Ge en gåva

Tillökning i familjen

Helgen får inledas med en glad nyhet jag vill dela med er, kära läsare – eller två snarare.. Vår lilla familj har den äran att utökas till sommaren, i mitten på juli närmre bestämt.

Lite nervöst var det i början av graviditeten, både eftersom jag slutade med mina mediciner (vilket man inte behöver göra) och med tanke på alla historier jag hört om humörsvängningar och skenande hormoner. Tji fick jag som blev lugn som en filbunke, på gränsen till dötrist, om man får säga det själv.

Eftersom jag nu gått symtomfri (från supersnabba tankar, ångest, knas och tvång) i snart ett halvår utan medicin har vi trappat ner kontakten, jag och min psykolog. Mina journaler finns kvar och min omgivning får hålla ett vakande öga, blir det en nästa gång ska det inte ta så lång tid innan jag får hjälp. Det verkar som att medicinen gav mig vissa symtom, sådant händer tyvärr, men jag är mest glad som mår bra i dag.

När det gäller min adhd är läget detsamma, förutom att jag efter kursen tränar på rutiner vilket har visat sig hjälpa. Nån måtta får det faktiskt vara!

Eller inte. I vecka 20 fick vi ännu en glad nyhet. Vi var på ultraljud för första gången med fniss och fjärilar i kroppen.

– Herregud! Har ni bra hjärtan? utbrast barnmorskan.

Det är liksom inte det man väntar sig att höra, men vi fann oss snabbt. Ja, det har vi!

– Det är två därinne.

Sedan dess har vi svävat på rosa moln. TVÅ bebisar ville komma till oss! Två, friska enäggstvillingar ligger i min mage. De sprattlar så barnmorskorna inte kan hålla sig för skratt – vad annars kunde man vänta sig?

Naturligtvis berättar jag mer snart. Justja: grattis alla systrar på internationella kvinnodagen!

 

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

31 kommentarer till “Tillökning i familjen

 1. Jessica

  Stort grattis 🙂 helt fantastiskt! Det är livets stora gåva, jag har själv äran att vara mamma till 3 barn. Lycka till 🙂 och ha en underbar helg!

  Svara
 2. Linda

  Å så härligt Tove! Grattis.
  Spännande att det just det jag satt och tänkte på. Hur du känner inför att skaffa barn. Jag är nämligen livrädd då jag inte litar på mig själv eller min kropp. Tankarna surrar ständigt om just detta, klarar jag det. Vad händerna jag får panik när jag väl är med barn, panik och ångest som gör mig så liten och rädd. Tänk om jag inte klarar det!
  Usch förlåt att börja dra upp såna saker men har faktiskt velat fråga dig tidigare. På nåt vis finner jag tröst i att du ska ha barn. Då borde ju jag oxå kunna..
  Modigt av dig att sluta med medicin, det vågar inte jag.
  Nä, nu ska jag sluta dra ner stämningen. Massa grattis igen och lycka till! Förresten,
  Hur vet ni redan nu att det är enäggstvillingar?

  Svara
 3. Estelle

  Wow, vad gäftig med enäggstvillingar dessutom!
  Grattis så mycket! 🙂
  Vågat av dig att sluta med medicinerna, men så himla skönt att slippa dem och må bra ändå.
  Själv vet jag inte om det blir några barn, är rädd för att graviditeten ska bli hemsk eftersom både min mor-mor och mor hade väldigt hemska graviditeter och till och med var nära att dö..
  Sen är det nog väldigt hög chans att jag skulle bli en alldeles för överbeskyddande mamma så rädd och orolig av mig som jag är.
  well, finns ändå inte på kartan nu, måste träffa någon som jag jag vill ha barn med först.

  Svara
 4. Ardita

  Stort grattis Finaste Tove!!! Är glad att du mår bra! Själv ligger på sjukhus sedan förra lördagen. Kramar

  Svara
 5. Tove Lundin

  Tack Mattlo, så fint sagt <3

  Tack Gerd, det lovar jag!

  Wow, Jessica! Tre, då ligger man i lä 🙂 Vad mysigt. Ha en härlig helg du med!

