Vill du bli volontär i Självmordslinjen?

 

Självmordslinjen riktar sig till människor som har tankar på att ta sitt liv eller har en närstående med sådana tankar. Men även de som mår psykiskt dåligt utan direkta självmordstankar är välkomna att höra av sig.

Så här blir du volontär

Det viktigaste skälet till att bli volontär

Du behövs. Trycket på Självmordslinjen är stort, mer än vi kan hantera, och många av de som kontaktar oss kommer inte fram. Därför söker vi ständigt de som kan och vill vara medmänniskor, som har intresse av att arbeta ideellt och som kan avsätta tid både för utbildningen och volontärskapet. Du har alltid friheten att ta dina pass hemifrån.

Att engagera sig som volontär i Självmordslinjen är ett långvarigt och viktigt uppdrag, som innebär att du har minst två volontärpass per månad. Innan du blir volontär får du gå en grundutbildning som är uppdelad på egenstudier, fyra workshoptillfällen och ett introduktionspass med handledning. Du får sedan löpande fortbildning som volontär. För att kunna söka uppdraget behöver du vara minst 23 år.

Vad innebär uppdraget för dig?

Att vara volontär på Mind handlar i grunden om att finnas där för andra människor. Men i varje samtal finns också möjligheten att lära sig något om sig själv. Många volontärer vittnar om att de ofta lämnar passet med lättare steg än innan, trots tunga och ibland svåra samtal. Att utvecklas på ett personligt plan, och i gemenskap med andra volontärer, kan också vara en viktig del i uppdraget.

Sorry, your browser does not support inline SVG. Sorry, your browser does not support inline SVG.

Så här går det till att bli volontär

 

Introduktion

Titta på introduktionsfilmen för att få reda på mer om uppdraget att vara volontär på Mind.

Ansökan

När du tittat igenom filmen fyller du i din ansökan digitalt. Du får sedan en bekräftelse via mail.

Antagning

När vi gått igenom din ansökan får du besked om du gått vidare till intervju och referenstagning. I nästa steg får du vår grundutbildning i medmänskliga samtal.

Är du redo för ett livsviktigt uppdrag?

Hoppas att vi har väckt ditt intresse för att ta nästa steg och gå igenom introduktionen till att bli volontär på Mind och vara ett medmänskligt stöd för människor i kris. Det är inte bindande att gå introduktionen utan du kan i lugn och ro reflektera kring uppdraget och få svar på dina frågor.

Redan genomgått introduktionen?  Gå direkt till ansökan

Bli volontär oavsett var du bor

Mind har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Umeå och du väljer själv om du som volontär vill ta samtal hemifrån eller från något av våra kontor. Det går också bra att variera mellan att arbeta hemifrån eller från något av kontoren. Du kan såklart vara volontär hos oss var du än bor i landet och då tar du alla samtal hemifrån. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring volontärskapet i Självmordslinjen.

Frågor och svar om att vara volontär

Måste jag bo nära ett lokalkontor för att bli volontär?
Du kan bli volontär på Mind oavsett var du bor i Sverige. Om du inte bor nära ett av våra lokalkontor, utan bor på annan ort, så tar du alla dina samtal hemifrån och all utbildning och fortbildning sker digitalt. Bor du nära ett av våra lokalkontor kan du välja att ta dina pass hemifrån eller på plats på kontoret. Alla blivande volontärer går utbildningen digitalt och du har också stöd av andra volontärer via ett digitalt chattrum. Kontinuerligt stöd erbjuds även med samordnare och handledare på Mind. Vi erbjuder även externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas.
Finns det någon åldersgräns för att bli volontär?
Samtalen är ibland svåra och kräver en hel del av volontären. För oss är det viktigt att säkerställa att samtalet blir bra både för den stödsökande och volontären. Du bör därför vara över 23 år då en personlig mognad är viktigt för att klara av de ganska svåra samtal vi har.
Måste jag ha en speciell utbildning för att bli volontär?
Du behöver inte ha gått någon speciell utbildning innan du söker till att bli volontär på Mind. När du blir antagen som volontär hos oss så får du en grundutbildning i medmänskligt samtal. Utöver detta erbjuds du som volontär möjlighet till handledning och fortbildning. Du bokar själv in dig på dessa tillfällen, utifrån de behov du har och när det passar dig. Vi ser gärna att du deltar i minst ett handledningstillfälle per termin.
Vilken utbildning får jag som volontär?
Minds volontärutbildning består av tre delar

