Ge en gåva

Tjugondag Knut

Nu har jag städat bort julen. Lika roligt som det är att ta fram tomtarna, de röda ljusen, adventsstaken och stjärnan lika skönt är det att plocka ner det i kartongerna igen och bära ner det i källaren. Julkrubban kommer från Betlehem och är gjord av olivträ som växer där. Den är så vacker med herdarna och konungarna framför krubban med den heliga familjen, den arrangerar jag sent på kvällen före julafton. Den packas ned först.

När jag var barn bjöds man på julgransplundring runt Tjugondag Knut den 13 januari. Med bästa klänningen på och finskorna i en påse gick man förväntansfullt till kalaset. Vi drack varm choklad med vispgrädde, vi lekte jullekar och vi plundrade granen. Ofta hängde påsar med namn på gästerna just i granen och man gick hem med en påse som innehöll en mandarin och lite lördagsgodis.

Jag vet inte om någon bjuder till julgransplundring numera. Barnens kalas är så annorlunda. Om några veckor kommer jag antagligen att hitta en liten tomte bakom en bok eller bakom klockan. Det brukar vara så.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterat innehåll

Herdis Molinders blogg

Fråga föräldrarna

Varför lyssnade jag inte när Mamma berättade? Varför frågade jag inte Pappa? Nu är det...

Egna ordLivet

Jag vill inte att folk ska se mig som gammal

Jag har svårt att förlika mig med tanken att jag är pensionär.  Då är man ju...

Herdis Molinders blogg

Varför

Lyssnade jag inte när Mamma berättade om sin uppväxt? Sitter jag kvar och slötittar på...

Hitta mer innehåll om: