Morten Saksø skriver om depression och utmattning

Mind möter

Morten är läkaren som själv varit sjukskriven på grund av stress och depression. I flera år har han föreläst om män och stress samt delat med sig av sina egna erfarenheter. 2022 gav han ut barnboken “Varför gråter du, pappa?” som handlar om när en pappa drabbas av utmattning och depression.

Morten Saksø. Foto: Privat

Du har själv varit drabbad av utmattning och depression. Vilken typ av hjälp och stöd fick du för att må bättre igen?

– Jag fick hjälp både via Previa, psykiatrin och en mansgrupp. Jag försökte vara öppen kring min situation och att våga be om hjälp i vardagen. Det kan vara svårt, men det går. I samband med att jag gick tillbaka till jobbet använde jag en rehabiliteringsplan från en arbetsmedicinsk klinik. I övrigt fick jag otroligt stort stöd från min fru, övriga familjen och mina kompisar.

Du har pratat mycket om stress och utmattning för chefer inom vården och för anställda inom psykiatrin. Hur kommer det sig att du också valde att skriva en barnbok?

– I samband med min sjukskrivning och rehabilitering ville min fru och jag gärna prata med våra barn om det som hänt. På biblioteket fanns det enbart barnböcker om när mamma mår psykiskt dåligt. Jag tänkte att det inte kan vara såhär 2021 och därför skrev jag en barnbok själv, om när pappa inte mår bra psykiskt.

Vad händer i en familj när en förälder drabbas av en utmattning eller en depression?

– Det händer väldigt mycket. Hela strukturen i familjen ändras. Partnern får plötsligt ta ett mycket större ansvar. Under 2016, när jag var sjukskriven, hade min fru tre barn i stället för två barn och en make.

– En av utmaningarna är dels att navigera genom den kritiska fasen, men absolut också hur man hittar varandra i relationen igen efter den kaotiska fasen. Hur man som par bevarar respekten och kärleken till varandra är en rejäl utmaning.

Män är inte alltid så bra på att prata om sina problem. Varför tror du att det är så?

– Det handlar mycket om skam och skuldkänslor. Att vara rädd att bli avvisad av samhället. Rädslan för att vara annorlunda. Är jag den enda med dessa problem? Eller finns det andra som också är i en liknande situation? Extra svårt är det om ett problem är tabulagt i samhället och så är det mycket fortfarande gällande psykisk ohälsa.

Du har sagt att det är viktigt med manlig gemenskap. Hur menar du då och varför är det så?

– För att män tillsammans med män löser problem och utmaningar på ett sätt och män tillsammans med kvinnor löser problem och utmaningar på ett annat . Och båda sätten behövs! Män behöver kunna prata djupt med både män och kvinnor.

Om du skulle skicka med ett råd till någon som är drabbad av utmattning eller depression, och har barn hemma, vad skulle du då vilja säga?

– Att du inte är ensam. Våga be om hjälp. Din känsla av otillräcklighet är normal. Det kommer bli bättre. Och: försök att prioritera dig själv minst en gång per dag!

 

Text: Hanna Kihlander