Ge en gåva

Livet kan skava på tusen sätt

Stress, ångest, bråkigt hemma, jobbigt i skolan, trassel med kärleken, utanförskap, framtidsoro eller mörka tankar? När vi inte pratar om hur vi mår kan det bli tungt att bära känslorna ensam. Vi har träffat tolv ungdomar som berättar om hur livet kan vara. Vem pratar du med?

 

 

Vissa perioder i livet är tunga. Olika tunga för olika personer, men de flesta drabbas någon gång.

I perioder flyter livet och vi mår toppen. Under andra perioder är livet tungt. Det är högst normalt och så ser det ut, för nästan alla. Det viktiga kan då vara att prata med någon om hur vi har det.

Minds ungdomsråd

Hur mår unga idag? På vilket sätt kan livet skava? Det här var frågor som vi på Mind ville ha svar på. Under 2019 tog vi fram ett ungdomsråd som har träffats i olika konstellationer för att förstå ”vardagsskavet”. För många unga handlar bördan om en blandning av normala förändringar som kommer med exempelvis puberteten, till större globala frågor som klimat, kärnvapenhot och om nyttan med att studera vidare när konkurrensen om en del jobb är så stor.

Viktigt att få må dåligt

Många unga berättade också att de har en komplicerad inställning till sin egen kropp. Man blir sedd och dömd genom de retuscherande filter man dagligen möts av på sociala medier. I värsta fall har man en upplevelse redan från en  låg ålder om att man behöver bygga upp sitt eget “varumärke” på digitala plattformar och alltid vara på topp. Det finns inte heller tillräckligt med plats för dåliga dagar, sorg eller problem. Men att vara ledsen är inte samma sak som att vara psykiskt sjuk. Det vi på Mind kallar för livsskav behöver inte kräva vård, utan kan också göras mer uthärdligt av mindre förändringar och enkelt stöd från omgivningen.

Att bli hörd betyder mycket

På Mind har vi under de senaste åren tagit emot över 100 000 samtal i våra stödlinjer, dit folk ringer som mår dåligt. En gemensam nämnare för många av samtalen är frånvaron av någon att prata med.

Att få stöd av en medmänniska kan vara direkt livräddande. Det vet vi baserat på erfarenheterna från våra stödlinjer. När vi inte pratar om hur vi mår när det känns eländigt kan det kännas svårt att stå ut.

Försök prata med någon  i din omgivning när du behöver, och var förstås uppmärksam på om någon behöver prata med dig. Ta gärna inspiration från de tolv filmer vi tagit fram, där unga berättar vad de skulle vilja prata med någon om. De kan du titta på här.

Vill du själv prata anonymt om hur du har det, eller läsa om andras erfarenheter? Varmt välkommen till Mind Forum.