Ge en gåva
Chronicle

Barnrättsbyrån: Du som är ung ska inte behöva kämpa ensam

Det går att må bättre, du är långt ifrån ensam om att må dåligt och det finns hjälp att få.

Hej!

Jag vet inte var jag ska börja. Det har varit så rörigt och hänt så mycket. Men jag behöver er hjälp. Jag är snart 17 år och har fram till nyss bott hemma hos min pappa. Nu kan jag inte bo hemma längre, det går inte. Han blir arg för ingenting och när han blir arg så går det inte att prata med honom. Ibland försvinner han också. Sitter bara tyst och svarar knappt när jag pratar med honom. Nu går det inte längre att bo kvar. Jag kan inte ta hem kompisar eftersom man aldrig vet när han ska bli arg eller konstig. Jag mår sjukt dåligt och har på senaste tid knappt varit i skolan. Kan inte sova på nätterna och allt är hopplöst. Har ingen annan som förstår hur det är. Orkar inte mer. Känns som jag håller på att bli galen. Kan ni hjälpa mig?

Anonym tjej snart 17 år.

Så här skulle ett mejl till oss på Barnrättsbyrån kunna vara skrivet. Barn och unga vänder sig till oss med alla typer av bekymmer. En gemensam nämnare för alla dessa barn och unga är att de just nu mår dåligt. Ibland vet de precis varför de mår dåligt och vad som behöver förändras för att de ska må bättre. Ibland så är det inte lika enkelt att förstå varför en mår som en mår. Allt kan ibland vara en enda röra.

Vad tänker vi på Barnrättsbyrån att vi kan hjälpa till med? En stor del av vårt arbete handlar om att lyssna. Lyssna och tro på det som den unge berättar. Att bli lyssnad och trodd på är det som barn och unga berättar är bland det allra viktigaste för dem. Tyvärr är inte alla vuxna så bra på det, vilket många unga vittnar om. Varför är det så? Vi ser att de hjälpsystem som finns för barn och unga kan vara svåra att få tillgång till. Även om man får tillgång upplever man som barn ofta att man blir ifrågasatt. Det kan vara långa väntetider till BUP trots att måendet känns akut eller svårt att få tag på handläggaren på socialtjänsten.

Som i brevet ovan kan det också vara så att de vuxna man har närmast sig, själva har det svårt att hantera livet. Då är det lätt att känna sig ensam. Det gäller oss alla.

Något som brukar vara viktigt är att få hjälp att förstå sin situation och på vilket sätt en själv kan påverka sitt liv. Många gånger är ju det dåliga måendet en helt naturlig reaktion på hur en har det runtomkring sig, tex hur man har det hemma.

Det som är viktigt att komma ihåg och som gäller för alla är att det dåliga måendet inte är konstant. Det går att må bättre, du är långt ifrån ensam om att må dåligt och det finns hjälp att få. Så till den ungdom som skrev brevet ovan vill vi säga: Det är inte konstigt alls att du mår dåligt. När man inte har det bra hemma och ens egna förälder inte mår bra så påverkar det såklart dig och hur du mår. Det låter som att din pappa och du behöver hjälp och stöd för att få det bättre. Om du vill så är du välkommen att träffa oss. Vi kan då prata mer om hur du mår och hur du har det. Tillsammans kan vi klura på vad som behövs för att det ska blir bättre. Du ska inte behöva kämpa ensam.

Vi på Barnrättsbyrån vill givetvis också poängtera att det är en rättighet för dig som ung att bli lyssnad och trodd på. Det är en rättighet att vara delaktig när beslut fattas som gäller dig. Det är en rättighet att få hjälp att må bättre när livet känns svårt.

Emma Wennerström och Nina Andersson

Relaterat innehåll

Mind möterUngas psykiska hälsa

Professor Pernilla Åsenlöf: ”Vi vill förstå varför unga mår sämre”

Tillsammans med forskare och andra organisationer har Mind efterlyst att forskningsvärlden ska prioritera att undersöka...

Varje samtal räknas

Avsnitt 24: Nu slåss jag för ditt liv | med Tilda & Frida Boisen

Tilda och Frida Boisen gästar podden idag och berättar om sin kamp för att få...

Varje samtal räknas

Avsnitt 23: Jag drev med mig själv innan nån annan hann före | med Danny Lam/TNKVRT

I det här avsnittet pratar vi med Danny Lam, Minds ambassadör som driver instagramkontot TNKVRT,...