Ge en gåva

Tågkaos

Kära kamrater! (i dag blir det sådan jargong) Nu har jag bloggat om psykisk ohälsa i ett år, jag har gett ut en informationsbok. Jag har utbildat mig till ambassadör för föreningen (H)järnkoll, varit med på workshops, manifestationer, sprungit ångestlopp och gått parad.

Därför blev jag lite skakig i morse, när jag läste om Torolf Jansson. För dig som missat, här kommer en snabb genomgång:

Torolf Jansson, 57 år bor med fru, två döttrar och en katt i ett rosa hus. Han har jobbat som tågförare i 29 år. Prickfritt. I och med att ena dottern fick en lätt diagnos inom autismspektrumet gjorde även Torolf en undersökning. Han fick diagnoserna adhd och aspergers. Detta var inga problem med hans företagsläkare. Men när Torolfs nya företagsläkare såg hans diagnoser ringde han upp Torolf – och gav honom omedelbart körförbud, samma kväll.

Senare visade det sig att Torolf inte har adhd, utan aspergers. Same same, tänker Transportstyrelsen, man får inte köra tåg ändå. 29 prickfria år hit eller dit, bokstav som bokstav. Även om det inte finns en endaste vetenskaplig grund i påståendet och att läkare, forskare och psykologer uttalar sig mot beslutet står Transportstyrelsens egen läkare på sig.

Nu ska detta upp i förvaltningsrätten i Falun. Snart kommer domen, som är viktig, skriver tidningarna. Eftersom ”Den kan få betydelse för andra med neuropsykiatriska diagnoser”.

Jag skulle vilja ta i lite mer: Domen kan få betydelse för hela Sveriges infrastruktur. Ja, ni läste rätt. Torolfs fru (som jobbar som tågvärdinna) säger, ”Det skulle inte förvåna mig om många andra lokförare också skulle få diagnosen Aspergers syndrom om de blev utredda”.

Tänk er att Transportstyrelsen får rätt i domstolen, och alla tågförare med aspergers tas ur tjänst. Föreställ er! Vi snackar förmodligen större tågkaos än mitt i snöigaste vintern. Kanske det största i modern tid.

”Ett meddelande till våra resenärer. På grund utav fördomar har vi avskedat all personal med neuropsykiatriska diagnoser. Det innebär kraftiga förseningar och inställda tåg. Vi ber om överseende med detta och hoppas kunna ha trafiken igång igen år 2017”.

Ni vet vem som skrev det först.

RIOT! Och Heja alla Torolf, tack för år av tryggt tågåkande!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

8 kommentarer till “Tågkaos

 1. Eva

  Torolf kanske passar perfekt som tågförare DÄRFÖR ATT han har denna lilla specialitet!? Om nu utredarna har rätt.
  Tur att man inte utredde Einstein och andra förträffliga personer som gjort enastående uppfinningar! Dom hade kanske fått gå hem, inte fått några anslag och blivit satta att skala potatis, eller något sådant. En sak är ju att Transportstyrelsen måste ta ansvar för sin personal och för sina resenärer. Men som sagt. 29 år utan anmärkning, det talar ju för sig själv. P.S. Grattis till ett händelserikt och framgångsrikt år, Tove, du är fantastisk! Kram!

  Svara
 2. "Jessica"

  Suveränt inlägg. Ja han blev nog ”farlig” för tjänsten bara för att det kom ner på ett papper… *suckar och skakar på huvudet* åt läkaren……
  Hur ska alla andra branscher klara sig ? OM alla med diagnoser sjukskrev sig samma dag …. NEJ jag uppmanar INTE till det bara tänker tanken……

  Svara
 3. Robban

  Helt galet. Det transportstyrelsen gör är att de buntar ihop alla med en diagnos utifrån ett av diagnoskriterierna. Visst finns det nog en större andel av personer med aspergers som inte skall köra tåg om man jämför med befolkningen som helhet. Skälet är att personer med asperger kan få svårt att tackla situationer som inte ingår i deras normala mönster (lokförare är ju annars ett jobb med tydliga mönster). Men för vissa är det inte så, för dem är ju att klara en sån situation själv-KBT. Det är ju snarare så att om man som Torolf kört så länge så är sjukdomen inget hinder. Nej transportstyrelsen sitter fast i gamla dogmer om sjukdomar.

  Själv har jag jobbat i samma brasnch och lider av ångeststörning (tvångstankar och GAD),eftersom jag inte var diagnosticerad på den tiden så visste järnvägsinspektionen som det hette då (transportstyrelsen idag) inte medvetna om det heller. Frågan är vad som hänt om de vetat, faktum är ju att när jag jobbar mår som bäst. Nu äter jag medicin och skulle inte kunna hemlighålla det, men så har jag också lämnat branchen.

  Man är inte sin diagnos! Precis som somatiska sjukdomar skiljer de sig från person till person, klart killen ska jobbet kvar!

  PS. Tove – tack för en bra blogg, tittar in här lite då och då DS

  Svara
 4. Tove Lundin

  Kram, Lilla H!!

  Tack Eva! Jag tänker som du, det kan säkert mycket väl vara så att det är just tack vara. Och den taken gör mig lugn som tågresenär, inte tvärt om. Verkligen tur att Einstein slapp det där 🙂 Kram!

  Gillar också att leka med den tanken, ”Jessica” 🙂

  Tack Robban! Vad kul att du tittar in ibland. Håller med dig, det skiljer ju så mycket mellan person till person. Det är verkligen helt vridet att bunta ihop alla med varandra. Hoppas det fungerar bra i din nya bransch och att där finns förstående människor!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.