Ge en gåva

Varenda litet knytt har rätt att vara ilsket

bild-226

Bjuder på en vacker höstbild, denna arg-onsdag till ära.

 

Kära läsare, i dag blev en såndär dag när man borde ha dragit täcket över huvudet och somnat om på stubben tills det blev en ny dag. Jag är så arg, och jag vet inte varför.

Men eftersom mitt liv numera förgylls utav två små solstrålar kan man ju inte bete sig på det viset längre. För tillfället är de små undren ute på promenad med sin käre far och slipper mig och mitt humör. Det gör däremot inte fadern. Honom har jag redan ringt till och berättat hur illa det står till, med en ganska så gäll ton. Han förstod inte vad han skulle göra åt problemet (som jag dessutom inte kunde sätta ord på) från parken där de var. Vilket såklart gjorde mig ännu argare.

Ni vet kanske känslan, kära läsare. Den där som känns som tusen kliande lappar i kläderna, korviga strumpor med lösa resår och hår som faller ner i ögonen. När varje liten knäppning låter som ett åskoväder. När det är knöligt i själen. Den känslan.

Jag vet vad jag måste göra i dessa lägen. Rida ut stormen. Det blir alltid bättre efter ett tag, allra bäst blir det om man låter det arga pysa ut. Därför tänker jag avsluta med ett citat från en annan Tove, nämligen Tove Jansson:

“Om man är arg så är man arg, konstaterade lilla My och skalade sin potatis med tänderna. Man ska vara arg ibland, vartenda knytt har rätt att vara ilsket.”

Kom ihåg det!

Mer om att vara arg här och här.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

10 kommentarer till “Varenda litet knytt har rätt att vara ilsket

 1. Skolpsykologerna

  Hej Tove och tack för en intressant och viktig blogg.
  Vi är två skolpsykologer som startat en elevhälsoblogg för att sprida information om psykisk hälsa/ohälsa bland ungdomar. Bloggens adress är http://trosaelevhalsa.blogspot.se/

  Vore super om du kunde sprida ordet vidare.

  Allt gott skolpsykologerna i Trosa kommun

  Svara
 2. Gerd

  Vi har haft en sådan eftermiddag här också. Sonen säger ”Nu é jag sån igen, hela jag bara spänner mej och jag blir bara sur”…. Vi vet att om han tar på träningskläder och ger sej ut och springer en runda så försvinner det men just nu är han nyopererad så han får inte idrotta.

  Mat kan också vara en lösning och idag funkade det med korv och dillstuvad potatis 😉

  Kram G

  Svara
 3. Jeanne

  Tack för att du svarade förut angående graviditet!
  Det känns skönt att få växla ord med andra som har denna sjukdom.
  Jag tycker mig känna igen dig från nånstans..
  Vet dock inte vart.
  Syskonplanerna ligger lite iframtiden, men man funderar ju såklart på sådant.
  Mediciner har sina risker i samband med grav. Speciellt denna jag äter nu. Absenor.
  Men jag måste påstå att den är den bästa jag prövat.
  Vilken vacker höstbild du lagt upp!
  Här i Norrland har snön fallit idag..

  Svara
 4. Tyra

  Själv vaknade jag och var bara trött å ledsen. Sen kom jag på att man kunde kasta stävlar i väggen, då blev jag lit gladare. ”Quality life whit emotional instability” tänkte jag. Sen blev jag tött igen

  Svara
 5. Jeanne

  Jag är också förbaskat arg ibland. jag är mest besviken på mig själv. På den vård som jag aldrig fick. På att så många år gått förlorade. Jag kan störtböla för att jag vet att morgondagen erbjuder nya möten. Där jag snällt måste svara på frågor som är obekväma. – Nej, jag arbetar inte. Det värsta är följdfrågorna. Dedär om vilka arbeten jag söker. Eller de som helt enkelt skall, i kanske all välmening, tipsa Mig om lämpliga arbeten att söka. Det är så snällt av dem. Tack liksom. För att ni spär på mitt obehag och självhat lite mer. Vissa dagar är bara sådana dagar. När man blir arg på livet och allt man går miste på grund av sig själv och sin problematik. Det är som en daglig kamp emot sig själv. Enbart den som själv varit sjuk förstår. Jag är ingen bitter människa. Absolut inte. Jag skulle vilja påstå att jag är rätt så underbar och trevlig av mig. Jadå. Inte är detta något som syns. 2013 är inte ett dugg uppdaterat om psykiska åkommor.

  Svara
 6. Tove Lundin

  Vilket fint initiativ, Skolpsykologerna!

  Jag tycker din pojke verkar så klok, Gerd! Som har sådan självkännedom. Jag tycker att det har, för mig, varit det som hjälpt mest. Att kunna säga ”nu är jag sån” och veta att det går över. Dillstuvad potatis slår helt klart en språngmatch om man frågar mig 🙂 Hoppas han kan börja springa snart igen!
  Kram

  Quality life whit emotional instability, vilket fint motto, Tyra!

  Nej, Nora – den hade jag missat. Så TACK för tipset!!!

  Håller med dig Jeanne, det är så skönt att få ventilera med andra än läkare ibland. Vi kanske har setts någonstans utan att veta om det?
  Det är så jobbigt att vara arg på sig själv och på sådant som inte går att få ogjort! Jag är inte heller en särskilt bitter människa men kan verkligen känna igen mig i det du skriver. Det är så jobbigt att snubbla över sig själv och hindra sig från att göra det man kan och vill hela tiden, och att känna att ingen riktigt förstår! Jag skrev en bok ”Handbok för psykon” som kom ut förra året som en reaktion på att det ska vara så svårt att få rätt hjälp inom psykvården. En kille som intervjuat mig om min adhd hörde av sig efter att ha läst den och tyckte jag var så mycket argare i boken än hur han uppfattade mig. Då mindes jag, ”oj jag var ju jättearg när jag skrev den”. Det argaste och bittraste har börjat blekna. De dagarna jag känner så har blivit färre, hoppas de snart blir det för dig också!

  Svara
 7. jeanne

  Jag har nog sett dig i en tidning? Om du varit med i någon? Jag tycker det mest problematiska med den ickefungerande psykiatrin är bristen på kompetens. Yrkeskunnighet. För min del har det alltför ofta inneburit att jag själv fått leka doktor. Föreslå mediciner. Läsa på. Tjata. Påminna. Jag har knappt någon aptit just nu och krävde provtagning för flera dagar sedan. Inget hände. Ringde dit igår. Planeringsdagar. Just snyggt! Nej jag är inte bitter. Jag är utmattad och ledsen. Över att inte behandlas bättre än såhär. Jag är för trött just nu för att bråka om att få hjälp när jag behöver.

  Svara
  • Tove Lundin

   Där kan det vara, Jeanne! Säkert en intervju i DN tidigare i år. Känner igen mig jättemycket i det du beskriver och pratade lite om det i dn-intervjun. Här kan du hitta den!

   Svara
 8. Hanna Qvist

  Hejsan. Jag tänkte undra ifall du och jag kunde tjattra lite med varandra. Jag är en tjej på 20 år som har för inte så länge sen fått vetskapen om att jag har ADHD och Borderline.. Skulle vara intressant att få höra lite mer personligt hur du upplever de o kanske kan ge mig råd!. Skicka gärna ett mail 🙂 Kram Hanna.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.