Vad kostar lycka?

bild-239En märklig sak med pengar, tycker jag, är att nästan allt handlar om dem – men man pratar inte så mycket om dem. Man ska helst inte säga hur mycket man har, eller inte har för den delen. Inte heller ska man fråga vad saker kostade eller hur mycket folk tjänar.

Jag tycker det är svårt att säga exakt när jag började må bättre och vad som fick mig att komma på fötter. Kanske var det medicinen, terapin eller att jag börjar få kläm på det där med rutiner. Men ett vet jag, en stor, stor del var att jag fick ordning på min ekonomi. En fast inkomst och pengar över varje månad gjorde mig faktiskt både lyckligare och tryggare.

Till exempel har jag råd med bekvämligheter som snygga och varma skor, jag kan slänga strumpor med hål och köpa nya, köpa mat som är nyttig och god, en barnvagn som är lätt att svänga så jag inte får ont i ryggen, unna mig taxi istället för att gå tre kilometer i snöstorm om sista bussen gått. Listan kan göras lång.

Dessutom kan jag unna mig en lyxig lotion eller nattlinne om jag är lite nere, en resa om jag är stressad eller massage om jag har ont i kroppen. Men framförallt slipper jag det där illamåendet som en ständig oro över pengar skapar.

Jag går med rakare rygg och tar mindre skit. Jag vet detta för jag har varit både student och arbetslös och jag känner skillnaden. Just därför tycker jag det är extra spännande med Alain Topors experiment. Alain är psykolog och docent på institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet. Hans experiment går ut på att ge en summa pengar i månaden till personer med olika psykiska sjukdomar. Mer om detta kan man läsa i tidningen Dagens Arena. Ett mycket bra reportage tycker jag!

Vad är era erfarenheter kring detta med pengar?

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!