Man kan leva ett gott liv trots sin historia

Jag är eldsjälen som vill förändra synen på psykisk ohälsa och genom ökad kunskap. Nu går jag mot min livsmission.

Jag är Marie Niljung, personalvetare och kock som arbetat nästan tio år med arbetsmiljö och rehabilitering, främst inom offentlig sektor. Är sedan tre år volontär för Suicide Zero, en organisation som arbetar med att radikalt minska antalet självmord. Jag är eldsjälen som vill förändra synen på psykisk ohälsa och genom ökad kunskap förhindra psykologiska olycksfall.

Från 1 februari 2018 kommer jag börja förverkliga min livsmission. Arbeta som egen företagare och som deltidsanställd på Suicide Zero.

Psykologiska olycksfall

Min uppväxt var trygg, rolig och vi gjorde många resor tillsammans och jag minns den med glädje. Jag har förlorat båda mina föräldrar genom psykologiska olycksfall, mamma Kerstin 1997 och pappa Sven 2006. Deras ohälsa började 1993. Min bror har diagnosen bipolär sedan 1997. Han mår bra i dag och lever ett gott liv. För mig är det stora och svåra inte hur mina föräldrar dog utan att de dog alldeles för tidigt.

Vårt gemensamma ansvar

När jag föreläser börjar alltid med att säga: ”Jag vet att psykologiska olycksfall kan förhindras genom kunskap. Jag vägrar skämmas över mina föräldrars sjukdom och död och jag är inget offer. Jag vill visa att man kan leva ett gott liv trots min historia och att det går att vända något väldigt tungt till något bra. Det finns alltid hopp.”

Jag är övertygad om att vi kommer lyckas att förändra synen på psykisk ohälsa och att det ska vara lika självklart att ringa och sjukanmäla sig för panikångest som för magsjuka. Medmänniskor ska våga fråga personer i sin omgivning om hur de mår, om de har självmordstankar. Alla ska våga agera när någon mår dåligt. Med ökad kunskap och mod räddar vi liv. Tillsammans. Det är allas ansvar. Mitt och ditt.

Relaterat innehåll

På liv och död - med Ullakarin Nyberg

9. MARIA: Där hemma låg familjen och sov. Och jag var på väg att ta mitt liv.

– Att få barn ska ju vara den lyckligaste tiden i ens liv. Men för...

Varje samtal räknas

Avsnitt 20: Jag vaknade av en konstig tystnad | med Manda Ersgård från podden ”Var god sörj”

I det här avsnittet möter vi Manda Ersgård vars man Jock försvann ut i vinternatten...

På liv och död - med Ullakarin Nyberg

8. SARA: Jag var först på plats

Till vardags jobbar Sara som brandman. Hon är van att vara den som är först...

Hitta mer innehåll om: