Ge en gåva

Succéföljetongen fortsätter

Fin - men bättre på sin galge..

Oj, vilken succé denna bokstavsföljetong av Tove och hennes läsare har blivit! Massor av utländska, medicinska tidskrifter har hört av sig, de vill så gärna publicera detta mycket vetenskapliga. Men av tidsmässiga skäl hinner vi ju inte med sådant. Och så ljög jag lite.

Vi fortsätter med andra ”problem” som hänger ihop med ”funktionsnedsättningen” adhd. Först ut: ”Motoriska problem och svårigheter att ta in, samordna och tolka sinnesintryck.” Källa Vårdguiden

Ordlista:

Motorik: Grovmotorik = större rörelser med armar, ben, fötter eller hela kroppen, till exempel krypa, springa och hoppa. Finmotorik = typ plocka upp saker med tummen och pekfingret, eller använda läppar och tunga för att till exempel äta

Sinnesintryck = hur man uppfattar omgivningen med sina sinnen

Nu börjar följetongen

Klumpig, slafsig, rufsig, konstig, spattig, flängig. Ni kanske har fått höra det mesta. Dålig motorik och svårt att tolka sinnesintryck låter mer komplicerat – men samtidigt lite bättre, något man kan använda som svar på tal.

Sagan om Motorik och Sinnen

Vi kan säga att det är lördag (igen – min favoritdag). Huvudpersonen som vi kallar Tove är bortbjuden på middag. Nu ska hon göra sig (om möjligt) vackrare. När hon efter stor möda hittat ett par strumpbyxor utan hål drar hon dem över benen. Av någon konstig anledning drar hon superhårt – det blir en stor reva som hon bestämmer sig för att strunta i.

Klänningen hänger ostruken på sin galge. När Tove satt den på sig känner hon hur alla lappar och sömmar tränger sig in i kroppen. Klänningen, som hon avsiktligt köpt två storlekar för stor, sitter stenhårt mot huden. Det är blixtlås istället för resår. Det slutar (som vanligt) med att Tove väljer en mjuk klänning utan sömmar och resår. Den med bara tre hål i.

Toves snälla väninnor har under femton år försökt lära henne hur man sminkar sig. Ändå hamnar allt på sidan. Likaså nagellacket, men Tove är van. Hon tar på sig sina foträta skor, innan nagellacket torkat, och går på fest.

Under middagen samtalar gästerna, det låter som en gammal dator som stått på för länge. Istället fokuserar Tove på den kalla luft som kommer på hennes fot. Och på att dölja den stora såsfläck som nu rinner över hennes mjuka klänning.

Men det braiga med fest, tycker Tove, är att efter middagen brukar gästerna bli lite mer Tove och hon blir lite mer dem. Eftersom hon bara dricker ett glas vin (ett halvt – halva kom på den mjuka klänningen) – och de några fler.

Slut!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

2 kommentarer till “Succéföljetongen fortsätter

 1. Annapanna

  Haha, det där med kläderna känner jag ingen. Oftast så skaver och knölar och tjorvar det när man väl har fått på sig ett plagg. Då drar jakten på det perfekta plagget för dagen igång och det slutar med att man (jag) blir ruskigt less för vad man än provar så känns det ju aldrig bra. Ibland hittar jag perfekta klädkombinationer som jag bara älskar och då vill jag ha de kläderna hur länge som helst. Eåkar jag köpa nya kläder så måste de ligga till sig i garderoben i minst ett år innan känslan blir bra…

  Svara
  • Tove Lundin

   Haha! Känner igen! Var i torpet i helgen. Åkte dit i en tröja jag inte haft på flera år. Sen kunde jag bara inte ha en annan. Den var perfekt mjuk, varm, lång och tunn.. Den fick vara på i tre dagar. Försökte byta utan framgång. Jag sov i den också 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.