Volontär i Självmordslinjen - givande, tufft och chans att rädda liv - Mind
Ge en gåva

Volontär i Självmordslinjen

Självmordslinjen riktar sig till människor som mår psykiskt dåligt och har tankar på självmord. Vi tar emot samtal via chatt och telefon. Vi har öppet dygnet runt, varje dag.

Så här blir du volontär Ditt åtagande Anmäl dig

Vill du bli volontär?

Det första steget för att bli volontär är att ta del av vår information genom ett digitalt möte.  Välj ort nedan för att gå vidare i processen. Varmt välkommen!

Om självmordslinjen

Självmordslinjen bemannas av volontärer. Det är ett otroligt givande uppdrag, som också kan vara tufft ibland. Eftersom samtalen kan vara svåra, har våra volontärer alltid kontakt med varandra under passet.

Syftet med Självmordslinjen

Självmordslinjen vill kunna bidra till att stötta människor som har det svårt och önskar vara anonyma. Känslor av skam, rädsla och att inte leva upp till orimliga ideal gör att många människor lider i det tysta. Syftet är att nå de som inte vågar eller orkar berätta för någon hur de mår, än mindre söka hjälp. Självmordslinjen ger personer möjlighet att berätta om hur de har det och åtminstone avvakta med beslutet att ta sitt liv. En förutsättning för att minska självmord och självmordsförsök är att lyfta tabut. Forskning visar att självmord i många fall handlar om en impulshandling. Personer som överväger att ta sitt liv tvekar ofta in i det sista. Självmordslinjen bedriver inte terapi eller behandling utan kan ses som ett komplement, en medmänniska som lyssnar. Ditt uppdrag som volontärer är stödja de stödsökande i att stärka deras motiv till att orka leva lite till.

Tim Bergling Foundation stödjer Mind

I och med att Tim Bergling Foundation nu går in och stödjer Minds arbete med Självmordslinjen får vi en unik möjlighet att öka kapaciteten.

Från och med 1 juni kommer Självmordslinjen att öppna upp för samtal även på natten. Vårt mål är att erbjuda medmänskligt stöd dygnet runt, alla dagar.

Eftersom vi vet att det är svårare att avsätta tid för ideellt arbete under natten så kommer passen mellan 24–06 att vara arvoderade, det vill säga en viss ersättning kommer att utgå. Det kommer också att finnas en anställd person på plats under hela natten.

Nu söker vi fler volontärer

Nu finns möjligheten att ta pass vid alla olika tider på dygnet. Framförallt behöver vi personer som kan bemanna passen på helger, men även andra tider. Som volontär behöver du ha möjlighet att avsätta cirka 10–15 timmar per månad. Låter det intressant? För att få veta mer, anmäl dig redan nu, längre ner på sidan.

Varför du ska bli volontär

Att vara en del av Minds Självmordslinje är utmanande men fantastiskt, eftersom det ger mycket tillbaka i form av personlig utveckling och en känsla av att få göra något bra. När du arbetar som volontär hos oss, räddar du liv varje gång du tar ett pass. Som volontär blir du också del av en gemenskap och har möjlighet att lära känna nya människor.

Snabba fakta om självmord

  • I Sverige är det i snitt 1600 personer som tar sitt liv varje år. Det är fem gånger så många än som dör i trafiken (300 personer).
  • Självmord är den främsta dödsorsaken bland unga (15-24 år).
  • Av de som tar sitt liv är 70 % män.
  • Kring varje person som tar sitt liv, finns det 15-20 personer som drabbas av sorg.
  • Att ha en stöttande attityd gentemot en person som är självmordsnära, har en skyddande effekt.

Ditt åtagande

Du förbinder dig att genomföra två pass per månad (ett pass varannan vecka). Passen är fyra-sex timmar. Du måste även gå igenom vår rekryteringsprocess samt grundutbildning. Därutöver erbjuds fortbildning och handledning, oftast kvällstid. Räkna med att du behöver avvara cirka 10-15 timmar per månad (inklusive fortbildning och handledning).

Några praktiska frågor som det kan vara bra att ta ställning till:

  • Har du 10-15 timmar att lägga på ett utvecklande och viktigt uppdrag varje månad?
  • Har du möjlighet att bemanna Självmordslinjen olika tider på dygnet?

