Ge en gåva
Chronicle

”Hela natten lång tills någon dör” – en krönika av Lina Hultqvist på Sveriges elevkårer

Psykisk ohälsa handlar inte bara om personer med diagnos, utan också om symptom som alla någon gång känt.

“Hela natten lång tills någon dör”. Det är låten av Far& Son som jag lyssnade på varje kväll i min lilla etta i Göteborg, medan jag pluggade till tentorna i statsvetenskap och drack liter av kaffe sent in på nätterna för att orka lite till. När jag inte satt i biblioteket satt jag på ett tåg, oftast på väg till Stockholm eller någon annan svensk ort för att träffa elevkårer. Samtidigt som jag studerade var jag engagerad i flera stora organisationer, bland annat var jag andra vice ordförande för Sveriges Elevkårer. Jag satt sällan still så pass länge att jag blev uttråkad och besöken hem till Småland blev allt färre.

Idag är jag ordförande för Sveriges Elevkårer, landets största ungdomsorganisation med över 100,000 medlemmar. Det var under mitt första år som ordförande som jag förstod att det inte alltid funkar att köra 130 i livshastighet. Jag märkte det inte när jag var mitt uppe i allt. För så länge det rullar på och allt går bra då märker man det inte. Det är faktiskt ganska nyligen som jag insåg att livet är ett maratonlopp och att ungdomen egentligen handlar om att värma upp tillräckligt för att orka livet ut.

Jag vet att jag inte är ensam om det här. Att alltid vilja göra lite till och ångesten som kan komma över en när man unnar sig en ledig stund. Jag ser hur vänner och landets elever kämpar för att leva upp till kraven samhället och de själva har på sig och samtidigt orka engagera sig för det de brinner för. Därför blev frågan om den ökande psykiska ohälsan så viktig för mig i Sveriges Elevkårers externpolitiska arbete. Medlemmarna sa att det var nog nu. För de vill inte se ytterligare en klasskamrat få magsår, receptbelagda mediciner eller helt enkelt inte orka gå till skolan.

Vi började samarbeta med experter på området för att kunna stödja elevkårerna i deras arbete att skapa en mer givande skoltid ute på landets skolor. Vi släppte en rapport som tydligt visade att unga är stressade på grund av oro inför framtiden och de krav de har på sig själva och från skolan. Det blev tydligt att unga upplever sig sakna någon att vända sig till. För att uppmärksamma bredden av psykisk ohälsa hade vi under Almedalen kampanjen #okulglass som på ett oväntat sätt satte psykisk ohälsa på agendan. Vi ville visa att psykisk ohälsa inte bara handlar om personer med diagnos, utan också om symptom som alla någon gång känt.

Sveriges Elevkårer arbetar för en ökad psykisk hälsa på flera nivåer bland annat genom att ge elevkårerna de rätta verktygen. Vi bedriver påverkansarbete gentemot politiker på lokal och nationell nivå för att säkerställa att skolan ges mer resurser till en tillgänglig elevhälsa som arbetar förebyggande tillsammans med skolpersonal och elever. För elever är elevhälsan den första instans man helst går till. Om det ska vara möjligt krävs det att alla skolor har skolsköterska, kurator och skolpsykolog på plats som antingen kan ge direkt stöd eller hjälpa eleven vidare till en annan vårdinstans.

Beroende på var i landet du bor är förutsättningarna att få hjälp väldigt olika. Vi vill därför se att ungdomsmottagningarna ges bättre öppettider, att första linjen införs i samtliga landsting och att samverkan mellan skola och vårdinstanser stärks så att färre ungdomar faller mellan stolarna och kan ges det stöd de behöver.

Idag försöker jag vara snäll mot mig själv. Jag tillåter mig att vara ledig. Jag tillbringar tid med min familj och vänner, och jag tillåter mig själv att vara kär. Och numera är det inget kaffedrickande sent in på natten och det är slut på repeat av kör tills någon dör.

Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges elevkårer

Relaterat innehåll

Psykisk hälsa och ohälsa

Organisations and emergency centres that can help

Varje samtal räknas

Avsnitt 18: Hela min uppväxt bar jag känslan av att inte passa in | med Adam Risberg / Admira Thunderpussy

Vägen till segern i Drag Race Sverige var inte utan smärta och snårighet för Adam...

Bild på textens författare Agnes.
Mind möterPsykisk hälsa och ohälsa

Agnes Mellstrand förklarar psykiatri för icke-psykiatriker

När är ångest en ”normal” stressreaktion och när är det ett symtom på ett psykiatriskt...