1. Egenstudier online
I e-utbildningen lär du dig om Minds medmänskliga samtal – att skapa ett tryggt rum, ett empatiskt förhållningssätt och ett aktivt lyssnande. I de fem modulerna får du lyssna till samtal och höra från andra volontärer om uppdraget. Du följer även Minds podcast om medmänskliga samtal och får ökad kunskap om psykisk hälsa och du har även möjlighet att fördjupa dig med hjälp av Volontärhandboken. Alla moduler genomförs på egen hand innan de digitala workshoptillfällena. Sammanlagd tid: Cirka 2,5 timmar med fördjupning i Volontärhandboken

2. Fyra workshoptillfällen online
Under fyra workshoptillfällen online möter du andra volontärer för att reflektera, diskutera och lära tillsammans. Du övar på samtal med andra volontärer och tillsammans rustas ni för att bli trygga i uppdraget. Varje workshop har ett tema och du börjar med att själv boka in ”Uppdrag medmänniska”. Sammanlagd tid: ca 4 x 3 timmar.

3. Introduktionspass
I en mindre grupp och med stöd av Minds personal samtalar du med stödsökande för första gången. Introduktionspasset på Äldrelinjen och Livslinjen sker online och på introduktionspasset för Självmordslinjen träffas vi våra lokaler där det är möjligt. Sammanlagd tid: Äldrelinjen: 2,5 timmar online, Livslinjen 3 timmar online, Självmordslinjen 4 timmar på kontor (digitalt om annat inte går).
Vad händer om jag får ett väldigt svårt samtal?
Vad man upplever som ett svårt samtal är väldigt individuellt. De allra flesta samtalen till våra stödlinjer är inte akuta och det kan finnas andra samtal som du upplever som svåra. Under utbildningen kommer du att få träna på att ha svåra samtal. Vi har också handledning, fortbildning och stöd kontinuerligt för att du ska känna dig trygg både inför, under och efter samtalen.
Är det någon skillnad i att vara volontär på dagen och på natten?
Om du är volontär på dagen är passen på 2-4 timmar (beroende på linje) och på natten är passen 6 timmar. Då vi vet att det är svårare att avsätta tid för ideellt arbete under natten så är passen mellan 24–06 arvoderade, det vill säga en viss ersättning utgår. Det finns också en anställd person på plats under hela natten. Som volontär kan du självklart välja att antingen vara volontär på dagen eller på natten, men också en kombination av de båda.
Kan jag själv välja när och hur ofta jag tar samtal?
I uppdraget ingår att ha pass minst två gånger per månad. Varje pass är 2-4 timmar (beroende på linje) om du är volontär på dagen och 6 timmar om du är volontär på natten. Vi ser gärna att du väljer ett fast pass – alltså ett återkommande pass under en längre tid. Du bokar dina pass utifrån ett schema online och ansvarar själv för att boka in ett nytt pass om du får förhinder och behöver avboka.
Vilket stöd kan jag som volontär få?
Då samtalen ibland kan vara svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller via ett digitalt chattrum. Stöd efter samtalen erbjuds även med samordnare eller handledare på Mind. Våra volontärer kan dessutom dygnet runt få ett avlastande samtal via externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas.
Säger man vad man heter om man är volontär?
Som volontär är du alltid anonym. Detta är viktigt för att inte skapa felaktiga förväntningar för den som söker oss. Det ska inte spela någon roll vem som svarar, eftersom alla volontärer delar Minds värdegrund och har samma utbildning för samtalet.
Kan jag sitta hemma och svara på samtal?
Mind har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Umeå, men du kan vara volontär hos oss oavsett var du bor i landet. Du väljer själv om du som volontär vill ta samtal hemifrån eller från något av våra kontor. Det går också bra att variera mellan att arbeta hemifrån eller från något av kontoren om du bor nära. Då samtalen ibland kan vara svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller via ett digitalt chattrum.
Kan jag bli volontär om jag har egen psykisk ohälsa?
Många av våra volontärer har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, eftersom det är väldigt vanligt. Vi ser det som en bra kompetens men för att vara ett stöd för andra och som medvolontär är det viktigt att du mår bra och att du har mått bra en tid. Vi har satt en riktlinje på två år.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Läs mer om vilka vi är.

Har du fler frågor om att vara volontär på Mind?

I introduktionen kommer du att få en full överblick över vad uppdraget att vara volontär innebär.

Till introduktion