Ge en gåva

Cajsa Tengblad gör revolt mot duktigheten

Att följa duktighetsprincipen och ständigt prestera på topp resulterade i en daglig hjärtklappning, sömnsvårigheter, minnesluckor och till slut sjukskrivning för Cajsa Tengblad. Under perioden som sjukskriven skrev hon boken Prestationsprinsessan, som handlar om hennes egen revolt mot duktigheten.

– Kroppen är bra på att signalera, säga till att nu är det för mycket. Man måste bara våga lyssna på den, säger Cajsa Tengblad, som numera brinner för att dela med sig av sina tankar och tips om livet.

Vid första anblicken uppfattas inte Cajsas liv alls ha förändrats. Hon verkar fortfarande leva ett hektiskt liv med många bollar i luften. Hon förklarar att hon ser livet som ett mynt med två sidor där det fartfyllda livet får symbolisera den ena sidan. Genom att ha upptäckt även myntets andra sida – nämligen återhämtningen – lever hon idag ett annorlunda liv än tidigare.

Prestationen är ofarlig – bristen på återhämtning är problemet

Genom dyrköpta erfarenheter har Cajsa Tengblad insett vikten av att eftersträva balans i livet. En balans mellan vila och aktivitet, socialt liv och stillhet, och mellan att ta hand om sig själv och ta hand om andra. Som metafor tar hon upp ett vattenglas som får symbolisera en ny dag och för varje bokning i schemat fylls glaset med vatten. Ju mer vatten som fylls på, desto viktigare är det att tomrummet fylls med något som är viktigt för en själv.

Hon ser inga problem i att vilja prestera eller ha många bollar i luften, om vi också lär oss att vila och återhämta oss. Hon påpekar att vikten av återhämtning ser olika ut beroende på person och vilken period man är i livet eftersom balansen är kopplad till livsrytmen. Cajsa arbetar med att hjälpa människor, vilket hon beskriver som ett yrke där behoven är så stora att man lätt kan jobba ihjäl sig. Då är återhämtning extra viktigt.

– För att jag ska orka ta hand om andra behöver jag ta hand om mig själv, förklarar hon.

Cajsa Tengblad tar flera gånger upp ordet självomsorg, ett nytt favoritord som hon vill ge mer utrymme för i livet. Hon ser jobbiga tankar och känslor som en del av livet och något som ska accepteras i stället för att bytas ut.

– Livet är lite som en hallon-lakritsskalle, säger hon. Rött, sött och gött, men även salt, tungt och mörkt. I de jobbiga perioderna med extra mycket lakrits är det verkligen viktigt att vara snäll mot sig själv.

Det är inte alltid de stora sakerna som förändrar

När Cajsa upplever sig ha en sämre dag har hon blivit duktig på att boka in små saker hon mår bra av. Att ha något roligt att se fram emot underlättar i de tuffare perioderna. Det kan vara att ta en fika med någon hon tycker om, gå på bio, köra ett danspass eller vara ute i naturen. Det behöver inte vara märkvärdiga saker, utan hon förklarar att ju enklare sakerna är, desto fler kan man klämma in under dagen.

– Det är inte de stora sakerna som förändrar utan de små, självomsorgsfulla sakerna som enkelt kan utföras i vardagen.

Cajsa Tengblad anser inte att hela livet behöver vändas upp och ned för att vi ska kunna må bra.

– Att tänka att det behövs stora förändringar kommer snarare resultera i att det inte sker någon förändring alls.

Hon jämför livet med en upptäcktsresa fylld med nya utmaningar. På resan tar vi steg och testar oss fram, vi ger båten fart.

– Hur ska vi kunna styra båten om den inte är i rörelse? Vägen blir sedan synlig under resans gång och påverkas av de människor vi möter, det vi har med oss i bagaget och våra livsvärden, säger Cajsa.

