Ge en gåva

Underbaratove

Hon kunde det mesta. Förutom att hålla sams och laga mat. Hon kunde inte packa väskor heller. Men stark var hon visst.

 

Underbaraclara skriver i sin blogg att ”en intelligent kvinna måste vara sjuk”, angående hjältinnor på tv och i film med diagnoser som bipolär. Till exempel FBI-agenten Carrie Mathison, som är bipolär. Det gör henne lite upprörd, eftersom hon tycker att psykiskt sjuk är samma som svag. Istället vill hon se mer friska kvinnor som hjältinnor.

Underbaraclara skriver också att dessa kvinnor inte har några egentliga väninnor. Och att de är dåliga på att läsa sociala koder, dessutom har de inga familjeliv!!!!

Hon frågar sig: ”Fungerar de överhuvudtaget ute i samhället?”

Svar: Nej. Nej Underbaraclara det gör vi oftast inte. Vissa gör det – men inte utan svårigheter. Oftast går det mesta åt skogen, så som relationer. Matlagning, planering, sociala koder är något vi måste öva, öva, öva. Men svaga är vi absolut inte! Vi reser oss igen, borstar av oss och kämpar vidare.

Somliga, som jag, tröstar sig då och då med att alla inte är Underbaraclara – det finns andra värden i livet än ett perfekt familjeliv, vacker inredning och frostiga cupcakes. Man kan vara störtcool och stark utan att ha massa tjusiga väninnor och fläckfria kläder. Livet kan vara som en bergochdalbana för många av oss. Även om jag tror många av oss i smyg vill vara lite mer Underbaraclara så kan vi det bara inte. För mig är det livet minst lika mycket fiktion som Lisbet Salanders känsloliv.

Det finns faktiskt många ”friska” hjältinnor – de flesta. De är bara inte lika coola. Sorry.

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Underbaratove

 1. Tyra

  YAY VAD JAG BLEV LYCKLIG EFTER ATT HA LÄST DETTA INLÄGG! Du e så cool. Men jag tvingas också sitta här och försöka inte vara arg på unberbaraclara samt fundera på hur hon tänker egentligen. Har hon aldrig haft nån psyko-ohälso period i sitt liv någonsin?

  Svara
 2. Micael

  En del åker i små berg- och dalbanor (de vågar inte annat :). Vi åker i stoooora berg- och dalbanor (för att vi vågar…eh för att vi vågar och inte har något val 😉

  Svara
 3. Julia

  Fast livet har inte varit en räkmacka för henne heller. Jag hörde hennes sommarprogram. Hennes mamma hade varit långtidssjuk, cancer tror jag – dog hon av den, minns inte. Ja hur som helst, så höll hon ett brinnande, väldigt bra och insiktsfullt, tal för de sjukas rätt till en vettig behandling av FK m fl.

  Och har hon inte en poäng i att det är nåt konstigt i att ”vanliga” friska kvinnor inte kan få vara superhjältinnor – det visar ju vilken begränsning kvinnorollen fortfarande bjuder på. Man måste vara lite ”galen” för att få kliva utanför ramarna och synas. Ska det vara så?

  Svara
 4. Tove Lundin

  Tack Tyra! Det är nog som Julia skriver, att hon också haft det jobbigt. Såg att hon lagt till på sin blogg att aspergers inte är en sjukdom (som hon skrivit först). Vi får hoppas att hon inte menade illa med att använda ord som svag och sjuk!

  Sant, Micael! Ja – det ska föreställa catwoman. Haloween förra året 🙂

  Det ska jag lyssna på, Julia! Jag tycker hon verkar vara en stark kvinna. Men håller inte med helt i detta. Även om jag ser mönstret. Såg nyligen Läckbergs Fjällbackamorden, där är huvudpersonen en cool ”vanlig” trebarnsmamma. Samma Liza Marklunds Annika Bengtzon. Laura Craft är en hjältinna utan diagnoser, Charlies änglar – jag tror det gäller de flesta. Visst är manliga superhjältar ibland töntar som till exempel snöat in på något.
  Förmodligen vill vi alla kunna identifiera oss med hjälten!

  Svara
 5. Linda

  Huxflux så gillar jag inte Clara speciellt mycket längre.. Det framstår som att hon hat tänkt,men det kan hon omöjligt ha gjort.. Är inte dessa kvinnor bra hjältar för oss psykon, det går att leva trots dessa funktionshinder.. Är det inte jämställdhet att kvinnor får vara precis som de vill vara? Känns som att Clara gillar det ojämnställda samhället. Så hon får pyssla, baka och ta hand om barn.
  Jag vill gärna vara hemmamamma. Men jag behöver inte säga att andra som inte vill det är mindre kvinnor.
  Tankarna runt det här snurrande fort, men tror att jag lyckades formulera mig så att kanske nån förstår…

  http://www.panikfindus.blogspot.com

  Svara
 6. Louise

  Underbara Tove! Du satte just ord på varför jag blir så galet upprörd så fort jag hör den flickans namn. Ena stunden avundsjuk (det vore ju gött att ibland leva sådär fantastiskt harmoniskt som hon verkar göra), nästa stund ledsen – för att däremellan hunnit med att bli både glad och inspirerad, men framförallt förbannad!!
  Jag är inte helt förtjust i mitt bergådalbaneliv. Det är lite väl branta, och många, backar.
  Men nog tusan skulle inte så många ”friska” orka med våra liv! Så är det något vi är så är det i alla fall otroligt underbara kämpar!
  Ps. Köpte din bok till mig själv i julklapp, och jag älskar den! Tack! Ds.

  Svara
 7. Chaiya

  Det som är synd i Claras blogg är att hon är väldigt ensidig och bara belyser sin ståndpunkt från en synvinkel. Det finns flertalet exempel på ”lyckade” hjältinnor med ”psykisk ohälsa”, exemplevis Temperance (Bones) och Abby i NCIS – med gott om vänner och rikt umgänge. Vissa intelligenta män framställs också som ”galna” (exempelvis House).

  Jag fick höra av en arbetskollega som hade berättade för sin man att jag var kemist – han hade svarat ”oj, då måste hon vara singel”. Tråkigt att samhällets syn och en person som aldrig träffat en gör sådana uttalanden på grund av att man håller på med något som de finner svårt och tråkigt.

  Svara
  • Tove Lundin

   Jag förstår, Linda. Hoppas att vi tillsammans kan visa att vi är starka precis som vi är!

   Tack Louise! Precis, avis, inspirerad, glad och arg på samma gång – fullt möjligt.. Haha!
   Och vad glad jag blir att du gillade min bok 🙂

   Det har du rätt i Chaiya! Jag älskar Abby förresten! Mitt i prick där, hur samhället ibland dömer i förväg på konstiga fördomar. Man behöver inte anstränga sig speciellt mycket för att se hur verkligheten ser ut. Hängde förresten med ”kemisttjejerna” under universitetstiden, de var så roliga. Där var jag den udda som höll på med texter. Jag reagerar ofta ”oj, vad spännande!” – och det är jag så himla tacksam över. Det berikar mitt liv varje dag.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.