Ångest är en logisk reaktion i våra kroppar

Oro och ångest

Att lära sig mer om vad ångest är kan göra det lättare att ha ångest. Det förklarar Sandra Ringarp, legitimerad psykolog och författare, som nyss skrivit en bok ångest för unga.

Foto på författaren Sandra Ringarp
Foto: Appendix fotografi

Vad är ångest egentligen?

– Ångest är våra kroppars respons på ett hot. Det är samma fysiska reaktion som när man blir rädd för något, med den skillnaden att när man blir rädda för något så reagerar kroppen på en yttre fara. När man får ångest reagerar kroppen i stället med rädslo-responsen på något som händer i oss, som om det vore farligt. Det kan vara till exempel en känsla, en tanke eller ett minne. Kroppen reagerar då med en flykt-, kamp- eller ”spela död”-respons för att hjälpa oss komma undan den upplevda faran. Men när den upplevda faran är i oss kan man ju inte komma undan från den, man kan inte fly från sin kropp utan är fast i en obehaglig fysisk reaktion. Det är det här som är ångest.

Är det farligt att ha ångest?

– Nej, ångest är inte farligt. Däremot kan det vara väldigt obehagligt och skrämmande. Ibland kan ångesten också driva en person att göra farliga saker för att komma undan ångesten. Men som sagt, ångesten i sig är inte farlig.

Vad är skillnaden på panikångest och vanlig ångest?

– Panikångest brukar det kallas det när man har ångest och blir rädd för hur ångesten känns i kroppen. Det skapar ännu mer ångest som i sin tur skrämmer en ännu mer och skapar ännu mer ångest. Det hela blir som en snöbollseffekt som blir svår att stoppa och som blir väldigt obehaglig. Ofta är även katastroftankar inblandade, om att man tex kommer att bli galen eller dö. Man kan också hyperventilera som en del av ångesten vilket kan skapa bland annat stark yrsel.

Kan ångest växa bort när man blir äldre?

– Nja, jag skulle inte säga att ångest växer bort. Däremot kan vi lära oss att hantera vår ångest, våra känslor och våra tankar på ett sätt som kan göra att vi får mycket mindre ångest. Det har med utveckling att göra, och ofta utvecklas vi ju med ålder – så ångest kan på så sätt bli bättre när man blir äldre. Men den här utvecklingen kan vi också göra oavsett hur gamla vi är, om vi utvecklar vissa färdigheter. Det är alltså just att vi utvecklar vissa färdigheter som hjälper, att vi lär snarare än att tiden går.

– Att vara ung innebär ju också att man gör många saker för första gången – blir kär, får sitt hjärta krossat, blir sviken, misslyckas med något… När vi är äldre har vi redan erfarit mycket, och de erfarenheterna kan också göra att upplevelserna väcker mindre ångest. Det betyder ju inte heller att ångest växer bort, men att det finns stora skillnader på att vara ung och att vara äldre, vilket kan innebära olika mycket ångest.

– Det är ju också speciellt att vara barn och ungdom på så sätt att man är i ett sammanhang man inte själv har valt. Som vuxen kan man ofta och i bästa fall välja bort situationer och sammanhang som man inte mår bra av, men det är inte så lätt som barn eller ungdom. Därför kan man också må bättre som vuxen när man är på en plats, i ett sammanhang och med människor som man själv har valt och som passar en bra.

Vad kan man göra för att lugna ner sin ångest när den är som störst?

– Det är en bra och svår fråga, för det finns många saker som man kan prova och som kan hjälpa – men det är individuellt vad som fungerar för en. Man kan behöva prova sig fram och ibland kan man behöva hjälp av en leg. psykolog eller leg. psykoterapeut.

– Ett generellt tips kan dock vara att prova att stanna i kroppen och känna hur det känns när man får ångest. Våra kroppar är inställda på att försöka ta sig bort från obehag, men när obehaget är i vår egen kropp – som med ångest – kan vi inte ta oss bort från det. Vi kan ju inte fly från vår egen kropp. Då kan det istället hjälpa att stanna kvar i upplevelsen och på så sätt visa kroppen att det inte är något farligt som händer. Ibland hjälper detta direkt medan det för andra kan vara riktigt svårt att stanna i kroppen. Det är inte fel om det inte fungerar, vi är helt enkelt olika och det finns som sagt en mängd olika saker att prova.

Förklarar ångest för unga i ny bok

Sandra Ringarp har nyss gett ut boken ”Ångest för alla”. Boken är utgiven tillsammans med serietecknaren Marie Tillman. Boken vänder sig främst till dig som är tonåring eller ung vuxen, men kan såklart läsas av alla som har ångest eller som vill lära sig mer om ångest. I boken får du lära dig mer om vad ångest egentligen är och vad du kan göra för att hantera den. Och hur man ska veta när det är dags att söka hjälp och var man då kan vända sig.

Varför ville ni göra den här boken?

– För att det är så vanligt med ångest! Och för att vi tror att kunskapen om vad ångest är kan vara hjälpsamt. Det är vanligt att tro att ångest är något mystiskt och diffust när det egentligen är något väldigt konkret – en logisk reaktion i våra kroppar. Att veta mer om vad ångest är kan göra det lättare att ha ångest. Ångesten blir inte mindre obehaglig men kanske mindre skrämmande, och det kan göra stor skillnad.

– Boken innehåller även olika saker man kan prova för att hjälpa sig själv med ångest, och ett kapitel om när det kan vara dags att söka hjälp och hur man gör.

 

Text: Hanna Kihlander

Vill du berätta om dina erfarenheter?

Din berättelse kan skapa igenkänning hos någon annan. Vi tar gärna emot den!