Krönika

Våga prata om psykisk ohälsa med unga!

Unga generationer har ofta lättare för att prata om sitt mående än äldre, då det inte är lika tabu för dem. Men hur möter vi ungdomar i behov av att prata och vem bör ta initiativ till samtalet?

”Prata med någon vuxen!”

Det är rådet jag alltid har gett till unga som kontaktar mig om att de mår dåligt. Men den senaste tiden har jag inte kunnat göra det med gott samvete då jag upplever att vi vuxna överlag har väldigt svårt för att prata om hur vi mår. Det är inte vårt fel! Vi har vuxit upp med att man ska lägga locket på och inte prata om det som skaver.

I åtta år har jag jobbat med mina sociala medier och har blivit en så kallad influencer. Under de senaste fem av de här åren har jag varit väldigt öppen om hur jag mår. I videor på min Youtubekanal och i inlägg på Instagram har jag delat med mig av hur det är att leva med ångest, stress och depression.

Genom mina plattformar har jag kommit i kontakt med många unga som mår dåligt och som känner igen sig i det jag pratar om. De både vill och behöver dela med sig av sina erfarenheter; få lätta på trycket.

Det är viktigt att vuxna sätter sig in i de sociala plattformar som ungdomar spenderar allt mer tid på; Youtube, Instagram, Tiktok och Snapchat för att nämna några. Jag tror att så många unga vänder sig till oss influencers om sitt mående just tack vare att vi fattar vilka utmaningar och problem som kan komma med sociala medier.

Jag har själv levt med ångest under större delen av mitt liv. Ett familjetrauma när jag var i tioårsåldern gjorde att jag var tvungen att bli vuxen väldigt tidigt och det präglade mig till att bli en person som känner ett orimligt stort ansvar för allt och alla i min omgivning. Det här har lett till ett liv med höga prestationskrav på mig själv, ångestproblematik och två sjukskrivningar på grund av utmattningssyndrom och depression.

Som ung upplevde jag att jag inte hade någon vuxen att vända mig till. Jag gjorde ett försök med skolsköterskan men fick rådet av henne att ta en promenad runt skolan och ”tänka på annat”. Jag hade behövt att någon brytt sig och tagit mig på allvar. Ofta tänker jag på hur mitt liv hade sett ut om jag hade fått hjälp och stöd tidigare.

Att förvänta oss att våra unga ska ta initiativ till de här samtalen är ett tungt ansvar att lägga på deras axlar. De har nog med att bara vara just unga, växa upp och försöka hitta sin plats och vilka de är i världen; något som vi alla vet kan vara jäkligt i sig.

Vad som är psykisk ohälsa som behöver diagnostiseras, behandlas och medicineras och vad som bara är vanligt livsskav som vi alla går igenom kan vara svårt att skilja åt, inte minst när man är ung och allt kan kännas som världens undergång. Psykiatrin har inte möjlighet att hjälpa alla som ”bara” går igenom en tuff period i livet, och ska inte göra det heller. Resurserna måste användas rätt. Många problem och utmaningar vi ställs inför kan vi ta oss igenom med stöd av människorna vi har runt oss. Därför måste vi börja prata! Våga fråga och våga lyssna. Jag upplever att många är rädda för att fråga hur någon mår på grund av att de tror att de förväntas komma med en massa bra råd och lösningar på andras problem. I själva verket är det att man i första hand behöver att någon lyssnar på en och bryr sig.

Jag och mina influencerkollegor gör vad vi kan för att öppna för samtal på internet, och ni som möter unga i vardagen bör tänka över vad ni kan göra. Det måste börja hemma vid köksbordet eller i soffan framför tv:n, men det är också viktigt att det satsas mer på detta i skolan där unga spenderar mycket av sin tid. Innan någon är redo att lyncha mig; jag vet att skolan har utmaningar med minskade resurser och växande grupper och klasser, men var ska vi annars börja?

Så i stället för att uppmana unga att prata med någon vuxen, vill jag uppmana dig som vuxen att prata med någon ung som du misstänker mår dåligt. Om du tycker att det är svårt att veta var du ska börja så är en bra första fråga: ”Hur mår du?”

Det kommer att göra skillnad. Tro mig!

En krönika av Joakim Kvist som är influencer och profilerar sig som en storebror på nätet. Joakim driver Youtubekanalen Hejainternet samt bloggar på hejainternet.com. Han deltog i Minds samtal om ungas psykiska hälsa för UR Samtiden som finns här.

Relaterat innehåll

Mind möterUngas psykiska hälsa

Professor Pernilla Åsenlöf: ”Vi vill förstå varför unga mår sämre”

Tillsammans med forskare och andra organisationer har Mind efterlyst att forskningsvärlden ska prioritera att undersöka...

Varje samtal räknas

Avsnitt 24: Nu slåss jag för ditt liv | med Tilda & Frida Boisen

Tilda och Frida Boisen gästar podden idag och berättar om sin kamp för att få...

Varje samtal räknas

Avsnitt 23: Jag drev med mig själv innan nån annan hann före | med Danny Lam/TNKVRT

I det här avsnittet pratar vi med Danny Lam, Minds ambassadör som driver instagramkontot TNKVRT,...