Startsida Mind Minds logotyp i orange.

Seminarium

Tisdag 4 juli: 

 • Så når vi en Nollvision för utmattning.
  Antalet svenskar som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa har fördubblats på bara fem år. Den överlägset snabbast växande diagnosen är utmattningssyndrom. Hör experter inom forskning, hälsovård och näringsliv diskutera individens, arbetsgivarens och samhällets ansvar för ett hållbart arbetsliv. Sjukskrivningarna innebär stora kostnader både för individ och arbetsplats. Den nya arbetsmiljöföreskriften tydliggör arbetsgivarens ansvar för en god och hållbar psykosocial arbetsmiljö. Men hur gör man i praktiken? Hur förebygger vi sjukskrivningar och hur pratar vi om psykisk ohälsa på jobbet? Hur kan vi införa en nollvision för utmattning som sparar både mänskliga och ekonomiska resurser?

  Plats: Wisby Hotel 
  Tid: 10.30

Onsdag 5 juli:

 • Hur möter man självmordsnära?
  Varje år tar drygt 1500 personer livet av sig i Sverige. Vad behöver jag som medmänniska veta för att rädda liv? Vad kan jag säga och vad kan trigga? Vi pratar om verktyg för att våga prata om tankar kring självmord, do’s and dont’s och fakta och myter om självmord i Sverige.
  Den psykiska ohälsan ökar i Sverige och självmord är den yttersta konsekvensen som varje år drabbar fler ä 1500 personer. Självmord är en tabubelagd fråga som även förknippas mycket med skam. Det är svårt att prata om självmord. Samtidigt vet vi att vi som medmänniskor kan göra enorm skillnad genom att våga fråga om tankar på självmord. Vi pratar om vad man som medmänniska kan säga samt hur vi ska orka och våga lyssna på svaren. Vi visar även ett exempel på hur ett sådant samtal kan gå till. Våga prata om självmord – det räddar liv.

  Medverkande:
  • Ullakarin Nyberg, psykiater, suicidforskare, Centrum för Psykiatriforskning KI
  • Johanna Nordin, verksamhetsansvarig för stödlinjer, Mind
  • Karin Schulz, moderator, generalsekreterare, Mind

  Plats: Psykisk hälsa huset, Kinbergs plats 8
  Tid: 9.00

 • Vilket är skolans ansvar när unga mår dåligt?
  Allt fler unga uppger att de mår dåligt. De flesta unga tillbringar mest tid i skolan, men vilket ansvar har skolan att fånga upp unga när de inte mår bra, och framför allt, vad kan de göra och hur?
  Vi har samlat nyckelpersoner från skolans värld tillsammans med sakkunniga på psykisk hälsa för ett seminarium där vi lyfter vuxnas ansvar. Vilken har roll har skolan? Hur kan vuxna i ungas närhet prata med dem som mår dåligt? Vilka verktyg och förhållningssätt kan man tillämpa som blir ett stöd för lärarna? Vi pratar om hållbarhet för såväl elever som lärare och slår hål på myten det blir värre om man pratar om svåra saker. Tvärtom – att våga ta samtal räddar liv.

  Medverkande:
  • Lina Axelsson Kihlblom, skolchef, Haninge Kommun
  • Matz Nilsson, förbundsordförande, Sveriges Skolledarförbund
  • Lina Hultqvist, ordförande, Sveriges Elevkår
  • Annika Hedås Falk, fd rektor Södra Latin, volontär Självmordslinjen, Mind
  • Petter Iwarsson, sakkunnig, Bris
  • Selene Cortes, moderator, Mind
  • Pillerpodden spelar in seminariet.

  Plats: Psykisk hälsa huset, Kinbergs plats 8
  Tid: 10.30

 • Skamlöst spelar in livepodd
  Hur mycket och hur ofta skäms vi för att vi drabbats av psykisk ohälsa och vilka konsekvenser får det för oss? Det kan leda till ensamhet, isolering och stigmatisering, vilket gör att man inte får hjälp i tid, lider i onödan och gör stora förluster, hälsomässigt, socialt och ekonomiskt.
  Skam kring psykisk ohälsa får enorma konsekvenser. Det finns ett stort behov att få lyssna till hur även andra känt skam för det en själv kanske skäms mest över och därför aldrig vågat berätta. Minds podd Skamlöst avdramatiserar och omnormerar psykisk ohälsa, går på djupet kring skam för psykisk ohälsa och livesänder självklart i Almedalen.Plats: Psykisk hälsa huset, Kinbergs plats 8
  Tid: 13.00

 

 

 

Vi är i Almedalen! Vi är gärna med på era seminarier.

Karin Schulz, generalsekreterare i Mind

Karin Schulz, generalsekreterare Mind

 

Karin Schulz är Generalsekreterare för Mind. Pratar gärna om psykisk ohälsa, och varför vi mår allt sämre. Vill lyfta fram det hållbara ledarskapet som en förutsättning för en sund arbetsplats. Kontakt: karin.schulz@mind.se

Johanna Nordin

Johanna Nordin, verksamhetsansvarig på Mind. Fotograf José Figueroa

Johanna Nordin är verksamhetsansvarig för Minds stödlinjer, Självmordslinjen, Äldretelefonen och Föräldratelefonen. Pratar gärna om hur man möter människor med psykisk ohälsa och självmordstankar. Vill lyfta fram dialogen som verktyg på arbetsplatsen. Kontakt: johanna.nordin@mind.se

Bild på Selene Cortes

Selene Cortes

Selene Cortes är projektledare för Mind Forum och utbildningsansvarig på Mind. Pratar gärna om psykisk ohälsa och skam. Kontakt: selene.cortes@mind.se