Några frågor om dig som person:

  • Kan du tänka dig att bara lyssna och reflektera utan att komma med råd (vi vet att det kan vara svårt)?
  • Vill du ingå i en gemenskap där handledning och medvolontärskap är viktiga komponenter?

Så här blir du volontär

Det första steget för att bli volontär är att ta del av vårt digitala informationsmöte, som vi erbjuder regelbundet. Här berättar vi mer ingående om uppdraget och om ditt åtagande. Därefter går du igenom en rekryteringsprocess med djupintervju där du får lämna referenser och ett utdrag ur belastningsregistret. Känns det rätt för dig och för oss, kommer vi överens om datum för grundutbildningen. I vår grundutbildning får du grundläggande kunskap om psykisk ohälsa och självmord samt hur du bemöter de stödsökande i sina livssituationer utifrån deras förutsättningar. Under utbildningen bokar vi upp dig på dina första pass. Dessa genomför du tillsammans med en av våra mentorer, erfarna volontärer som stödjer dig och finns till för frågor.

När du blivit volontär

När du sedan börjat som volontär erbjuder vi fortbildning i ämnen som ofta dyker upp i samtalen på Självmordslinjen. Fortbildningarna kan till exempel handla om ätstörningar, självskadebeteende, ångest eller depression. Eftersom samtalen kan vara tuffa, har du direkt kontakt med andra volontärer under ditt pass. Alla volontärer får regelbundet handledning av utbildade handledare. Du har även tillgång till en samtalsjour med leg. psykoterapeut, dygnet runt, om du har haft riktigt tuffa samtal eller inte mår bra efter ditt pass.

Kriterier för att vara volontär i Självmordslinjen

Du måste vara minst 23 år och vara en god lyssnare. Det är önskvärt, men inte nödvändigt, att ha erfarenhet från vård- och omsorgsarbete, eller att du går eller har gått en utbildning inom området. Personlig lämplighet och mognad är avgörande. Att ha haft egen erfarenhet av psykisk ohälsa ser vi som en kompetens, men du bör må bra själv nu, för att orka stötta andra.

Berättelser från volontärer

Berättelser från volontärer

Jag lyssnar på dem som tappat hoppet om livet

Innan pandemin började ansökte jag om att bli volontär hos Mind, för att jag ville ha ett meningsfullt uppdrag vid sidan av...
Berättelser från volontärer

Det är så viktigt att vi finns för de som behöver oss

Leo Bergqvist, är 25 år gammal och jobbar som säljare. På sin fritid träffar han vänner och spelar tennis och padel. Hur...

Frågor och svar om att vara volontär

Måste jag bo nära ett lokalkontor för att bli volontär?

Du kan bli volontär på Självmordslinjen oavsett var du bor i Sverige. Om du inte bor nära ett av våra lokalkontor, dvs på annan ort så tar du alla dina samtal hemifrån och all utbildning och fortbildning sker digitalt. Bor du nära ett av våra lokalkontor kan du välja att ta dina pass hemifrån eller på plats på kontoret, självklart utifrån de restriktioner som gäller på grund av Covid-19. Alla blivande volontärer på Självmordslinjen går utbildningen digitalt och du har stöd av andra volontärer via ett digitalt chattrum. Stöd efter samtalen erbjuds även med handledare på Mind och via externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas

Finns det någon åldersgräns för att bli volontär?
Samtalen i Självmordslinjen är ibland svåra och kräver en hel del av volontären. För oss är det viktigt att säkerställa att samtalet blir bra både för den stödsökande och volontären. Du bör därför vara över 23 år då en personlig mognad är viktigt för att klara av de ganska svåra samtal vi har.
Måste jag ha en speciell utbildning för att bli volontär i Självmordslinjen?
Du behöver inte ha gått någon speciell utbildning innan du söker dig till att bli volontär i Självmordslinjen. När du blir antagen som volontär hos oss så får du en grundutbildning i medmänskligt samtal. Utöver detta erbjuds du som volontär i Självmordslinjen möjlighet till handledning och fortbildning. Du bokar själv in dig på dessa tillfällen, utifrån de behov du har och när det passar dig. Vi ser gärna att du deltar i minst ett handledningstillfälle per termin.
Vilken utbildning får man som volontär
Grundutbildningen i medmänskligt samtal består av fyra obligatoriska delar. Den första delen är en förberedande del som genomförs online, där kommer du att få se på flera utbildningsfilmer och sedan svara på frågor om det du just sett. Den andra delen är en heldag, en så kallad workshopdag, då du tillsammans med andra kommer att få träna på att använda de verktyg som du fått genom dina egenstudier. Och på grund avrestriktioner till följd av Covid-19 genomförs samtliga utbildningar online oavsett vilken ort du sökt dig till, du väljer själv vilket tillfälle du bokar in dig på. Vi finns med som stöd under hela utbildningen för att säkerställa att det fungerar så smidigt och enkelt som möjligt för alla. Den tredje delen är våra introduktionspass då du tar emot både chatt- och telefonsamtal i Självmordslinjen med stöd av en mentor. Du kommer att ha två introduktionspass på 4 timmar vardera tillsammans med andra blivande volontärer. Det kan ske antingen online eller på lokalavdelning beroende på vald ort och lokalavdelningarnas möjlighet att följa restriktionerna för Covid-19. Den fjärde och sista delen i grundutbildningenär en uppföljande utbildningsdag med fördjupade reflektioner. Den totala omfattningen av utbildningen är ungefär 30 timmar. Utöver detta erbjuds du som volontär i Självmordslinjen möjlighet till handledning och fortbildning. Du bokar själv in dig på dessa tillfällen, utifrån de behov du har och när det passar dig. Vi ser gärna att du deltar i minst ett handledningstillfälle per termin.
Vad händer om jag får ett väldigt svårt samtal?
Vad man upplever som ett svårt samtal är väldigt individuellt. De allra flesta samtalen till Självmordslinjen är inte akuta och det kan finnas andra samtal som du upplever som svåra. Under utbildningen kommer du att få träna på att ha svåra samtal. Vi har också handledning, fortbildning och stöd kontinuerligt för att du ska känna dig trygg både inför, under och efter samtalen.
Är det någon skillnad i att vara volontär på dagen och på natten?
Om du är volontär på dagen är passen 4 timmar långa och på natten är passen 6 timmar. Då vi vet att det är svårare att avsätta tid för ideellt arbete under natten så är passen mellan 24–06 att vara arvoderade, det vill säga en viss ersättning utgår. Det kommer också att finnas en anställd person på plats under hela natten. Som volontär kan du självklart välja att antingen vara volontär på dagen eller på natten, men också en kombination av de båda.
Kan jag själv välja när och hur ofta jag tar samtal i Självmordslinjen?
I uppdraget ingår att ha pass minst två gånger per månad. Varje pass är 4 timmar om du är volontär på dagen och 6 timmar om du är volontär på natten. Vi ser gärna att du väljer ett fast pass – alltså ett återkommande pass under en längre tid. Du bokar dina pass utifrån ett schema online ochansvarar själv för att boka in ett nytt pass om du får förhinder och behöveravboka.
Vilket stöd kan jag som volontär få?
Då samtalen i Självmordslinjen ibland kan vara svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller via ett digitalt chattrum. Stöd efter samtalen erbjuds även med handledare på Mind och våra volontärer kan dessutom dygnet runt få ett avlastande samtal via externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas.
Säger man vad man heter om man är volontär?
Som volontär är du alltid anonym. Detta är viktigt för att inte skapa felaktiga förväntningar för den som söker oss. Det ska inte spela någon roll vem som svarar, eftersom alla volontärer delar Minds värdegrund och har samma utbildning för samtalet.
Kan jag sitta hemma och svara på samtal?
Mind har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Umeå, men
du kan vara volontär hos oss oavsett var du bor i landet. Du väljer själv om
du som volontär vill ta samtal hemifrån eller från något av våra kontor,
självklart utifrån de restriktioner som gäller på grund av Covid-19. Det går
också bra att variera mellan att arbeta hemifrån eller från något av
kontoren om du bor nära. Då samtalen i Självmordslinjen ibland kan vara
svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller
via ett digitalt chattrum.
Kan jag bli volontär om jag har egen psykisk ohälsa?
Många av våra volontärer har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, eftersomdet är väldigt vanligt. Vi ser det som en bra kompetens att ha med sig och under rekryteringen säkerställer vi att alla som blir volontärer mår bra nogatt både vara ett stöd för en stödsökande och för medvolontärer.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Läs mer om vilka vi är här.