Ge en gåva

Ten Year Challenge

Den största förändringen syns inte utanpå.

Jag vet inte om ni sett hashtaggen “Ten Year Challenge“? Eller #tenyearchallenge som man skriver den. Tanken är alltså att man lägger ut en bild på sig själv idag och en för tio år sedan för att jämföra.

För tio år sedan hade jag precis fyllt 28 år (det betyder alltså att jag nyss fyllt 38). Jag bodde i ett litet studentrum och skulle precis träffa pappan till mina tre barn, men det visste jag såklart inte då. Jag hade egentligen ingen aning alls om vad som skulle hända de kommande tio åren. Men hade någon sagt till mig då att jag skulle bo med den där sötlockiga pojken i ett vitt hus på landet tillsammans tre barn, hönor och kaniner skulle jag förmodligen ha gapskrattat.

Som sagt, hur livet skulle bli de kommande tio åren hade jag ingen aning om. Men en sak kände jag mycket väl till vid den tiden: psykisk ohälsa. Min 28 års dag var nämligen väldigt speciell för mig av den anledningen att det var exakt ett år efter jag kraschade. Jag hade alltså levt med psykisk ohälsa i ett år. Just då minns jag att nästan allt i livet kretsade runt att må bättre, jag som tidigare i livet inte funderat så mycket kring sådant. Jag tänkte att det förmodligen var en kod som man måste knäcka, bara jag hittade den.

Tio år senare har jag fortfarande inte hittat någon kod mot psykisk ohälsa (är det någon som gjort det berätta gärna) men jag har lärt mig lite om den genom åren. Och för mig var det när allt blev lite mindre skrämmande och nytt som det blev lättare att uthärda. När jag förstod vad som hände i kroppen när jag fick ångest, visste när det var dags att ta ledigt och vila ut. När jag blev (pyttelite) bättre på att säga nej och förstod att så enkla saker som att äta och sova kan göra underverk. Då blev det lättare.

Så, den största förändringen jag genomgått de senaste tio åren kan man inte se utanpå. Jag har lärt mig leva med mig själv.

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!