Syns inte – finns inte

Att leva med ett dolt handikapp innebär två svårigheter.

1. Att det är ett handikapp.

2. Att det är dolt.

Jag skrev ett tidigare inlägg om att sjunga en sång om sitt handikapp. Det fick en ganska tråkig kommentar. Ett gäng coola killar med synliga handikapp har gjort samma sak. Deras låt ligger på YouTube. Nästan 4,3 miljoner har tittat på det klippet. Nästan tio tusen gillar det (däribland jag).

Självklart är det också positivt att det inte syns. Vi lever i ett samhälle där många tycker att det är konstigt med annorlunda människor. Vi med ett dolt handikapp kommer förmodligen lättare undan i sociala sammanhang (förutom när vi har psykoser – då blir det lite svårare).

Men det finns så många saker som jag tycker är orättvisa. Till exempel är sj rullstolsanpassade (även om min vän som är personlig assistent åt en cp-skadad tjej kan vittna om motsatsen).

De säger sig även anpassa sig till blinda, döva, allergiska, reumatiker, mag- och tarmsjuka (?) och astmatiker – vilket självklart är jättebra. Men de kan inte bemöda sig om att sätta upp en skylt så man vet vilket håll man ska gå när man kommer ner i tunnelbanan från tåget på Centralstationen. Inte ens en liten skylt! Deras skyltning överhuvudtaget lämnar mycket kvar att önska.

I dag hade jag tänkt åka till mina föräldrar. En ganska normal sak att göra. Men sanningen är den: mitt dolda handikapp gör så att jag inte vet om jag kommer dit eller inte. För mig är det nämligen svårt att komma iväg hemifrån utan att få panikattack, se till att allt är med, hitta rätt tåg, komma i tid, hålla koll på när jag ska gå av, hitta rätt buss till mamma och pappa, inte glömma någonting på tunnelbanan, tåget, bussen eller i vänthallarna. För att nämna några saker.

Ungefär 50% av gångerna jag ska göra något lyckas jag ta mig hemifrån. Ungefär 0,02% av de gångerna är utan problem.

Du som har något bra knep i sådana situationer får gärna tipsa mig! Så lovar jag dela med mig av mina. Kolla gärna in Vårdguidens länkar till internetpsykiatri.

Trevlig helg!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!