Varmprat 18 konversationsstartare om hur vi mår

Småprat är en viktig del av mänsklig interaktion men ofta övergår småpratet i kallprat. Kallprat kan tvinga oss att fortsätta prata på en lättsam nivå även om livet innerst inne känns tungt. Det kan också bidra till stigmatisering av psykisk ohälsa där många upplever att deras mående blir en belastning om det lyfts under en konversation.

Många i samhället lider av ensamhet på olika sätt, något som blev extra tydligt i samband med pandemin. Allt fler uttryckte att de mådde psykiskt dåligt – både av att livet begränsats och av oro för både den egna och anhörigas hälsa. Att kunna dela hur man mår och sätta ord på sina tankar och känslor är viktigt för att minska känslan av ensamhet. Vi behöver alla hjälpas åt och visa medmänsklighet på de sätt vi kan. Därför är det viktigt att sprida kunskap till fler om det medmänskliga samtalets kraft och hjälpa människor att prata om hur de mår.

Med initiativet Varmprat vill Mind och ICA Stiftelsen uppmuntra fler till att våga ta kallpratet till nästa nivå och få oss att prata mer om vårt psykiska mående. Vi kallar det Varmprat för att frågorna på korten kan inspirera till samtal som är motsatsen till kallprat. Samtal som kan kännas lite mer viktiga på riktigt. Det behöver inte vara centrerat kring svåra problem, utan handlar mer om att öppna upp för samtal kring livet som det faktiskt är. Riktiga samtal gör mycket för den psykiska hälsan. 

Ladda ner varmpratsfrågorna

Varför inte använda korten nästa gång du pratar med några du bryr dig om och vill lära känna lite mer?

Varmprat – alla frågor

Fråga på kortet: Vilket är ditt finaste minne? Vad är din största sorg? Vad i framtiden är du mest nyfiken på?

Frågor på kortet: Vad är det bästa med att bli äldre? Om du bara hade en månad kvar att leva, vad skulle du göra då? När har du känt dig som mest levande?

Frågor på kortet: Vad längtar du efter i livet? Vad gör dig upprymd? Finns det något du skulle vilja ändra i ditt liv?

Frågor på kortet: Om du fick tre önskningar, vad skulle du önska? Hur vill du bli ihågkommen? Vad gör du när du känner dig ensam?

Frågor på kortet: Vad ger dig hopp? Vad lekte du helst som liten? Vad skulle det stå i en dödsruna som handlar om dig?

Frågor på kortet: Vad är ditt tidigaste minne? Hur nära döden har du varit? När du var liten, vad ville du bli när du blev stor?

Frågor på kortet: När blev du förvånad senast? Vad är det bästa med att vara i din ålder? Finns det någon som du vill försonas med?

Frågor på kortet: Vad njuter du av? Vilken är din viktigaste livserfarenhet? Finns det något du hade gjort annorlunda om du vetat vad du vet i dag?

Fem tips på hur du kan lyfta ditt
kallprat till varmprat

Vill du varmprata redan nu?

Besök Mind Forum på forum.mind.se