Jag förstod att det var meningen att jag skulle leva

När jag vaknade upp på intensiven i februari 2015, efter mitt tredje självmordsförsök, förstod jag att det inte var meningen att jag skulle dö. Gång på gång hade jag försökt att ta mitt liv, och varje gång misslyckades jag. Eller lyckades Gud? Idag tror jag på det senaste, att det finns en stor mening med mitt liv, en mening som jag alltid har saknat och sökt efter. Idag vet jag att jag är viktig, lika viktig som du, och allra viktigast för mig själv.

Sedan denna dag på intensiven 2015 har jag gjort allt för att ta reda på varför just jag är en sådan som tar livet av sig, där andra kanske inte går längre än att tänka tanken. Vad skiljer mig från dem, vad i mitt liv och min historia har lett fram till denna punkt gång på gång?

Förutom att på riktigt anstränga mig och bestämma mig för att leva och att leva ett bra liv, grävde jag ned mig i forskning och statistik. Och statistiken om självmord gjorde mig rädd.

Jag fick prova antidepressiv medicin och ångestdämpande för första gången i mitt liv, och de gjorde underverk för mig. Efter några veckor vaknade jag utan att vilja dö, kanske ville jag inte leva men dö ville jag inte. Efter ytterligare några veckor vaknade jag lugn och nästan trygg. Så fortsatte det, vecka efter vecka, och jag kunde göra mer bra saker för mig, som stöttade mig. Veckor blev till ett år och efter 16 månader kunde jag sluta dricka alkohol, något som varit ett av mina missbruk genom åren. Idag har jag varit nykter i drygt fem år och det har gjort underverk för min mentala hälsa.

Många bra saker, en dag i taget har nu blivit sex år och jag har byggt upp en förmåga att klara av depression. Kris kan drabba mig utan att jag vill dö, jag kan förlora de jag älskar och ändå känna att allt på något sätt är som det ska vara.

Förra året, i mars och i början på pandemin, blev jag djupt deprimerad igen. Det börjar alltid på samma sätt, negativa tankar, låg självkänsla, svårt att koncentrera mig och svårt att sova. Sen adderas symtomen på. Jag började snabbt att äta medicin igen, och bestämde mig för att i arbetet ta mig upp och igenom depressionen. Jag började dokumentera mitt liv. Jag började att skriva det som ett drygt år senare skulle vara min första bok, Kantstött & Väldigt värdefull. I den delar jag både min historia och mina egna erfarenheter, men också hur man på ett hållbart sätt kan få tillbaka livsglädjen.

Jag har haft ett enormt stöd av mina vänner, både som resurser i att ta mig ur depression och i arbetet att motivera mig till att skriva.

Min bok är skriven för alla som behöver stöd i livet när livet är svårt, den är en handbok i både hur vi kan ta oss ur en depression, orsaker till att det är som det är och hur man kan leva lyckligare och undvika att drabbas igen. Jag hoppas att den även ska ge mycket till den som är anhörig, att förstå mer om hur det är att vara i mina skor, i våra skor.

Du kan läsa mer om boken här.

En text av Shama Persson.

Relaterat innehåll

Egna ordDepression och nedstämdhet

Jag blev bestulen på mina tonår och nära nog mitt liv

Jag har tappat räkningen på alla gånger jag har fått tanken "Jag vill inte leva...

Shahla vid sin symaskin i kvällsljus
Äldres psykiska hälsa

Fyra filmer: Livet som pensionär blev inte som jag trodde

Fyra filmer om åldrande. Yngve, Ewa, Shahla och Staffan som delar med sig av sina...

Mind möterStress och utmattning

Morten Saksø skriver om depression och utmattning

Morten är läkaren som själv varit sjukskriven på grund av stress och depression. I flera...