Ge en gåva

Hur kan vi hantera våra känslor i en pandemi?

Giorgio Grosso och Kerstin Jeding har länge arbetat med frågor som rör stress. Nu ger de ut boken Krisstress för att stötta oss genom pandemin och andra kriser.

Vem riktar sig boken till?

– Till alla som funderar kring hur man aktivt kan hjälpa sig själv att må bra genom en långvarig kris.

Boken heter Krisstress. På vilket sätt blir vi stressade av en kris?

– En kris definieras ofta som en situation där våra tidigare erfarenheter inte räcker till för att vi ska kunna hantera den. Det är helt enkelt något som är stressande för oss – det är en hotfull, oviss eller utmanande situation som vi behöver anstränga oss för att hantera eller anpassa oss efter. Stress är ett väldigt brett begrepp och för vissa kommer den rådande krisen att ge överbelastningsstress, för någon annan det motsatta – stressen av att vara arbetslös.

Vilka strategier kan vi använda oss av för att orka i en svår tid?

– Många underskattar vikten av att ta hand om kroppen för att må bra psykiskt: bra mat, motion, dagsljus, rutiner och aktivitet. Det kan hjälpa många av oss att behålla eller stärka vår mentala hälsa under en kris. Gemenskap eller social samvaro är också viktigt för oss. Nu behöver vi vara extra tålmodiga och kreativa för att hitta sätt att umgås. Vi skriver om hur vi kan hantera upplevelser som innehåller oro, ångest, stress, nedstämdhet och/eller negativa tankar. Målet är att inte sätta livet på paus utan hitta ett sätt att leva ett rikt och meningsfullt liv även när krisen pågår.

Er bok handlar om hur man hanterar en pandemi och andra långvariga påfrestningar. Vad kan det vara?

– Vi har valt att framför allt ta upp samhällskriser som är långvariga och rör många människor samtidigt. Andra liknande stora kriser är andra världskriget, naturkatastrofer och globala finanskriser. Sedan finns personliga kriser där egen eller nära anhörigs sjukdom eller arbetslöshet kan bli långvariga påfrestningar.

När behöver man söka psykiatrisk hjälp? Vad är så att säga en ”normal” stressreaktion?

– Det finns ingen svartvit gräns. Vid akuta och mycket starka besvär (till exempel vid tankar på att skada sig själv) bör man söka vård direkt. Annars är rådet att när du har mycket och besvärande symptom, och de hindrar dig från att jobba, vara aktiv eller ta hand om dig, är det dags att söka hjälp.

Intervju av: Hanna Kihlander

Relaterat innehåll

Mind möterStress och utmattning

Morten Saksø skriver om depression och utmattning

Morten är läkaren som själv varit sjukskriven på grund av stress och depression. I flera...

Own wordsSjälvmordstankar

Nu är jag halv på utsidan, men hel på insidan

Efter flera år av ångest och tankar om att ta sitt liv gjorde Gittel Ullebo...

Mind möterStress och utmattning

Åsa Kruse om hur man hanterar stressrelaterad psykisk ohälsa

Sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Särskilt unga, i början...