Time To Talkett initiativ för livsviktiga samtal

Samtal räddar liv

I ett nytt initiativ för att påminna om vikten av att prata om hur vi mår samarbetar Mind med Erik Lundin, en av Sveriges mest hyllade hiphop-artister. Sedan debuten 2015 har han bland annat tilldelats P3 Guld, flera Grammisar och Stockholm stads hederspris.

 

En klocka som påminner om dina känslor

För att skapa samtal kring psykisk hälsa har Triwa till förmån för Mind tagit fram en klocka som ändrar färg baserat på hur bäraren mår. Överskottet går till Minds arbete för psykiskt välbefinnande för alla.

Klockan, som går under namnet “Time To Talk”, har en temperaturkänslig urtavla som reagerar på användarens kroppsvärme, vilket kan ge en indikation på hur bäraren mår.

Syftet med produkten är att belysa vikten av samtal och sänka tröskeln för att prata om hur vi mår.

Köp klockan här.

När du köper klockan skänker du 200 kr till Minds arbete.

10 råd för medmänskliga samtal

Mind har i år tagit emot närmare 90 000 samtal från personer som lider av ångest och ensamhet, i behov av medmänskligt stöd. Men varje samtal har betydelse och alla kan vi göra livet lite lättare för någon annan. Läs igenom Minds råd vid medmänskliga samtal:

1. Kom ihåg att alla samtal räknas

Det är lätt att ställa för höga krav på samtal i vardagen, vilket ofta innebär att vi skjuter upp dem. Men ett par minuter är bättre än inga alls.

2. Ställ inte för höga krav på dig själv

Det krävs varken utbildning eller erfarenhet för att ha ett medmänskligt samtal med någon i din närhet. Det viktigaste är att visa att du finns där och lyssnar.

3. Visa att du inte nöjer dig med reflexmässiga svar

Att ställa följdfrågor till det vanliga ”Hur mår du?” eller ”Hur har din dag varit?” visar att du är intresserad av ett mer djupgående samtal. Ibland får du kanske försöka mer än en gång, men ge inte upp.

4. Återge och sammanfatta

Ett sätt att visa att du är närvarande och lyssnar aktivt är att återge både känsla och innehåll i vad den du pratar med sagt, fast med andra ord. Genom att kort sammanfatta visar du att du vill förstå.

5. Fråga om känslor

Fokusera på känslorna som ryms i det ni pratar om, snarare än huruvida du tycker någonting är rätt eller fel. Frågor som ”Hur fick det dig att känna?” eller ”Vilka känslor väcker det hos dig?” kan hjälpa dig att göra det.

6. Undersök behov

Att fånga en persons behov eller längtan kan vara ett sätt att motivera till förändring. Exempelvis via frågor som ”Vad behöver du just nu?” eller ”Hur skulle du vilja ha det?”.

7. Försök fokusera på det som är hoppfullt

Att påminna om att det inte alltid kommer kännas eller vara så här är ett sätt att både bekräfta det personen säger och känner, samtidigt som det kan ge hopp om förändring.

8. Undvik att förklara eller försöka lösa problem

När någon berättar om ett problem eller en jobbig situation vill vi nästan alltid erbjuda en lösning. Men försök istället att fokusera på att nyfiket utforska, bekräfta och aktivt lyssna.

9. Trivialisera aldrig

Även om du känner att det någon berättar är känslor alla går igenom och att det som upplevs som motigt inte låter så farligt i dina öron, är det viktigt att respektera att vi alla är och känner olika.

10. Ta hand om dig själv

För att du ska orka finnas till hands och vara ett stöd för andra, är det viktigt att du hittar stöd i din egen omgivning. Vi behöver alla påfyllning, för att kunna vara ett bra stöd själva.

Behöver du stöd?

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når oss på telefon 90101 och på vår chatt. Vi har öppet dygnet runt, varje dag.

Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Fler viktiga initiativ

Stör Döden

Informationskampanj med syfta att öka medvetenheten och kunskapen om självmord bland män.

Till Stör Döden

Vara Nere - ledarutbildning

Kostnadsfri digital utbildning för dig som leder unga. Fokus på psykisk hälsa och att rusta unga för livet.

Till ledarutbildningen

Frågor och svar om Time To Talk

Varför valde ni att göra ett samarbete med Triwa?
Klockan som symbol är klassiskt manlig. Därför är det intressant att använda den som verktyg för att skapa meningsfulla samtal. Triwa vill göra produkter som bidrar till verklig förändring och vi är väldigt glada över att de hjälpte oss att designa och tillverka klockan.
Hur kommer klockan hjälpa fler att börja prata om sitt psykiska mående?
Klockan är en symbol för att känna efter och att lyfta ämnet psykisk ohälsa. Produkten är ett nytt och oväntat sätt att lyfta en stor problematik i en målgrupp som är svår att nå.
Hur kom det sig att ni valt Erik Lundin till att fronta kampanjen, vad har han för koppling till psykisk ohälsa?
Erik Lundin en av landets mest hyllade artister, och har ofta återkommit till psykisk ohälsa i både intervjuer och låttexter. Därför är han en bra representant för kampanjen.
Vad handlar kampanjen om?
Kampanjen Time To Talk handlar om att uppmärksamma den höga självmordsstatistiken bland män och få fler att prata om psykisk hälsa. Klockan är en klassiskt manlig symbol och produkten blir ett nytt sätt att lyfta frågan och påminna om att prata med nära och kära om sitt mående.