Underbaratove

Hon kunde det mesta. Förutom att hålla sams och laga mat. Hon kunde inte packa väskor heller. Men stark var hon visst.

 

Underbaraclara skriver i sin blogg att “en intelligent kvinna måste vara sjuk”, angående hjältinnor på tv och i film med diagnoser som bipolär. Till exempel FBI-agenten Carrie Mathison, som är bipolär. Det gör henne lite upprörd, eftersom hon tycker att psykiskt sjuk är samma som svag. Istället vill hon se mer friska kvinnor som hjältinnor.

Underbaraclara skriver också att dessa kvinnor inte har några egentliga väninnor. Och att de är dåliga på att läsa sociala koder, dessutom har de inga familjeliv!!!!

Hon frågar sig: “Fungerar de överhuvudtaget ute i samhället?”

Svar: Nej. Nej Underbaraclara det gör vi oftast inte. Vissa gör det – men inte utan svårigheter. Oftast går det mesta åt skogen, så som relationer. Matlagning, planering, sociala koder är något vi måste öva, öva, öva. Men svaga är vi absolut inte! Vi reser oss igen, borstar av oss och kämpar vidare.

Somliga, som jag, tröstar sig då och då med att alla inte är Underbaraclara – det finns andra värden i livet än ett perfekt familjeliv, vacker inredning och frostiga cupcakes. Man kan vara störtcool och stark utan att ha massa tjusiga väninnor och fläckfria kläder. Livet kan vara som en bergochdalbana för många av oss. Även om jag tror många av oss i smyg vill vara lite mer Underbaraclara så kan vi det bara inte. För mig är det livet minst lika mycket fiktion som Lisbet Salanders känsloliv.

Det finns faktiskt många “friska” hjältinnor – de flesta. De är bara inte lika coola. Sorry.

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!