Startsida Mind Minds logotyp i orange.

Så här gör du för att bli volontär

Första steget för att bli volontär är att komma till oss på ett informationsmöte. Du får då veta mer om vad det innebär att vara volontär, samt träffa vana volontärer som kan berätta mer. Informationsmötet hålls i våra lokaler på Wollmar Yxkullsgatan 14 i Stockholm (Mariatorget).

Anmäl dig här!

 

OBS! Bor du i Göteborg med omnejd och vill bli volontär för Självmordslinjen? Då ska du fylla i ett formulär på Göteborgs sida.

Om Självmordslinjen

Bild på en volontär

Självmordslinjen riktar sig till människor som mår psykiskt dåligt och har tankar på självmord. Till Självmordslinjen kan man chatta anonymt med Minds volontärer eller ringa 90101. Vi har öppet dygnet runt.

Vad samtalen handlar om

Samtalen i Självmordslinjen varierar, men oftast handlar de om självmordstankar och olika former av psykisk ohälsa. Vi använder oss bl.a. av samtalstekniken Motiverande samtal (MI) för att motivera de stödsökande att vilja leva. Utbildning i MI får du av oss.

Ditt åtagande

Uppdraget är oavlönat och innebär arbete i vår stödlinje (telefon och chattstöd) två pass per månad. Därutöver erbjuds fortbildning och handledning, oftast kvällstid.

Just nu tar vi gärna emot volontärer som kan ta minst ett nattpass i månaden.

För att arbeta som volontär på Minds Självmordslinje behöver du vara bosatt i Stockholmsområdet och vara över 25 år (alternativt bo i Göteborg där vi nyligen startat en lokalförening).

Du går igenom en rekryteringsprocess med djupintervju där du får lämna referenser och ett utdrag ur belastningsregistret. Innan du börjar som volontär får du två dagars utbildning.

Du behöver avvara ca 10-16 timmar per månad inklusive fortbildning och handledning.

Volontärarbetet sker här på vårt kansli vid Mariatorget. Självmordslinjen är öppen dygnet runt och som volontär arbetar du ett pass varannan vecka, samt minst en natt per termin. Passen är fyra eller åtta timmar.

Passen på Självmordslinjen är indelade enligt följande:

  • 06-10
  • 10-14
  • 14-18
  • 18-22
  • 22-02
  • 02-06 (alternativt 22-06)

Att vara en del av Minds Självmordslinje är utmanande men fantastiskt, eftersom det ger mycket tillbaka i form av personlig utveckling och en känsla av att få göra något bra.

Som volontär blir du automatiskt medlem i Mind och får vår tidning fyra gånger per år.

Att vara volontär i Självmordslinjen

Du måste vara minst 25 år och vara en god lyssnare. Det är önskvärt, men inte nödvändigt, att ha erfarenhet från vård- och omsorgsarbete, eller att gå en utbildning inom området. Personlig lämplighet och mognad är avgörande. Att ha haft egen erfarenhet av psykisk ohälsa ser vi som en kompetens, men du bör må bra själv nu, för att orka stötta andra.

Som volontär får du speciell utbildning i att förebygga självmord, grundläggande psykisk hälsa samt samtalsmetodiken Motiverande samtal (MI). När du sedan börjat som volontär erbjuder vi fortbildning i ämnen som ofta dyker upp i samtalen på Självmordslinjen. Fortbildningen kan kan till exempel handla om ätstörningar, självskadebeteende, ångest eller depression.

Alla volontärer får regelbundet handledning av utbildade handledare.