Att vara öppen med mina erfarenheter har gett mig mycket

Mitt drogmissbruk ledde mig till helvetet och efter min första psykos ville jag inte leva. I dag väljer jag en hälsosam livsstil.

Jag heter Magnus och är 27 år gammal. Jag har stor erfarenhet av psykisk ohälsa, drogmissbruk och en mycket ohälsosam livsstil.

Som femtonåring började jag med nikotin och som sextonåring med cannabis. Mitt användande gick från syntetisk cannabis (spice) till centralstimulantia. Efter en lång tid med både droger och sömnbrist var min hjärna i sådan obalans att mina neurotransmittorer var helt obalanserade. Efter mitt missbruk fick jag tre diagnoser: schizofreni, bipolär sjukdom och depression. Jag ville inte leva efter min första psykos. Helvetet var här. Jag hatade mig själv.

Skammen var det värsta

Skam har jag känt mycket. Skammen var det värsta. Den orsakade depression, ångest och ett suicidförsök. Skammen över att vara psykiskt sjuk. Jag försökte ta en överdos, inte för att få uppmärksamhet utan för att jag inte hade ork att leva. Det var en mycket mörk tid.

Vändpunkten kom efter att jag tillfrisknade från min andra psykotiska episod, då jag blev psykotisk efter att jag slutade med mediciner på grund av en allergisk reaktion. Efter att jag då kom tillbaka till verkligheten var jag som pånyttfödd. Ingen mer ångest, ingen mer depression. Jag kände mig frisk för första gången på länge.

Jag blev tvungen att sätta hälsan främst

Tack vare vänner, familj och främst av allt psykiatrin lyckades jag bli helt återställd. Men det var inte lätt och jag har alltid varit tvungen att sätta hälsan först. Att vara öppen och prata ärligt om mina erfarenheter har gett mig mycket. Att gå runt och hålla det inom sig är mycket svårare än att prata om det, även för främlingar.

Att känna mig skadad eller sjuk påverkade mitt självförtroende. Det var efter att jag insåg att sjukdom är vanligt, somatisk som psykisk, som jag kände mig mer normal. I dag älskar jag mig själv. Jag lever livet på mina villkor, på mitt sätt och vill att ni ska veta att helvetet sitter i sinnet. Utan att älska oss själva kommer vi inte kunna leva livet till fullo.

Ta hand om ditt sinne, det finns med oss hela livet. Lita på andra, det finns hjälp att få! Men vi måste själva ta ansvar för att leva ett hälsosamt liv, det kan ingen göra åt oss.

Relaterat innehåll

Varje samtal räknas

Avsnitt 18: Hela min uppväxt bar jag känslan av att inte passa in | med Adam Risberg / Admira Thunderpussy

Vägen till segern i Drag Race Sverige var inte utan smärta och snårighet för Adam...

Egna ordBeroende och missbruk

Det fanns alltid något att rättfärdiga missbruket med

Mitt namn är David Nordling och jag är 25 år gammal. Jag skulle också vilja...

Ung kvinna i motljus fotograferar med sin telefon. Blå kvällshimmel.
Mind Ungas blogg

Eden: Vi är alla influencers

I den senaste kartläggningen från Statens medieråd uppger cirka 90 procent av Sveriges tonåringar att...

Hitta mer innehåll om: