Ge en gåva

Vett och etikett

På min 30-års fest fanns inte en matchande stol. Och självklart - ett altare med tavlor på bara mig! Vad säger du om det Magdalena?

– Ligg ner och var tyst! sa min lillebror till mig och mamma när han var liten och skulle dricka sin morgonvälling och vi alla tre låg i sängen på rad. Det kom alltid en liten söt knorr ut nappflaskan när han öppnade munnen.

Vi gjorde som han sa, men fnissade lite när han inte såg. Lät honom tro att det var han som bestämde. Lite så känner jag i dag. Inte iför min bror, som är stor nu och har slutat med välling, utan inför samhället och det som samhället kallar ”Vett och etikett”.

Vett och etikett handlar, som alla vet, om hur man ska bete sig i olika sociala sammanhang. Blir man lite osäker kan man alltid fråga en kvinna som heter Magdalena Ribbing. Hon kan det där.

Frågar man mig är Vett och etikett och sociala normer det töntigaste påfund sedan tidernas begynnelse och anledningen till en sjuk värld. Men det är det ingen som gör. Läs därför följande mening mycket noga, ty den är lika ryslig som sann: om man vill passa in och verka normal måste man följa vissa oskrivna regler! De kallas Vett och etikett.

Jag vägrar att följa vissa töntiga normer, i protest äger jag trettio udda kaffekoppar som jag tar fram när jag har fest. Det blir succé. Men andra saker kommer man inte undan. Istället för att jobba i motvind följer jag vissa av samhällets normer och det som kallas Vett och etikett, men asgarvar inuti undertiden.

Det kan vara alltifrån såkallade artighetsfraser till en hel middagsbjudning. Jag blir en etikett-robot utanpå med ett asgarv inuti. Jag låter andra tro att det är de som bestämmer. I en perfekt värld skulle jag inte behöva det.

Vi människor är perfekta, precis som vi är – de flesta vet bara inte om det.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

10 kommentarer till “Vett och etikett

 1. Katarina

  Ja men det är ju helt galet med alla regler vi människor sätter upp, som vi sen trasslar in oss i. Och får ångest över att vi inte klarar av att leva upp till.
  Snurrigt värre.
  Man hör ibland folk vara supernervösa för att gifta sej. Jaha tänker man då – för all uppmärksamhet eller fjärilar i magen kanske? Nej, många är nervösa för de är rädda att göra fel.
  Sorgligt på nåt vis. Om man inte kan slappna av och vara sej själv den dag man säger ja till sin älskling, när ska man då kunna vara det?
  Du har så rätt – vi människor är perfekta, precis som vi är.
  Gillar också udda saker. Det matchar liksom den udda känslan inombords. Och så blir det mycket mer lekfullt på nåt sätt. 🙂

  Svara
 2. Tove Lundin

  Ja visst är det sorgligt! Denna ständiga rädsla över att göra bort sig eller göra fel. Fy vad hemskt att känna så på sitt bröllop!
  Så sant att det matchar det udda inuti – jag gillar trasiga koppar också och det gör ingenting om man råkar slå sönder en flisa. För mig ger det saken mer värde 🙂 Precis som med människor!

  Svara
 3. Mats Danielsson

  Hej Tove,
  Jag läser med intresse ditt fina blogginlägg och magdalena Ribbing är en mycket duktig kvinna, men allt behöver inte vara så regelstyrt. Hon och jag är kollegor och jag besvarar frågor om vett och etikett varje dag. Ibland om det du skriver, ibland om vardagen. Bara att man bryr sig är det viktiga. Men jag vill ge dig och er andra ett tips, läs inlägget från den här tjejen som beskriver ett socialt handikapp. Det är väldigt talande och jag vill också att ni läser mitt svar, då ser du en annan sida av etikettens värld. Välkommen! http://blogg.vett-och-etikett.com/lite-allmanna-etiketttips/

  Svara
 4. Tove Lundin

  Hej Mats!
  Tack för din kommentar och länken! Min blogg är lite som din sida – fast tvärt om.
  Jag kikade lite mer på Magdalenas texter och tycker hon är härlig och vass.

  Jag tycker dina råd är bra och omtänksamma. Det är sådant jag försöker tänka på när jag är en etikett-robot. Ibland går det bra – jag torkar fläcken och ler åt mig själv. Ibland går jag in på toaletten och gråter lite. Det var mycket på listan jag inte hade en aning om. Jag trodde jag var ett etikett-proffs! Ska försöka tänka på det (men kommer nog fortsätta asgarva inuti, det är en bra tröst för oss som nog aldrig kommer fatta varför man behöver alla dessa regler).

  Precis som du säger – det viktigaste är ju att man är sig själv!

  Svara
 5. Katarina

  Åh vad jag blev sugen att köpa massor av olika sorters tallrikar och koppar.
  Det ska bli min nya grej. 🙂 Köpa en tallrik här och en tallrik där, som minnen från olika platser man besöker. Eller bara när man får lust.
  Kul! 🙂 In med mer udda saker i hemmet.
  Kommer också fortsätta flina inombords åt alla vett och etikett regler. 🙂

  Svara
 6. Tove Lundin

  Jaa, gör det! Det är så roligt att ta fram. På min fest fick alla välja den kaffekopp som ”var den”. Det var jätteroligt!
  Alla mina möbler och prylar är en salig blandning av loppisfynd. Det är kul att använda saker till annat än vad de var ämnade för. Typ har jag en sockerlåda som sängbord och en mjölkkanna som blomkruka – udda är kul 🙂

  Svara
 7. Johanna

  Hittade nyss in på din blogg, vilken fantastisk människa du verkar! Blir lika glad varje gång när jag inser att jag inte är ensam. Det här med vett och etikett är precis samma sak för mig. Och sen kan jag tänka att vem fan bryr sig egentligen? Det är ju ingen som föddes med reglerna i sig, och egentligen tror jag att alla bara skulle VILJA bryta mot normen: DET ÄR JU KUL!!! Vem tycker att det är kul att behöva tänka på allting man gör? Och varför gör man det? Till ingen nytta!

  Och kaffekopparna påminner mig om ett citat. ”Går man på nedhuggna vägar är man aldrig först fram”.

  Ha en bra dag!

  Svara
 8. Tove Lundin

  Hej Johanna!
  Tack och vad härligt att du hittat hit!
  Vilket bra ordspråk, det ska jag komma ihåg!
  Visst är det befriande och kul att våga bryta mot normer! Jag känner tacksamhet inför livet som gett mig den förmågan. Det mest oartiga jag vet är personer som rynkar på näsan, noterar små detaljer och dömer – det är inte vett och etikett! Ingen idé att förställa sig inför dem.
  Ha en bra dag (dvs: bryt några normer) 🙂

  Svara
 9. Lilly

  I takt med att jag blev äldre så slutade jag vara så himla blyg och det var också svårt att bete sig korrekt. Det är något jag är allergisk emot. KORREKT! Hur beter man sig då? O.o Eftersom vi alla fungerar olika, vem fasen bestämmer vad som är korrekt eller inte?

  Kan inte du lägga upp en bild på din kaffekoppssamling för lite inspiration?

  Svara
  • Tove Lundin

   Samma här! Skönt att vara vuxen och få vara konstig! Skönt att kunna ifrågasätta normer och töntiga påfund. Ja, vem är det som bestämmer egentligen…
   Lovar att en bild kommer strax!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.