Ge en gåva

Killar biter ihop om sitt psykiska lidande

Med en gedigen bakgrund som föreläsare i frågor kring machokultur, antirasism och psykisk hälsa bland unga är Atilla en perfekt ambassadör för oss och våra frågor. Han arbetar som journalist på frilansbasis, skriver återkommande krönikor i Expressen, håller workshops om mansnormer och machokultur med mera. Hur kommer det sig att du tackade ja till att engagera dig i Mind, Atilla?

– Jag har länge lyft frågor kring psykisk hälsa och känner att jag också vill engagera mig förebyggande i de frågorna som berör mig. Jag tycker att det är viktigt att belysa det som är kopplat till de strukturella problemen kring psykisk hälsa, generella stigman, minoritethets och antirasism till exempel. Sedan har jag egna problem med ångest som jag tar hjälp med, jag har personer omkring mig som bär på olika trauman och jag har förlorat vänner i suicid.

Det låter som väldigt aktuella och högst relevanta ämnen för Mind. Finns det nån fråga som du brinner för lite extra?

– Mitt fokus har legat på killars psykiska hälsa och den kopplingen man kan se till gamla förlegade förhållningssätt. Det vill säga att vi killar biter ihop om vårt psykiska lidande och mår sämre och sämre och aldrig sträcker ut handen, vilket innebär att vi själva far illa. Studier visar att vi blir utåtagerande istället och det går ut över våra anhöriga och nära. Vilket blir ett stort problem som verkligen berör samhället. Där hittar jag motivationen till att arbeta främst med den frågan.

Vad tänker du att det finns för möjligheter till förändring då, med tanke på att Karolinska Institutets rapport för ett par år sen visade att mansnormen är den allra största faktorn till att inte killar söker hjälp?

– Man behöver göra ett gediget arbete både förebyggande och retroaktivt, eftersom det handlar om djupt rotade normer som vi behöver hjälpas åt att ändra på. Vi måste börja byta förhållningssätt långt ner i åldrarna och lära pojkar redan i förskoleåldern att prata om sådant som känns jobbigt och att inte bita ihop. Sedan behöver vi få fler delar av samhället att uppmärksamma problematiken och jobba brett för att få fler att öppna upp. Jag föreläser både på grundskolor och gymnasieskolor om machokultur och mansnormer.

– Jag samarbetar även med organisationen Män, där deltagarna möts och öppnar upp i sårbara samtal. Vi sprider också vårt budskap vidare till exempel i media och med killar i gruppsamtal där pojkar och män med olika bakgrund möts och pratar om hur man bryter mansnormen bland annat. Vi försöker också gå i bräschen för samtal där vi befinner oss, på arbetsplatser, i skolor med kompisar och kollegor.

Det låter som du verkligen lever med de här frågorna Atilla, hur gör du då själv för att hantera ditt liv och psykiska hälsa. Lever du som du lär?

– Med mina egna erfarenheter av psykisk ohälsa, vet jag vad jag behöver för att fungera bra. Jag går i terapi för att stärka min egen psykiska hälsa, regelbunden träning är också viktigt och att jag prioriterar saker i schemat som ger mig positiv energi. Jag har lätt att ta på mig för mycket och känna mig otillräcklig, så självklart trillar jag dit ibland. Så jag är inte i mål än men jag jobbar på det. Jag är också så tacksam över att jag har personer i min omgivning som jag känner en enorm trygghet i att få och ge stöd till, där vi kan öppna upp och prata om hur vi mår på riktigt utan stigma.

En intervju av: Lolo Westerman

Relaterat innehåll

Varje samtal räknas

Avsnitt 12: Killar får lära sig att bita ihop, inte bryta ihop | med Atilla Yoldaş

I det här avsnittet pratar vi närmare med vår ambassadör Atilla Yoldaş om hans otroliga...

Linneas farfar
Mind Ungas blogg

Linnea: Avskedshälsningen låg på farfars köksbord

Krämpor och en viss bitterhet antas ibland höra ålderdomen till. Men för Linneas farfar, och...

Far och dotter i en biosalong, teckning i röda och svarta toner. Pappan gråter.
Mind Ungas blogg

Ella: Jag önskar att pappor vågade gråta

Könsnormer påverkar hur vi beter oss, pratar och uppfattas i olika sammanhang, utifrån vår könstillhörighet....