Tjugondag Knut

Nu har jag städat bort julen. Lika roligt som det är att ta fram tomtarna, de röda ljusen, adventsstaken och stjärnan lika skönt är det att plocka ner det i kartongerna igen och bära ner det i källaren. Julkrubban kommer från Betlehem och är gjord av olivträ som växer där. Den är så vacker med herdarna och konungarna framför krubban med den heliga familjen, den arrangerar jag sent på kvällen före julafton. Den packas ned först.

När jag var barn bjöds man på julgransplundring runt Tjugondag Knut den 13 januari. Med bästa klänningen på och finskorna i en påse gick man förväntansfullt till kalaset. Vi drack varm choklad med vispgrädde, vi lekte jullekar och vi plundrade granen. Ofta hängde påsar med namn på gästerna just i granen och man gick hem med en påse som innehöll en mandarin och lite lördagsgodis.

Jag vet inte om någon bjuder till julgransplundring numera. Barnens kalas är så annorlunda. Om några veckor kommer jag antagligen att hitta en liten tomte bakom en bok eller bakom klockan. Det brukar vara så.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat innehåll

Mona Noreklints blogg

Om – tankar om andras tankar

Det finns människor som inte tycks bry sig om vad andra tycker – tyvärr tillhör...

Herdis Molinders blogg

Stranden

Nu ligger stranden öde på min sommarö. I alla fall på morgonen. Badrocksgänget som under...

Mind möterLivet

Ny handbok om känslofällor

Siri Helle, psykolog och författare, har nyligen gett ut boken Känslofällan. I boken beskriver hon...

Hitta mer innehåll om: