Vett och etikett

På min 30-års fest fanns inte en matchande stol. Och självklart - ett altare med tavlor på bara mig! Vad säger du om det Magdalena?

– Ligg ner och var tyst! sa min lillebror till mig och mamma när han var liten och skulle dricka sin morgonvälling och vi alla tre låg i sängen på rad. Det kom alltid en liten söt knorr ut nappflaskan när han öppnade munnen.

Vi gjorde som han sa, men fnissade lite när han inte såg. Lät honom tro att det var han som bestämde. Lite så känner jag i dag. Inte iför min bror, som är stor nu och har slutat med välling, utan inför samhället och det som samhället kallar “Vett och etikett”.

Vett och etikett handlar, som alla vet, om hur man ska bete sig i olika sociala sammanhang. Blir man lite osäker kan man alltid fråga en kvinna som heter Magdalena Ribbing. Hon kan det där.

Frågar man mig är Vett och etikett och sociala normer det töntigaste påfund sedan tidernas begynnelse och anledningen till en sjuk värld. Men det är det ingen som gör. Läs därför följande mening mycket noga, ty den är lika ryslig som sann: om man vill passa in och verka normal måste man följa vissa oskrivna regler! De kallas Vett och etikett.

Jag vägrar att följa vissa töntiga normer, i protest äger jag trettio udda kaffekoppar som jag tar fram när jag har fest. Det blir succé. Men andra saker kommer man inte undan. Istället för att jobba i motvind följer jag vissa av samhällets normer och det som kallas Vett och etikett, men asgarvar inuti undertiden.

Det kan vara alltifrån såkallade artighetsfraser till en hel middagsbjudning. Jag blir en etikett-robot utanpå med ett asgarv inuti. Jag låter andra tro att det är de som bestämmer. I en perfekt värld skulle jag inte behöva det.

Vi människor är perfekta, precis som vi är – de flesta vet bara inte om det.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!