Varför är tvång så onödigt?

Mellanslag, nycklar, kalender, klocka, dödsannonser och annat obehag.

 

En listig och lustig grej med tvång är att ju längre man går utan dem desto mer absurda verkar de. De perioder jag ägnar dem konstant uppmärksamhet känns de nästintill fullt logiska. En naturlig del av min vardag. Nu har det varit lite lugnare på den fronten ett tag, därav denna fundering:

Varför är tvången så onödiga? Allraminst töntiga..

Det var i natt tanken slog mig. Jag kom på mig själv med att räkna lite år, när jag egentligen borde sova. Plötsligt tänkte jag: Vad har jag för nytta av det här i livet? Jo, det finns ett tillfälle. När någon frågar ”Hur gamla är alla i det här rummet nästnästa val tillsammans?” eller liknande. Då kan jag svara snabbt som katten, då får man valuta för alla sömnlösa nätter. Men annars är svaret: ingen nytta what so ever.

Och tills den dagen det är en merit att inte ha ett enda extra mellanslag i sina texter eftersom man dubbelkollat alla, att det är just detta juryn som ska utse vinnaren till Stora Journalistpriset letar efter – tills den dagen blir svaret detsamma: ingen nytta what so ever.

Samma sak gäller att spola i kranen, inte gå på linjer, kolla spisen (jo här fyller det en funktion – en gång), läsa om sidan i boken baklänges, framlänges eller uppochner, sudda ut och skriva om exakt likadant – det fyller ingen funktion i livet!

Förutom en. Det gör vardagen lite lättare att uthärda för oss som inte riktigt kan hitta ”den där känslan” på annat sätt just då. Vi som vet att människor dör oavsett om vi räknar, spolar eller balanserar, men som bara måste utifallatt. Och för oss är det inte alls onödigt och töntigt just då. Det är på fullaste allvar – och för detta förtjänar vi faktiskt lite respekt. Först då kanske vi vågar berätta om det, och förhoppningsvis, såsmåningom bli av med det.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Varför är tvång så onödigt?

 1. http://mariellejohnsson.wordpress.com

  Waow vilken bra text! Sitter här och ler. Känner igen en del både från mig själv och framförallt från min dotter. 🙂
  Min läkare har pratat om tvång några gånger när det gäller olika saker och mig, men jag har skakat av mig det rätt snabbt för JAG har minsann inga tvång.
  Samtidigt tycker jag att det är jätteläskigt…. men hon har kanske rätt…
  Därför är det rätt skönt att sitta här och läsa din avslappnade text 🙂
  Kramar!

  Svara
 2. Märta

  Hej! Har precis hittat din blogg och plöjt igenom massor av inlägg. Helt underbar! Jag har en pappa som har bipolär sjukdom, och jag läser ofta andras bloggar etc på ämnet för att kunna förstå det hela lite bättre. Men detta är första gången det dessutom är rolig läsning 🙂

  Svara
 3. Tove Lundin

  Tack Marielle! Tyckte också det var lite svårt att ta till mig. Men det hela blir aningens lättare när man erkänt det för sig själv. Det går ju faktiskt att få bort. Även om det krävs lite jobb. Kramar till dig!

  Hej Märta!
  Tack, vad glad jag blir av din kommentar! Humor är den bästa medicinen, tycker jag. Och att avdramatisera det jobbiga.
  Välkommen hit 🙂

  Svara
 4. Malin Bergendal

  Det är bra att inte ha några extra mellanslag i texterna! Redaktörer och andra som lägger in texter i publiceringssystem eller korrekturläser får ett lättare liv 🙂 Men det är klart, det finns andra kvaliteter i texter som smäller ännu högre 🙂

  Svara
 5. Elisabet

  Hej!

  Du har helt rätt, det är jobbigt och onödigt med tvång men ändå måste man göra det…för annars kan det och det hända. Jag kollar att kranen är stäng, så att det inte blir översvämning/vattenläcka, jag kollar spisen så att den inte står på. Jag kollar så att ytterdörren är låst genom att rycka i dörrhandtaget minst fyra gånger innan jag går hemifrån. Vissa perioder är jag extra nojig och ”får göra om”. Andra perioder har jag inte samma tvångsbeteende. Men jag undrar, ibland om jag inte utför vissa saker så får jag för mig att något dåligt ska hända som t.ex. att min pappa kommer att dö om jag inte utför vissa ”ritualer” Jag vet hur sjukt detta låter…. Det är egentligen bara besvärligt med tvång.

  / Bettan

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej Bettan!
   Jag har samma ”värsta tanke” som du. Även om jag är 100 procent säker på att ingen dör om jag inte gör konstigheterna känns det så skönt efteråt att det blir som värt det. En stund i alla fall.. Sen blir det ännu värre. Är också ”periodare”, just nu är jag inne i en bra period. Något som hjälper mig mycket är att våga prata om det. Om man lider av sitt tvång har man rätt till hjälp av en psykolog, det räcker inte alltid med att veta att det är konstigt och onödigt. Lycka till! Hur som helst är du inte ensam, kanske en klen tröst – men ändå!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *