Startsida Mind Minds logotyp i orange.

Om Självmordslinjen

Självmordslinjen riktar sig till människor som mår psykiskt dåligt och har tankar på självmord. Till Självmordslinjen kan man chatta anonymt med Minds volontärer eller ringa 90101. Vi har öppet dygnet runt.

Läs mer om Självmordslinjen (öppnas i nytt fönster) 

Vad samtalen handlar om

Samtalen i Självmordslinjen varierar, men oftast handlar de om självmordstankar och olika former av psykisk ohälsa. Vi använder oss bl.a. av samtalstekniken Motiverande samtal (MI) för att motivera de stödsökande att vilja leva. Utbildning i MI får du av oss.

Ditt åtagande

Uppdraget är oavlönat och innebär arbete i vår stödlinje (telefon och chattstöd) två pass per månad. Därutöver erbjuds fortbildning och handledning, oftast kvällstid.

Varje pass arbetar mellan 2-4 personer, varav en är gruppledare. Gruppledaren är alltid en våra mer erfarna volontärer, som kan stödja och vägleda övriga svarare vid svåra samtal.

Bli volontär i Självmordslinjen

Du måste vara minst 25 år och vara en god lyssnare. Det är önskvärt, men inte nödvändigt, att ha erfarenhet från vård- och omsorgsarbete, eller att gå en utbildning inom området. Personlig lämplighet och mognad är avgörande.

Självmordslinjen är stationerad i centrala Halmstad, varför du måste ha möjlighet att ta dig dit till dina pass.

Alla volontärer djupintervjuas, vi tar referenser, du måste uppvisa registerutdrag från polisens belastningsregister, gå en tre dagars introduktionsutbildning under helg och kvällstid, samt följa våra riktlinjer för stödverksamheten.

Som volontär får du speciell utbildning i suicidologi (att förebygga självmord), grundläggande psykisk hälsa samt samtalsmetodiken Motiverande samtal (MI) .

Kontakt

Har du några frågor, mejla till halmstad@mind.se.