Varför man bör respektera en clown

Kära vänner, i dag vill jag skriva lite om respekt.

Respekt är ett ord om vilket de lärde tvistar. Vissa tänker respekt såsom i rädsla. Men det kan också betyda att respektera någon som gör bra saker, som att vara snäll mot andra.

Godhet lönar sig alltid, sägs det. Skitsnack, enligt mig. Jävla (ursäkta) skitsnack. Det där är något folk med bra självförtroende säger för att verka bättre. Vi mesproppar behöver inte anstränga oss, sätter man andra före sig själv kommer det där med att vara snäll av bara farten. Och det lönar sig inte alls alltid. Självklart ska man vara snäll mot sina medmänniskor. Men det finns gånger då snällhet leder till motsatt effekt – man blir inte respekterad. Man blir trampad på.

Enligt mig finns det två slags typer som bör respekteras lite extra. Mesproppen och clownen. Jag ska beskriva dem så att man lätt kan känna igen dem.

Mesproppar = sätter alltid andra före och ursäktar sin blotta existens. Talar tyst, försiktigt och låter osäkra. Säger ofta förlåt och tittar ner i marken. En mespropp säger sällan nej och håller alltid med.

Clowner = skämtar bort allting. Skrattar högt och pratar snabbt. Med en clown blir det aldrig dålig stämning. Clownen tar aldrig illa upp.

Kommer en clown eller mespropp in i ett rum ska man visa extra mycket vördnad. Ber de om något ska de få det, säger de att de inte mår bra ska man lyssna mycket noga. Säger de att allt är bra ska man inte ta det för givet.

Clowner och mesproppar bär på en smärta – därför ska de respekteras.

Men så är det inte.

När mesproppen ringer sin husläkarmottagning får hen tid om två veckor. När clownen får en taskig kommentar ber hen om ursäkt. Det är clownen man snackar skit om och mesproppen som får ta disken. Man vill höra dem säga snälla eller positiva saker men svarar nedlåtande eller negativt tillbaka.

Det händer att jag byter ut rösten, tittar rakt på den jag talar med och låter tystnaden få vara tyst. Det händer att jag säger nej, slutar flamsa och skiter i att det blir dålig stämning. I dag är en sådan dag. I dag ryter jag ifrån.

RESPEKTERA CLOWNER, FEGFISAR, TRAMSMAJOR OCH MESPROPPAR – ty utan dem vore världen inte speciellt trevlig att vistas i. Respektera de som valt att bära sin egen smärta och inte ta ut den över andra. Ge dem akuttider, bra semesterdagar, sista kakan, godaste halvan på mackan, bästa sittplatsen, massage, utrymme, tacksamhet, skratt och RESPEKT.

RIOT!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!