Övningar som Livskompassen hjälper

Hon anser därför att det är extra viktigt, speciellt som ung, att fundera över vad man själv värderar i livet. Som “duktig flicka” vet Cajsa själv hur svårt det kan vara att skilja sina egna värderingar från de som grundar sig i andras åsikter och bekräftelser. Hon tar upp Livskompassen som en bra första övning där en cirkel delas in i fyra områden som känns viktiga för en i livet. För Cajsa är relationer, fritid, jobb och utbildning samt hälsa och personlig utveckling de fyra områdena.

– Hur viktiga är dessa områden för en? Värderar man fritid högre än utbildning till exempel ska inte all tid läggas på att få höga betyg. Utan då kan lite av tiden läggas på en fritidsaktivitet i stället.

Att sätta upp mål, ta reda på vad som krävs för att nå dem och alltid ha med sig vetskapen om att det finns alternativa vägar tror hon kommer underlätta och minska stressen och pressen. Cajsa Tengblad understryker att vi inte kan styra allt, att livet inte är förutsägbart och att det ibland bara är till att luta sig tillbaka, se vart man hamnar och ta det därifrån.

Cajsa Tengblad ser en stor risk med dagens hälsobransch.

– Hälsa har blivit vår tids religion. Vissa blir gurus och helt plötsligt ska alla ut och jogga. Alla kan inte och alla ska nog inte heller jogga, säger hon.

Hon framför att det finns en mängd andra olika sätt att röra på sig och att man ska försöka hitta en träningsform som man själv tycker är rolig. När Cajsa skulle ta fram fem filmer om hälsa till gymnasieelever hade en elev uttryckt sig så här:

– Man kan ju inte ens andas längre utan att man ska andas på rätt sätt.

Hon tycker den meningen klockrent beskriver den massindustri som skapats kring begreppet hälsa.

– Hälsa ska inte vara ännu ett område i livet med prestationskrav, utan hälsa ska vara återhämtning, glädje och ett sätt att använda sin kreativitet på, säger hon.

Avslutningsvis påpekar Cajsa Tengblad hur allt med hälsa blivit paradoxalt. Hon tror egentligen inte det behöver vara så här krångligt.

– När jag hjälper andra mår jag ju bra själv.

Genom att vända blicken ifrån sig själv har hon insett att vi människor har mer gemensamt än vad vi tror.

– Vi längtar alla efter att bli sedda, älskade och bekräftade som dem vi är.

Cajsa menar att vi alla egentligen sitter i samma båt och att vi tillsammans kan hjälpas åt att uppfylla det här behovet genom att göra något gott för andra.

– Själv lever jag ett roligare liv idag, med mer njutning.

 

Cajsa Tengblad

Cajsa gick samhällsprogrammet på gymnasiet och sökte efter studenten in till internationell ekonomi på Linköpings universitet. Hon gjorde det för att göra sin pappa nöjd men bytte sedan till en musiklinje på folkhögskolan i stället.

Hon har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Hon drabbades av en ätstörning som tjugofyraåring när hon volontärarbetade i Ryssland och cirka tio år senare när hon jobbade heltid, var småbarnsförälder plus jourhem/familjehem drabbades hon av stressymptom och behövde sjukskrivas.

Cajsa har idag fyra barn och bor i Jönköping. Hon arbetar som samtalsterapeut på ett behandlingshem för unga kvinnor och som samtalsstöd på en folkhögskola. Hon föreläser även och skriver böcker om hälsa, stresshantering och självomsorg.

 

Besök Cajsas Youtube här!

Text av: Linnea Persson

Relaterat innehåll

Mind möterStress och utmattning

Morten Saksø skriver om depression och utmattning

Morten är läkaren som själv varit sjukskriven på grund av stress och depression. I flera...

Own wordsSjälvmordstankar

Nu är jag halv på utsidan, men hel på insidan

Efter flera år av ångest och tankar om att ta sitt liv gjorde Gittel Ullebo...

Mind möterStress och utmattning

Åsa Kruse om hur man hanterar stressrelaterad psykisk ohälsa

Sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Särskilt unga, i början...