  Och tack Lena, Anna, Mathilda och "Jessica", Linda och Estelle!

  Linda, du drar inte alls ner stämningen, förstår hur du tänker! Jag tänkte nämligen precis som du innan. En sak har jag lärt mig, ALL oro har hittills varit obefogad. Och då har jag oroat mig för det mesta.. Typ att jag skulle ångra mig, skada mig eller bebisarna på något vis osv osv osv… Men detta känns som det mest naturliga i världen, det är säkert olika för alla men jag har aldrig mått så här bra! Det var inte som att allt braiga kom på en gång, det växer fram och gör fortfarande. Fråga mig allt du vill, en sak kan jag lova att om jag fått åka tillbaka i tiden skulle jag talat om för mig själv att mina konstiga tankar var HELT obefogade. Att de är enäggs såg man genom att de är samma sort, har en moderkaka och tunn skiljevägg.

  Fy så läskigt, Estelle! Jag har en kompis som nyligen fick tvillingar och som det höll på att gå illa för. Men nu är det bra! Lite överbeskyddande är inte hela världen, tycker jag, även om det är lite jobbigt. Men jag är helt övertygad om att livet kan bli minst lika rikt utan barn!

  Tack Ardita! Oj, hoppas du mår bättre snart!! Så du får njuta i vårsolen. Kramar!

  Svara
 6. Louise

  Världens största grattis!!
  Otroligt härligt att höra att du, och bäbisarna, mår så bra!
  Har själv funderat väldigt mycket kring det här med barn. Om jag verkligen ska skaffa barn, mediciner osv, men samtidigt hört att adhd-flickor ofta mår väldigt mycket bättre under graviditeten. Kul att höra att det stämmer för dig.
  Måste dock erkänna att jag är rejält avis! 😉
  Kramar!

  Svara
 7. Amanda

  Grattis, grattis! Vad roligt att höra! Jag följer din blogg dagligen och älskar den! Själv har jag ADD och känner igen mig i mycket av det du skriver! Kram

  Svara
 8. Cicci

  Grattis fina Tove. Va härligt.
  Vissa kan må väldigt bra av att vara gravida. Min bästa vän mådde jättebra av att gravid.

  Svara
 9. Caroline

  Grattis i dubbel bemärkelse!
  Vet precis hur det känns 😉 Mina twins blir tre år om en månad. Fick min diagnos bekräftad precis innan de kom till världen. Väldigt omtumlande att få tvillingar, få diagnosen ADD och skaffa hus i samma veva. Men ack så underbart 🙂 Du är välkommen att titta in i min facebookgrupp ”Vi som Har eller Väntar tvillingar eller fler…” om du inte redan är medlem där 😉
  Grattis igen! Ha det gott 🙂 Kram

  Svara
 10. Julia

  Ojoj vilken glad nyhet!

  Tänker på dina sjukdomar och att du är så medveten så det kommer också att gå bra! Viktigt är att köra med öppna kort i familjen så barnen vet att det inte är deras fel när mamma mår dåligt – det har vi gjort här, även om jag varit mamma några år när jag blev sjuk.

  Svara
 11. http://mariellejohnsson.wordpress.com

  Vad häftigt! Stort grattis! Kan tänka mig att dom sprattlar på 🙂

  Svara
 12. Tove Lundin

  Tack Louise! Jag har också hört det, att vi kan må bättre ibland, kanske det är en förklaring. Kramar!

  Tack Amanda! Och vad kul att du gillar bloggen 🙂 Kram!

  Tack snälla Cicci! Tänk att man för en gångs skull fick tillhöra de lyckligas skara 🙂 Kram!

  Tack Caroline! Kan förstå att det var omtumlande med allt det på samma gång, och underbart på samma gång 🙂 Tack för tipset av gruppen! Kram

  Tack för tipset Julia! Det låter som en väldigt bra strategi, öppna kort är det som funkat bäst hittills så jag tror på det!

  Tack snälla Tyra! Vad glad jag blir att du tror det 🙂

  Tack Marielle! Ja visst känns det rätt logiskt 🙂 Kram!

  Tack Malin!

  Tack Eva! Hoppas allt är fint med dig! Kramar!

