Om självmordslinjen
Självmordslinjen bemannas av volontärer. Det är ett otroligt givande uppdrag, som också kan vara tufft ibland. Eftersom samtalen kan vara svåra, vill vi därför att du har möjlighet att ta dig till ett av våra svararcentrum för dina pass. Vi har för tillfället svararcentrum i Stockholm, Göteborg och Halmstad, Malmö och Umeå.
Syftet med Självmordslinjen
Självmordslinjen vill kunna bidra till att stötta människor som har det svårt och önskar vara anonyma. Känslor av skam, rädsla och att inte leva upp till orimliga ideal gör att många människor lider i det tysta. Syftet är att nå de som inte vågar eller orkar berätta för någon hur de mår, än mindre söka hjälp. Självmordslinjen ger personer möjlighet att berätta om hur de har det och åtminstone avvakta med beslutet att ta sitt liv. En förutsättning för att minska självmord och självmordsförsök är att lyfta tabut. Forskning visar att självmord i många fall handlar om en impulshandling. Personer som överväger att ta sitt liv tvekar ofta in i det sista. Självmordslinjen bedriver inte terapi eller behandling utan kan ses som ett komplement, en medmänniska som lyssnar. Ditt uppdrag som volontärer är stödja de stödsökande i att stärka deras motiv till att orka leva lite till.
Tim Bergling Foundation stödjer Mind
I och med att Tim Bergling Foundation nu går in och stödjer Minds arbete med Självmordslinjen får vi en unik möjlighet att öka kapaciteten.
Under 2020 kommer Självmordslinjen att öppna upp för samtal även på natten. Vårt mål är att erbjuda medmänskligt stöd dygnet runt, alla dagar. Vi börjar med att bygga ut nattverksamheten i Stockholm.
Redan nu kommer vi i Stockholm att börja rekrytera volontärer som kan tänka sig att ta pass även nattetid. Eftersom vi vet att det är svårare att avsätta tid för ideellt arbete under natten så kommer passen mellan 24–06 att vara arvoderade, det vill säga en viss ersättning kommer att utgå. Det kommer också att finnas en anställd person på plats under hela natten.
Nu söker vi fler volontärer – även nattetid
Nu finns möjligheten att ta pass vid alla olika tider på dygnet. Framförallt behöver vi personer som kan bemanna passen på helger och nätter, men även andra tider. Som volontär behöver du ha möjlighet att avsätta cirka 10–15 timmar per månad. Låter det intressant? För att få veta mer, anmäl dig redan nu, längre ner på sidan.