Startsida Mind Minds logotyp i orange.

Jag har känt mig drömvänd ända sedan jag blev vuxen. Det har alltid känts viktigt för mig att göra något meningsfullt med mitt liv. Eller kanske jag bara så innerligt vill fly från min mammas konstanta uppmaning om att jag måste ha ett äkta svenssonliv.

Det är viktigt att tjäna pengar, det är viktigt att spara till pensionen, det är viktigt att aldrig berätta för mormor om hur man egentligen mår och det är ännu viktigare att inte utåt visa sorgen efter att två av ens vänner hängt sig.

Ungefär en gång i månaden, minst, får jag för mig att jag ska arbeta för Läkare utan gränser, resa bort i ett halvår eller säga upp mig från mitt arbete. Inte för att jag inte har ett bra liv, utan för att jag har en konstant känsla av att jag måste ta mig vidare. Känslan av att vara drömvänd. Konstant.

Bra har aldrig varit gott nog i min familj – du måste vara bäst.

Fick du näst högst betyg? Hur kan du göra för att få högst betyg nästa gång? Du kan inte byta jobb redan – det skulle inte se bra ut på ditt CV. Vad skulle folk tänka? Absolut inte att du kan gå ner i lön, oavsett om du verkligen vill ha jobbet eller inte. Du måste spara till pensionen.

Måste, måste, måste… Det är hon som planterat alla dessa måsten i mitt huvud. Men det är jag som väljer att upprätthålla dem och följa dem likt en religion.

Jag tror inte att någon egentligen mår bra av att få kännedom om det orangea kuvertet. Hade jag sluppit denna vetskap så hade jag personligen sagt upp mig bums imorgon bitti. Kanske starta upp ett välgörenhetsprojekt istället. Åkt utomlands varje vinter och serverat drinkar på Hawaii.

Vore jag tekniskt lagd skulle jag göra en app som love-bombade alla som mådde dåligt med pepp, kramar och kärlek. Kostnadsfri. Vinsten skulle oavkortat gå till något betydelsefullt. Kanske ett varmt bad, en mysig säng och rena kläder för de hemlösa.

Jag har känt mig drömvänd ända sedan jag blev vuxen.

Om ordet drömvänd

 

Boken Ord inuti

Vi vill att alla ska kunna prata om sitt mående. Därför ger vi ut boken ”Ord Inuti”, en ordbok med 150 nya ord för känslor. En bok som inte bara är väldigt fin, utan också en början på ett samtal.

”Drömvänd” betyder känslan av att vilja eller behöva byta riktning för att hitta det som gör livet meningsfullt.

Beställ Ord Inuti