Sexmissbruk

Sexmissbruk är ingen egen diagnos men effekterna kan jämföras med vilket beroende som helst. När tvångsmässiga sexuella beteenden och tankar påverkar ditt eller en anhörigs liv negativt finns därför anledning att söka hjälp.

Vad är sexmissbruk?

Att vara sexmissbrukare är som att ha vilket beroende som helst. Drogen i detta fall är överdrivna och tvångsmässiga sexuella beteenden och tankar som påverkar livet negativt. Precis som att en alkoholist ständigt tänker på alkohol fylls en sexmissbrukares tankar av sex. Skillnaden är att människor inte behöver alkohol för att må bra, däremot har vi olika behov av sex och närhet. Det kan därför vara svårt att avgöra om en person är beroende eller bara har en stark sexdrift.

Sexmissbruk drabbar kvinnor och män lika ofta. Tecken på sexmissbruk kan vara att personen får svårt att sköta jobb eller skola, skadar sina relationer eller sin hälsa. En sexmissbrukare har inte längre kontroll över sitt sexuella beteende. Det finns ett sug och ett tvång som driver hen till att upprepa handlingarna. Det kan vara tvångsmässigt onanerande, porrkonsumtion, fixering vid jakt på nya partners, telefonsex eller sex med främlingar eller prostituerade. Beroendet kan trappas upp med tiden.

Hur påverkar sexmissbruk livet?

Ett osunt och tvångsmässigt förhållande till sex kan påverka vardagen mycket. Det är inte ovanligt att användandet av sex blir ett sätt att döva negativa känslor som oro, ångest, stress eller nedstämdhet. Många upplever även en kick av det sexuella beteendet. En kick som för en stund kan fungera som en flykt från verkligheten. Efteråt är det vanligt med känslor av skam, tomhet och ångest.

Sexmissbruket kan göra att den drabbade tar större risker, eftersom tillfredställandet av behovet går först. Det finns en ökad risk för hälsoproblem och brott om man exempelvis ägnar sig åt prostitution. Den drabbade har ofta inte förmågan att fungera och vara närvarande i en relation utan drar sig ofta undan med sina beteenden. Sexmissbrukare har ofta andra psykiska problem.

Kan det bli bättre?

Sexmissbruk kan vara svårt att prata om. Känslor av skam och uppgivenhet kan vara stora hos både den drabbade och anhöriga. Speciellt utsatt kan en partner till en sexmissbrukare vara då det är lätt att tro att beroendet skulle bero på att sexlivet med partnern inte är tillfredställande. Så är det inte utan beror på den drabbades psykiska mående. Det som krävs är att hen blir medveten om sitt beroende och söker hjälp. I det kan stöd av anhöriga spela en viktig roll.

Vid behov av stöd och hjälp kan du kontakta en vårdcentral. Om du är under 23 år kan du vända dig till en ungdomsmottagning Det finns även olika stödlinjer att höra av sig till. Behandling kan bli aktuellt i form av samtalsterapi. I vissa fall kan även hormondämpande medicin eller psykofarmaka hjälpa i tillfrisknandet.

Faktagranskare: Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Senast ändrad 2017-10-20

Relaterat innehåll

Varje samtal räknas

Avsnitt 18: Hela min uppväxt bar jag känslan av att inte passa in | med Adam Risberg / Admira Thunderpussy

Vägen till segern i Drag Race Sverige var inte utan smärta och snårighet för Adam...

Egna ordBeroende och missbruk

Det fanns alltid något att rättfärdiga missbruket med

Mitt namn är David Nordling och jag är 25 år gammal. Jag skulle också vilja...

Ung kvinna i motljus fotograferar med sin telefon. Blå kvällshimmel.
Mind Ungas blogg

Eden: Vi är alla influencers

I den senaste kartläggningen från Statens medieråd uppger cirka 90 procent av Sveriges tonåringar att...

Hitta mer innehåll om: