Vad är lagom?

Svenska Dagbladet har en intressant undersökning. Hur mycket pynt är lagom?

Just denna undersökning syftade till granen. Men det går säkert att applicera på saker som hemmet och sig själv också..

Först måste vi ju bena ut begreppet lagom. Vad är lagom? Lagom är bäst får man ju höra. Men vad är då bäst? Och bäst för vem?

I mitt fall har jag väldigt svårt att veta när saker är lagom. Vad är lagom mycket julpynt? När har man pratat lagom mycket om sin katt? Hur många pyttesmå kaffekoppar med rosa rosor är lagom?

Om man öppnar ett inredningsmagasin eller går in i en lyxig inredningsbutik får man ju torgskräck. Jag menar – var är alla möbler? Runt hörnet där jag bor ligger en stor möbelbutik. Ett möblemang fick mig att undra vart mänskligheten är på väg.

Vaddå, ska man inte sitta i sitt vardagsrum? Spiller inte inredare? Och var är färgerna? Förmodligen har inredaren känt sig helt crazy som la dit en grå kudde. För då blev det ju plötsligt tre färger! På gränsen till lite skrikigt liksom.

Tittar man på julgranar i inredningsmagasin har de typ sju kulor – alla identiska, i samma lagoma färg. Och lite diskret glitter som knappt syns med blotta ögat. Enligt Dagens Nyheter ska det gärna vara ”julfint i lagom avvägda doser”. Snart ska man väl inte ens hänga saker i julgranen. Bara ta in den, ställa den i en julgransfot och ta emot komplimanger om vilken naturlig gran man har.

Lagom har två motsatsord – för mycket och för lite. Bara den som tycker sig veta vad som är för mycket och vad som är för lite vet vad som är lagom. Bara den personen vet vad som är bäst. Vi andra får vandra runt i ständig ovisshet.

Dessutom tycker jag att lagom låter så tråkigt. Om lagom är bäst, ska man då säga saker som att ”maten var lagom god” eller ”jag älskar dig lagom mycket”?

Om man istället tar bort lagom. Då har man plötsligt ett helt spektrum av valmöjligheter i livet. Om vi kunde sluta använda det ordet blir vi fria. Då skulle lagom vara alltifrån ingen julgranskula till stjärnstopp..

Lagom?

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!