Tågkaos

Kära kamrater! (i dag blir det sådan jargong) Nu har jag bloggat om psykisk ohälsa i ett år, jag har gett ut en informationsbok. Jag har utbildat mig till ambassadör för föreningen (H)järnkoll, varit med på workshops, manifestationer, sprungit ångestlopp och gått parad.

Därför blev jag lite skakig i morse, när jag läste om Torolf Jansson. För dig som missat, här kommer en snabb genomgång:

Torolf Jansson, 57 år bor med fru, två döttrar och en katt i ett rosa hus. Han har jobbat som tågförare i 29 år. Prickfritt. I och med att ena dottern fick en lätt diagnos inom autismspektrumet gjorde även Torolf en undersökning. Han fick diagnoserna adhd och aspergers. Detta var inga problem med hans företagsläkare. Men när Torolfs nya företagsläkare såg hans diagnoser ringde han upp Torolf – och gav honom omedelbart körförbud, samma kväll.

Senare visade det sig att Torolf inte har adhd, utan aspergers. Same same, tänker Transportstyrelsen, man får inte köra tåg ändå. 29 prickfria år hit eller dit, bokstav som bokstav. Även om det inte finns en endaste vetenskaplig grund i påståendet och att läkare, forskare och psykologer uttalar sig mot beslutet står Transportstyrelsens egen läkare på sig.

Nu ska detta upp i förvaltningsrätten i Falun. Snart kommer domen, som är viktig, skriver tidningarna. Eftersom ”Den kan få betydelse för andra med neuropsykiatriska diagnoser”.

Jag skulle vilja ta i lite mer: Domen kan få betydelse för hela Sveriges infrastruktur. Ja, ni läste rätt. Torolfs fru (som jobbar som tågvärdinna) säger, ”Det skulle inte förvåna mig om många andra lokförare också skulle få diagnosen Aspergers syndrom om de blev utredda”.

Tänk er att Transportstyrelsen får rätt i domstolen, och alla tågförare med aspergers tas ur tjänst. Föreställ er! Vi snackar förmodligen större tågkaos än mitt i snöigaste vintern. Kanske det största i modern tid.

”Ett meddelande till våra resenärer. På grund utav fördomar har vi avskedat all personal med neuropsykiatriska diagnoser. Det innebär kraftiga förseningar och inställda tåg. Vi ber om överseende med detta och hoppas kunna ha trafiken igång igen år 2017”.

Ni vet vem som skrev det först.

RIOT! Och Heja alla Torolf, tack för år av tryggt tågåkande!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!