  Svara
 13. Ella

  Grattis Tove!
  Gud så glad jag blev när jag såg din magbild, underbart!
  Själv har jag en underbar son som fyller 18 i år. Se till att ta vara på spädbarnstiden för den tiden går alldeles för fort.
  Önskar dig och din familj all lycka!
  Kram / Ella

  Svara
 14. Jessica

  Det här med hormoner spelar en stor roll för oss kvinnor. Att personer med ADHD har en lägre nivå av serotonin, noradrenalin och dopamin är känt. Det har också visat sig att våra hormoner som t.ex östrogen är lägre. Eftersom östrogenet sjunker veckan före mens kan vi med ADHD ha det extra jobbigt den perioden, varje månad, så är det för mig. När vi är gravida så ökar också östrogenet vilket får oss att må bättre, även under amningsperioden.
  Jag själv har aldrig mått bättre än under mina tre graviditeter, nu vet jag varför!
  Eftersom det här med hormoner inte faller inom ramen för vad psykiatrin kan hjälpa till med, utan är en gynekologisk fråga, så måste informationen och kunskapen belysas till landets alla gynekologer. Idag föreskrivs det antidepressiva medel vid dessa problem av en gynekolog, för mig funkade det inte eftersom de ska ätas endast veckan före mens för att sedan sättas ut. Nu kanske ni förstår problematiken i detta? Det finns en insättningsfas och en utsättningsfas, då fungerar det inte att sätta in och ut 1 vecka per månad!!
  Det går att ta blodprover för att se nivåerna på våra hormoner, det skulle hjälpa för att kunna öka på de som är för låga. Varför detta inte görs kan nog bara förklaras med okunskap och ekonomi.
  Mitt mål just nu är att öka kunskapen hos våra gynekologer med sambandet mellan ADHD och hormoner.

  Skulle gärna vilja veta vad ni andra har för erfarenheter kring detta ämne?

  Svara
  • Tove Lundin

   Det skulle jag också vilja veta mer om! Har nu hört av många fler adhd-kvinnor att de mått som bäst under sin graviditet. Jag vill vara gravid hela livet minus tunga ben och svullna fötter 🙂

   Svara
 15. Magnus

  Grattis Tove 🙂 jätte kul att du skall bli mamma!

  bli inte ledsen när/om problemen återkommer <3

  Svara
 16. Maria

  Hej!
  Är inne för första gången idag! Vill få säga grattis!
  Själv har jag ADHD + plus en hel del annat 😉
  Har son född -00 (med bla ADHD diagnos.) Fick sen behandling pga utebliven ägglossning, gav upp efter 1år av sprutor!
  Diagnosen blev helt enkelt den att jag inte kunde få fler barn på naturlig väg.
  Tji du!! Bytte man -06 och fick en son nov -07 som enl min läkare
  va ett mirakel! Men aug-08 tyckte MIN MAMMA att jag skulle kolla mig! Aldrig sa jag!
  Fick en måndag veta att jag va i v 22 och att det dessutom var tvillingar! Tjejerna är födda nov-08 i v 31. Det va bara att fixa nytt boende, bil, och vagn (16000kr,för tre dock)
  Det går, inte alltid smärtfritt, men kommunen är ”skyldig” att ge viss hjälp om du vill ha dvs.
  LYCKA TILL!! Va rädd om dig och glad påsk!

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej Maria! Välkommen 🙂
   Oj vilken häftig historia du har! Jag som tyckte det kändes lite sent att veta att de var två, inte en, i vecka 20 – det måste ha varit en sådan överraskning för dig! Men en glad en 🙂 Märkligt hur snabbt ändå man kan ställa om sig. Tänk att du också mådde toppen – det känns skönt att höra att det finns fler som bekräftar att det jag känner stämmer!
   Tack för de bra tipsen. Vad kul att du hittat hit!

   Tack Maria 🙂

   Svara
 17. Åsa

  Hej och grattis!
  Jag är ny på din blogg, tänkte bara säga att vi har lite gemensamt. Jag är också bipolär och har tvillingar. Dom är fem år nu och vi alla mår toppen. Önskar dig all lycka till

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.