Krönika

Sexuella övergrepp påverkar unga tjejers utveckling – krönika från Tjejzonen

Vad gör det med en ung tjej att växa upp i ett patriarkat? Att ständigt bli sexualiserad mot sin vilja och bedömd utifrån sitt utseende snarare än sin personlighet? Att bli utsatt för sexuella trakasserier och övergrepp i skolan, hemmet, på fritiden och på nätet? Läs Tjejzonens krönika på Mind Forum.

”Jag känner mig bara så fel ful värdelös äcklig och dum… jag kommer aldrig att lyckas med någonting!”

Vad gör det med en ung tjej att växa upp i ett patriarkat? Att ständigt bli sexualiserad mot sin vilja och bedömd utifrån sitt utseende snarare än sin personlighet? Att ständigt matas med orealistiska idealbilder av hur en tjej ska se ut och bete sig? Att bli utsatt för sexuella trakasserier och övergrepp i skolan, hemmet, på fritiden och på nätet?

På Tjejzonen möter vi tjejer mellan 10 och 25 år som tampas med livet och just de här frågorna. I många av samtalen vittnar tjejerna om att ha blivit utsatta för olika typer av våld. Cirka 30 procent av tjejerna på gymnasiet har erfarenhet av sexuella övergrepp under uppväxten. De tillhör den mest utsatta gruppen i Sverige.

”Kan man bli våldtagen av någon man älskar? Det känns konstigt… trodde det bara var skumma gubbar i skogen som gjorde det.”

Genom #metoo, höstens världsomfattande uppror mot sexuella övergrepp och trakasserier, synliggjordes hur vanligt det är att som tjej eller kvinna bli utsatt. Efter höstens upprop har antalet samtal om sexuella övergrepp i vår chatt dubblerats. Tjejerna kände igen sig i berättelserna de läst och insåg att de också blivit utsatta.

”Sen det hände är jag inte mig själv… isolerar mig och det är som att min glädje helt har försvunnit. Det gör mig ledsen.”

En tendens jag som samordnare för vår stödchatt ser, är att ju grövre våld en tjej blivit utsatt för, desto svårare blir den psykiska ohälsan efteråt. Men då skammen kring att ha blivit utsatt är stor, söker många inte hjälp. För oss berättar tjejerna att de är rädda för att bli dömda av både vårdpersonal och sin omgivning om de avslöjar vad de har varit med om. Många gräver därför ned hemligheten djupt inom sig där den ligger och gror och blir till skam, skuld och självförakt.

Det är inte ovanligt att utsatta tjejer hanterar den inre smärtan genom att utveckla ett självskadebeteende. De upplever att när de fysiskt skadar sig själva så kan de för en stund släppa minnesbilderna och den outhärdliga inre smärta de ger upphov till. Andra dämpar sina ångestkänslor genom olika former av missbruk. I vår anonyma stödchatt vågar de berätta.

”Det här livet är inte för mig… allt är förstört… enda lösningen är att jag försvinner”

Många känner att livet tar slut efter en våldtäkt och vissa tänker att självmord är den enda lösningen. I chatten möter vi ibland de här tjejerna när de står vid tågspåret eller på en bro, redo att hoppa. Ändå ger de oss förtroendet att finnas där med dem och möta dem i deras svåraste stund. I bästa fall får vårt bemötande dem att ändra sig och återfå hoppet om att en ljus framtid fortfarande är möjlig. Vissa kommer tillbaka till chatten gång på gång under en längre tid och påbörjar sin resa mot känslomässig läkning.

”Tack för att du hjälpte mig inse att det inte är mig det är fel på, att jag inte har någon skuld i det som hände! Verkligen ovärderligt!”

När sexuella trakasserier och övergrepp är en så vanlig del av tjejers vardag, behöver samhället ta krafttag för att förändra situationen. Den förändring som behövs gäller inte bara skärpta lagar och straff, det gäller också att tidigt prata om normer med våra barn, att lära dem rätten till sin egen kropp och även skyldigheten att respektera andras integritet och gränser. Men kanske viktigast av allt är att vi vuxna finns där och lyssnar när tjejerna vågar berätta – och att vi tror på dem.

Sofie Karlström, samordnare för stödchatten på Tjejzonen

 

Citaten är tagna från Tjejzonens stödchatt och kan ha blivit redigerade för att värna om anonymiteten.

 

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer mellan 10 och 25 år. Hit kan tjejer anonymt vända sig för stöd vid psykisk ohälsa och våldsutsatthet. Vårt stöd är alltid gratis. www.tjejzonen.se

Relaterat innehåll

KrönikorSexuella övergrepp

“Det jag önskade mig till jul var att räddas från övergreppen”

Maria, vad önskar du dig? I skolan är julpyssel och julspel klart, alla russin och...

FaktaSexuella övergrepp

Sexuella övergrepp

Om någon blir utsatt för en sexuell handling fast hen inte vill är det ett...

KrönikorSexuella övergrepp

Vilken upprättelse, stöd och hjälp får en tjej som utsatts för sexuella övergrepp?

För varje år ökar antalet tjejer och unga kvinnor som hör av sig till Stockholms...