Tjoho det är vår – eller?

Dagens outfit!

En bra sak med att solen skiner och våren är här är att det kan ge pirrimagen och livslust. En dålig sak, förutom att all smuts syns mer (i alla fall hemma hos mig), är vad som kallas årstidsväxling.

För en person som lätt blir deprimerad kan det innebära en ny period i träsket. Men det kan underlätta att känna till orsaken. Denna typ av depression kallas Årstidsbunden depression. Jag påverkas mycket av förändringar, dåliga som bra. Och eftersom jag är så känslig räcker det med att det blir en ny årstid – även vår.

Känner du igen dig kan det vara bra att vara på sin vakt. Det är okej att dra täcket över huvudet även när solen skiner. Släpp kraven som kommer – man behöver inte vara glad och euforisk över att det är vår. Men det kan också vara bra att ta tillvara på en av de bästa medicinerna mot depression – solljus.

Så i dag drar jag på mig mina blommiga strumpbyxor, blundar för mina skitiga fönster och matresterna på golvet, slänger på mig solbrillorna och tar en sväng i solen!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

10 kommentarer till “Tjoho det är vår – eller?

 1. Katarina

  Akta så du inte blir attackerad av en bisvärm. De kanske tror du är en sommaräng. 😉
  Underbara strumpbyxor!

  Svara
 2. Barbro

  Jag har nog inte haft några årstidsbundna depressioner. Jag älskar våren och lever upp då 🙂
  Men just nu mår jag ganska dåligt för jag håller på och fasar ut min antidepressiva medicin. Jag mår värre än i mina värsta depp-stunder. Men det är ju bara att härda ut för det blir bättre sen. Det är ju en kemisk depression kan man säga.
  Jag är glad att jag slutar äta dom, det var ett bra beslut för mig, för nu har jag märkt att vanliga Barbro börjar glimta fram då och då. Jag har saknat mig under den här tiden.
  Så nu ska Barbro möta våren, dock inte i blommiga strumpor. Fint på dig, men skulle va katastrof för mig 🙂

  Svara
 3. Tove Lundin

  Vad du är modig, Barbro! Precis rätt inställning, man vet att det är en övergångsperiod – att solen kommer och att man ”bara” måste härda ut..
  Perfekt timing med denna fantastiska vår ju! Och när det känns pyton – kika in på ställen som här, där man inte behöver ursäkta sig för att man mår pyton! Där folk fattar hur stark du är!
  Och – Jaaaa vad härligt det låter att möta våren som sig själv, med allt vad det innebär! Med eller utan blommiga strumpbyxor (tror visst det skulle passa dig) 🙂

  Svara
 4. Barbro

  Jag funderar väldigt mycket på det där med medicinering mot olika psykiska åkommor. Att det har blivit lite självklart att man ska ha piller så man blir ”normal”. För vissa är det nog nödvändigt. Om man mår så dåligt att man inte klarar av att ta hand om sig. Men att medicinera för ADHD till exempel är inte självklart tycker jag. Det borde arbetas fram flera alternativa lösningar. Om jag ser till mig själv så ju mer jag lär mig om min ADHD destå bättre kan jag hantera mina känslor och mitt beteende. Ibland känns det som läkarna hellre ger medicin för att ”ta bort” problemet för folk än att faktiskt hjälpa för att hitta lösningar. Min väninna har ätit antidepressiv medicin i tio år. Nu har hon fått ADD-diagnos och slutar med medicinen. Hon mår jättebra och kan börja ta tag i saker i stället. Jag vet att det här inte är någon lätt fråga, men den bör lyftas riktigt högt.
  Kram i vårsolen från riktiga Barbro 🙂

  Svara
 5. Tove Lundin

  Jag förstår verkligen vad du menar! Det är frågor som måste lyftas fram och debatters. Självklart finns det de som behöver medicin, men med en individsnpassad vård med stora resurser skulle det antalet vara mindre, om man ska uttrycka sig korrekt, vilket det händer att jag gör.
  För mig var vändpunkten när jag blev sedd. Det är ganska intressant..
  Kram till riktiga, superstarka Barbro!

  Svara
 6. Jenny Gustafsson

  Nej det är ingen vanlig dag, för det är Toves namnsdag hurra hurra hurra! 😛 Grattis på namnsdagen!

  Svara
 7. Jenny

  TACK Tove =))

  Har följt din blogg en längre tid och dras in i ditt sätt att uttrycka.

  Du vet vem jag är, jag är nån från då, från förr… Nån som en gång i tiden såg dig som sitt syre och kunde inte se ett liv utan dig. Vi hade galna stunder tillsammans i våra barndomrum, där vi med öppen altandörr byggde barbi världar och permenentade varandras hår. Vi spenderade åtskildiga timmar i kyrkstugans drama väggar, med drömmar att en gång bli något stort =)

  När du skriver om årstidsdepression känns de som jag faller. har så länge jag kan minnas haft mina dippar, stora som små och har i senare år fått de förklarat för mig att detta har med just årstidsförändringen att göra…

  Jag ville bara skriva att jag önskar dig all lycka i livet och TACK för ditt sett att skriva och att du står för den du är och de du gör. Ditt driv kommer göra dig Stor i denna galna värld och kommer stolt kunna säga, det där är min barndomskompis Tosse =))

  Svara
 8. Tove Lundin

  Jenny!

  Vilken värme jag fylldes med när jag läste din kommentar. Jag delar dina minnen, sedda genom samma ögon. Det var det fina med dig, vi byggde våra egna världar som bara vi såg. Skrattade i timmar över samma bild vi fick upp i huvudet. Med dig fick fantasin vara verklighet och det har hjälpt mig dit jag är i dag.

  Vad skönt att du fått en förklaring! Det är ett stort steg på vägen. Jag önskar dig all lycka i livet och hoppas att du ser styrkorna med att vara en spirituell och känslig själ – för det är precis vad du är 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *