Stackars Tove

Starka bilder, känsliga läsare varnas!

God kväll kära läsare! Det är med nöd och näppe jag kan blogga i kväll – jag har rivit mig på armen! Men eftersom jag är både stark, okinkig och saknar er offrar jag mig.

Det var med saxen jag råkade riva mig och det blev en ”stor” repa – nu ligger jag och väntar på akut blodförgiftning. Blodförlust är det inte tal om – det kom inget blod (fast jag klämde).

Jag erkänner: jag gillar att tycka synd om mig själv. Jag minns en gång när jag var fem, mamma var stressad för vi skulle till förskolan men jag mådde illa. Plötsligt kräktes jag över golvet. Mamma fick dåligt samvete för att hon tjatat, och jag fick en skön känsla av att vara sedd.

Det har liksom bara blivit så att jag ofta tar upp just den händelsen. ”Mamma, kommer du ihåg den där gången, när jag var fem år? Du vet när jag mådde illa och du inte trodde mig. Vad dum du var då!”

Ibland vill man vara stor – och ibland vill man vara liten igen. Jag tror det är nyttigt att få vara liten ibland. Speciellt om man, som jag, har höga krav på sig själv. Då kanske det är den enda ventilen ut. Enda sättet att bara få vara en liten stund, utan att vara den duktiga.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

35 kommentarer till “Stackars Tove

 1. Fredrik

  Hej Tove, vill bara säga att jag är ny läsare av din blogg och tycker att den är jättebra. Vi har samma diagnos du och jag. Jag driver själv en blogg med liknande innehåll. Jag kommer att följa din med stort intresse. Ha det fint.

  Svara
 2. Barbro

  Åh känner igen! Skulle ibland bara vilja lägga mig ner och tycka synd om mig själv under en filt och att det skulle va nån där som höll på pannan och var medlidsam.

  Vi kanske skulle öppna en sån klinik eller liknande. Som ett spa dit människor kan komma och bli ompysslade och tyckta synd om…

  Hej Fredrik, välkommen i gänget och känn dig som hemma 🙂

  Kram

  Svara
 3. "Jessica"

  Svarade på vardguidens enkät igår du är GILLAD !!!!! bad dessutom om en gillaknapp för både blogg och inlägg utifrån

  Svara
 4. Frida

  Haha, jag letade automatiskt efter en gillaknapp i din kommentar Jessica! 🙂
  Håller med om att det behövs! Saknar en sån knapp ofta. (men ingen dum tummen-ner-knapp, det blir bara ledsamt…)

  Svara
 5. Barbro

  Jag har också föreslagit gillaknappar både för blogginläggen och kommentarerna. Ibland orkar man inte skriva en kommentar men vill ändå visa att man läst.

  Svara
 6. M

  Hej,
  Hamnade på din sida av en slump, och när jag läste vad som står om dig.Kände jag igen mig. Jag utreds för adhd/add kanske finns där någo mer neuropsykisk sjukdom och går till både psykolog och kurator. Nu har jag semester eller rättare sagt de har semester i sex veckor. Själv ska jag försöka att göra saker som sysselsätter min hjärna och håller mina tankar lugna. Det är svårt…

  Svara
 7. Tove Lundin

  Hej Fredrik! Tack och välkommen hit 🙂 Vad roligt att du också bloggar, vi behövs! Länka gärna om du vill, vore kul att läsa!

  Vilken bra idé Barbro! Ett tycka-synd-om-spa. Vi skulle få VIP!! 😀

  Vad gulliga ni är! Jag vill gilla era kommentarer hela tiden. Du har rätt Frida; ingen tummen ner! Jag blir så deppig av sådant.

  Hej M! Välkommen hit! Visst är det svårt när man måste sysselsätta sin hjärna när den oftast går på högvarv.. Mina tips är oftast åt det pyssliga hållet, just nu broderar jag (fem parallellt), syr och skriver. Kanske andra här har fler tips! Det händer att jag lyckas varva ner med hjälp av att fokusera på min andning och ”leva i nuet”. Annars kan man alltid drämma en och annan kudde i väggen 🙂 Eller läsa och kommentera här – det gör mig glad!

  Svara
 8. Ulla Enström

  Tur att jag hittade din blogg idag Tove! Duhar ett så målande språk,du skriver trots allt med sådan humor.Min yngsta dotter har ADHD,bor hos mig vilket inte är bra för någon av oss.Jag är 70 fyllda år.Kontakten är nästan obefintlig mellan oss,kommer inte henne nära,JAG SERVAR HENNE hela tiden,hon är 24år! Hon har så mycket problem och allt är så svart för henne.Hon fick diagnosen för ett år sedan.Mindfulness är min bibel,den ligger framme om hon vill läsa,den är väl ett bra komplement. Nåväl,Tove du är modig och jag är säker på att du hjälper andra med dina erfarenheter.Jag skall följa dig och förhoppningsvis bli klokare.En skön,skön midsommar till dig från en tacksam ULLA!!!

  Svara
 9. Tove Lundin

  Hej Ulla!
  Vad roligt att du hittat till min blogg! Hoppas verkligen mina texter kan lära dig förstå din dotter bättre. Att du vill läsa här och försöka förstå är en mycket bra bit på vägen.

  Mindfulness kanske för många låter som något pretentiöst – men det handlar ju egentligen bara om att sitta en stund i nuet. Och har man till exempel adhd behöver man inte sitta så länge, två-tre minuter räcker gott. Bara vetskapen om att man har lugnet i sig hjälper. Humor kommer man också långt med, hoppas du och din dotter kan använda er av det ibland! Kanske hon vill läsa här också? För mig hjälper det jättemycket att veta att jag inte är ensam.
  Härlig midsommar till dig också Ulla! Det gör mig mycket glad att du vill fortsätta läsa här!
  Kram!

  Svara
 10. Gerd

  Mindfulness…har inte tänkt på det tidigare. Jag tänker…skulle meditation eller yoga vara en bra ide för att ”landa på jorden” ibland? Någon som provat?

  Svara
 11. cicci

  Mindfullness används en hel del inom dbt. Jag försöker göra lite varje dag. Som att försöka ta fem djupa andetag innan jag ska sova och koncentrera mig på att andas.
  Tycker det är svårt med bra.

  Det handlar ju om egentligen att bara vara i nuet precis där man är och inte försvinna bort i ohjälpsamt tankesnurr.

  Svara
 12. Tove Lundin

  Jag gick en kurs i meditation, nu mediterar jag på egen hand. Det hjälper mig mycket. Både att koppla av, samla krafter och hitta inspiration. Jag gör på mitt eget vis 🙂
  Visst är det så, Cicci! Inte så komplicerat men mycket effektivt!

  Svara
 13. Ulla Enström

  Hej Tove!!!igen. Du kom ihåg en händelse når du var fem år.
  Din händelse påminde mig om vad som hände häromdagen. Jo, tro det eller ej,min dotter ringde och hade fått ett skavsår,Vad skall jag göra mamma? Kan det bli blodförgiftning eller kan det bli så att jag måste amputera foten.Jag var lugn och tänkte på dina ord angående ”vattenglaset”,jag sa,tvätta rent och köp hudploster eller visa på apoteket och fråga vad som blir bäst.Avlasta såret,byt skor så blir det bra så småningom.
  Tror du TOVE att hon ville nå mig med sin fråga? Var det här ett normalt sätt för en ADHDproblematiker,hon vet ju redan svaret!Ja,detta var min ”trolunges”ord om råd på läng.Du har väckt mitt ”tänk”Tove!!
  Kram och tack för din kommentar sist.
  Må nu du vila i det lilla,som vi endast behöver förstå och kronbladen öppnar sitt inre och ber oss varsamt att stiga på! Ulla

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej igen Ulla!
   Tack för din berättelse! Vad glad jag blir att jag kan ge ”tänk”! Det är precis vad jag vill med bloggen..
   Enkelt kan bli mycket svårt och komplicerat. Ibland måste man höra ”hur var det nu igen” en extra gång, på ett pedagogiskt sätt, för att man verkligen ska vara säker. Dessutom kanske det gör ont någon annanstans, oron kanske beror på något helt annat.. Och man kanske bara vill vara liten en stund igen, då kan det vara svårt att be om hjälp..
   Du gjorde helt rätt Ulla!
   Kramar till dig och tack för dina sista vackra ord – de är trösterika!

   Svara
 14. Ulla Enström

  Kära Tove!
  Jag har inte haft något speciellt att skriva om den senaste tiden.MEN,något hände för några dagar sedan.Jag satt i meditation och visualiserade ”hjärtats chakra”som är grönt.Tanken blev en skimrande grön kristallskål,jag placerade min dotter inuti den och sände all min kärleksenergi till henne,jag gjorde så i ung.tio minuter.Dagen därpå började hon tala med mig på ett trevligt sätt,inte på något sätt negativt! En för mig otrolig vändning!Jag är så överväldigad i min känsla för henne.Eller hände det något med mig,utsrålade jag kanske en annan attityd?,vad vet jag! Vad tror du? Jag är så lycklig att jag har fått gåvan att dela detta med dig,Tove! Jag vilar i detta nu,och är med förundran öppen för vad som kommer att hända min dotter.Jag är inte så osäker längre med henne,jag finns när hon vill!!!
  Varm kram och varma tankar sänder jag till dig1
  Ulla

  Svara
  • Tove Lundin

   Kära Ulla!
   Tack för din underbara berättelse! Jag blev så glad när jag läste den. Vad vackert att få se en grön kristallskål och kunna visualisera att man sätter den man vill nå där. Jag tror, Ulla att du har hittat vägen. Du har hittat ett sätt att se din dotter som den hon är – och det är klart hon märker det! En knut som lösts upp. Att du förstår henne gör dig ju mindre osäker, precis som du skriver. Jag blir verkligen rörd. Och jättesugen på att meditera själv – det var länge sen nu. Tillåt dig att vila i detta! Och skriv gärna igen och berätta eller fråga. Tack för att du delar med dig!
   Varma kramar till dig Ulla!

   Svara
 15. Ulla Enström

  Hej kära Tove!
  Efter min meditation med den”gröna skimrande skålen”
  har allt förändrats totalt mellan mig och min dotter.
  Hon berättar att hon läser för mer poäng,just nu barn
  och ungdom.Hon ropar dock på mig för småsaker,jag förstår
  hennes dilemma,nej,det kan jag inte ärligt säga,men med
  din erfarenhet har jag en förmåga att ”gå i hennes skor”
  att verkligen försöka sätta mig in i hennes känslor.
  Hon år nu med vänner i fjällen”OBS”jag vet inte var,jag
  har frågat,hon vet inte var. ”Skit det samma”,hon mår bra
  och hon kallar mig alla möjliga smeknamn!
  Tack för att du finns,TOVE från en tacksam mamma Ulla!

  Svara
  • Tove Lundin

   Kära Ulla!
   Vad glad jag blir att läsa, för jag har tänkt och hoppats!
   Ja, det är ju inte alltid lätt att minnas var det vart man ska, ”fjällen” duger gott.
   Jag blir så varm och lycklig av dina kommentarer, Ulla. Ingenting är omöjligt.
   Inte när man är så öppen inför livet som du är!
   Kramar till dig!

   Svara
 16. Ulla Enström

  Hej käära Tove!
  Allt är över förväntan mellan min dotter och mig.
  Vet du,min dotter klarade ännu en tenta,hon var så glad,
  jag sa,vilken prestation!! Jag gick ut för att se om
  jag kunde finna en blus till mig,jag gick till nyöpp-
  nade Millers på S:t Eriksgatan.När jag gick nerför
  trappan på Millers fick jag syn på en underbar guldskål,
  med sprickor i,underbar.Hittade ingen blus och när jag
  gick uppför trappan stannade jag vid skålen.Den skall
  min dotter få sa´någonting till mig.Gick ner igen och
  köpte den.Jag ritade ett hjärta på ett kort och skrev
  att den här är du värd,du kan byta den och istället köpa
  ett klädesplagg.Hon slängde sig runt min hals,hon hade
  aldrig sett en så’n vacker skål.Hon tände ett ljus i den,den skimrade så fantastiskt!
  Jag tänkte;”Att ha lite sprickor är vackrare än perfekt,
  dem skimrande strålarna av ljus är”min dotters sanna själ”.Efter det fick jag läppstift(dyra märken)som hon
  inte behövde längre.Hon ville måla mina läppar!!!
  jag tittade åt vänster sedan åt höger och till sist
  på hennes vackra bruna ögon,när hon fokuserade på mina
  läppar.VILKEN NÄRHET,jag blev så varm i mitt inre!
  Så du ser Tove vad du kan hjälpa mig med att förstå
  och känna lugn istället för oro.
  Du finns i mina tankar och jag är lycklig som ett litet
  barn. Massor av kramar till dig från en tårögd mamma Ulla!

  Svara
 17. Tove Lundin

  Kära Ulla!
  Nu fick du mina tårar att komma fram! Vilken vacker beskrivning, jag ser allt framför mig och blir så varm. Jag tycker du, Ulla är helt underbar som lärt dig internet utan hjälp, hittat hit, läst och tagit till dig.
  Och nu har du hittat allt det vackra i din dotter som hon kan spegla sig i – precis som den vackra skålen. Och det leder till att hon tror på sig själv lite mer, och att er relation fördjupas. Vad glad det gör mig att du hittat lugn. Hoppas nu att du hittar dig en fin blus också!
  Många kramar till dig!

  Svara
 18. Ulla Enström

  Hej du härliga Tove!
  För en vecka frågar min dotter mig om vi kan gå tillsammans på något museum.Jag känner inte någon som är intresserad av att gå med mig,säger hon. Och du älskar ju museer! Jaaa,vad kul säger jag,och min glädje inombords hade inga gränser! Vad är det som händer egentligen?,tänker jag.Så igår gick vi på Moderna Museet och tittade på Explosion! Måleri som handling. I detta gränsland mellan måleri och performance aktiveras ofta slumpen eller betraktarna som medskapare av verket. Underbart tyckte vi båda,min dotter tog en hel del foton på verken. Hon fick en bok av Salvatori Dali och några kort som föll henne i smaken. Efter det åt vi en ljuvlig lunch och hade en fantastisk samvaro.Hon var helt enkelt underbar igår. När vi väl var hemma fick jag en Bamsekram av henne och hon vill gå på Nationalmuseet nästa gång med mig.Jag kände mig ”yr i, ja hela kroppen av en sådan förändring. När jag la’mig för att sova,mediterade jag om skålen och tackade för framgångarna i vår relation.Jag mediterade kärlek till dig oxå och när jag gjorde det lät jag tårarna trilla av lycka. Jag tänker,Ulla,ta en dag i taget,bli inte rädd om hon brusar upp,det är helt normalt.Hon skrek lite i morse om att få badrummet, på ett mycket barnsligt sätt.Då lät jag hennes ord svepa bort från mig,jag kände in

  Svara
  • Tove Lundin

   Kära Ulla!
   Som vanligt gör dina berättelser mig helt varm. Jag hoppas på många fler!
   Jag blir så glad av att du vill dela med dig, och jag tänker på min egen relation med mina föräldrar när jag läser.
   Det verkar verkligen som att er relation har blivit djupare. Vad fint att du kan låta hennes ord svepa av dig, även om det kanske är svårt är det säkerligen det bästa. Jag vet hur det är när man ångrar sig djupt efteråt, man skäms nog som det är och önskar det var ogjort..
   Jag blev så glad av att du gav kärlek till mig när du mediterade, det betyder mycket för mig!
   Kramar till dig fina Ulla!

   Svara
 19. Ulla Enström

  Hej kära Tove!
  Tack för att du talade om hur man känner sig efter ett
  litet utbrott. Nu i morse bad min dotter om ursäkt för
  igår,hon sa’att hon blir så stressad av att kanske inte
  hinna i tid!Stressa,stressa,måste få allt gjort fort,sa hon. Nu är jag ödmjuk igen inför kunskapen.
  Bamsekram till dig Tove,tack,tackoch tack!!!

  Svara
  • Tove Lundin

   Kära Ulla!
   Du har en fantastisk förmåga att tänka på nya sätt! Du visste nu innan bakgrunden till utbrottet.
   Tänk om alla mammor och pappor kunde vara som du.
   Jag blir så glad av dina inlägg som ger mig så mycket hopp om livet!
   Bamsekram till dig!

   Svara
 20. Ulla Enström

  Hejmin hjälpande hand ”Tove”!
  Allt har förflutigt fint mellan min dotter och mig.Så skönt! Men jag har varit mycket närvarande,då hon har blivit dålig och vi har besökt vårdcentral och S:t Görans akut! Magsår som nu behandlas medicinskt och allt annat som ingår till förbättring! Det har varit fullt upp för att inte tala om alla känslor,t.ex. tacksamhet för livet,själva livet självt.Jag finns för henneoch bara det ger mig hopp och naturligtvis utmaningar.”LIVET ÄR VERKLIGEN EN SKOLA”som skall läras in,och inte läras ut,som jag ser på det!!!
  En innerlig önskan att du mår bra och är vid god vigör
  Från tacksamma Ulla

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej kära Ulla!
   Det gör mig lika lycklig inuti varje gång du skriver till mig om hur det går.
   Tack snälla för dina berättelser. Vad skönt att höra att din dotter börjar må bättre, jag har också haft mycket problem med min mage. Kanske eftersom jag har så svårt att sluta stressa. Men fysiska problem är ju också kroppens sätt att tala om att man måste ta det lite lugnt. Oftast när jag börjat slappna av blir det värre i magen. Min mamma brukar säga att då är jag den ”vanliga Tove”, som känner efter i kroppen ordentligt och inte bara springer runt.
   Jag tycker det var så vackert sagt ”Livet är en skola som ska läras in, inte läras ut”. Det känns också som att du, Ulla, lever så mycket efter just detta! Vad skönt för din dotter! Jag ska försöka tänka så mera..
   Tack för att du tänker på mig!
   Varma kramar!

   Svara
 21. Ulla Enström

  Hej du kämpande ,tror jag,Tove. Det rulla på här hemma,ibland får jag mig en känga(inte bokstavligen) i Plexus Solaris,och det känns! Tänkte denna gång skriva en min dikt som passar in på memmafronten. Då sinnesförvirringen känns så klar,går jag inte emot med ett ärligt karateslag,slaget må hända leder till oavgjort,men mitt inre stannar upp vid en upplysande port. Porten strålar från sitt inre,det behövs inga karateslag,det fördunklar endast mitt sinne och av mig finns då ingenting kvar! Det är där du kommer in med:Upplysningen,kära Tove! Varma,goa tankar till ”fina” Tove! Ulla

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej kära Ulla (även du den kämpande)!
   Jag tyckte så mycket om din dikt. Läste den för min pojkvän som kände igen sig så mycket. Tänk vilka vackra människor ni Upplysta är! Ni som gör våra liv värdiga. Ni som får oss att orka, känna oss okej och kanske till och med riktigt bra, eftersom ni ser våra försök och vår kamp mot oss själva.
   Ni som förlåter och älskar villkorslöst. Så vi slipper vandra med ständig skuld.
   Tack fina Ulla!
   Kramar

   Svara
 22. Ulla Enström

  Hej kära Tove!
  Jag har lyst med min frånvaro”inte närvaro”p.g.a. mycket sökande i min innersta kärna.Jag tror att allt är som det ska’ vara,just här och nu.Vi behöver inte förställa oss,för vi duger precis som vi är.När jag känner att något är rätt,förlitar jag mig på det,det är mitt sanna jag som kommer fram.En sak med min dotter är som jag ser det,

  Kära,kära Tove! Jag har lyst med min frånvaro”inte närvaro” p.g.a.mycket sökande inom mig själv!Jag tror att allt är precis som det skall vara,justnu,just här!Alla är vi så unika,vi behöver inte göra om oss,vi är hemma där vi är.En sak jag har noterat när det gäller min dotter är,”hon är sig själv”,även om hon har mycket symtom av sin diagnos. Det får mig att känna”att jag blev fostrad till lydnad,inte säga emot,vara duktig,ta emot ”stryk” med ris och käpp bl.a. Detta ledde för min del att jag vaknade upp när jag var 38 år! Psykoanalys i 2år,Psykoterapi i 10 år! Mitt INFERNO var ett faktum! Jag ser på något sätt att min dotter kommer att slippa det,då hon är som hon är och inte förställer sig på NÅGOT sätt.Hon har åsikter,säger det hon tycker,hon lever i en mer levande situation än den som jag Jtvingades att tro på!Jag accepterar det,tar inte åt mig,är lugn i hennes närvaro,allt har blivit bättre för mig,sedan vi fick kontakt med varandra,altså du och jag!Hennes läkare skall utreda om det finns ytterligare en diagnos!
  Skriver snart igen,Tove och en hjärtinnerlig ,stor,varm kram från din tacksamma vän Ulla

  Svara
 23. Ulla Enström

  Min dikt till Tove! Det förgångna

  När vinden drar igång musiken,spelas toner av naturens blad.

  Den genomsyrar det förgångna och lämnar efter sig en doft av välbehag.

  Jag önskar doften kunde bevaras men naturen har sin egen kompositör,då förnimmer jag endast det sanna att naturen vet vad den gör

  Skriven till Tove med mycket kärlek från Ulla

  Svara
  • Tove Lundin

   Kära Ulla!
   Tack för den fina dikten! Du skriver så fint!
   Du får mig alltid att tänka till.
   Och tack för att du berättar för mig hur det är med dig, jag tänker på dig. På er.
   Du verkar ha förmågan att hitta till ditt inre, och därinne hittar du så fina insikter. Tack för att du delar med dig av dem.
   Vad hemskt det måste ha varit för dig som barn, fruktansvärt! Jag tror att din dotter kommer att slippa gå igenom samma sak som du, bara genom att få vara den hon är.
   Det verkar som en bra läkare som vill gå till botten med problemen.
   Jag ser mycket fram emot att höra av dig igen!
   Många kramar till dig min vän!

   Svara
 24. Ulla Enström

  Kära Tove! NU HÖR jag av mig,inte förrän Nu! Jobbigt har det varit!
  Ofta tror man att olika svårigheter beror på dålig självkänsla,men man kan lika gärna hävda att det omvända,att den dåliga självkänslan beror på svårigheterna.När en människa har problem kan det vara svårt för henne att sätta värde på sig själv.Men,när problemen blir lösta är det åter lättare att ha självrespekt.Jag kämpar med min dotter,Tove! Jag är inte bitter,utan ödmjuk och tacksam! Skriver mer senare och tänker på Dig och önskar Dig och De Dina en Kärleksfull,varm och Kramfylld Jul från en ,som varit lite distanserad ”glad,tacksam över Dig Tove! ”Snö-änglar”’s kram från Din vän Ulla”<3"

  Svara
 25. Ulla Enström

  Min Juldikt till Min kära vän,Tove!
  Tavlans Mystik
  Då tavlan förnimmer mystiken från en konstnärs penseldrag,dras jag med likt stråkarnas skönhet med en känsla av välbehag.
  Tavlan rymmer min tomhet av saknad ur djupets nivå,den får mig att sitta helt stilla och bara njuta och meditera på.
  Meditationen är min egen,min rörlighet likaså,måla,måla mer jag behöver kärleken nå!
  Till Min fina vän Tove från din tacksamma vän Ulla”<3"

  Svara
  • Tove Lundin

   Kära Ulla!
   Tack för den fina dikten, du skriver så vackert och målande. Du borde ge ut en diktbok tycker jag!
   Jag vet precis vad du menar, och jag tror du har så rätt. Det finns svårigheter, så tunga att det inte spelar någon roll om man har bra självkänsla. Tillslut blir de för tunga och man börja misstro sig själv och sitt värde. Jag mår så mycket bättre i dag med ett fast jobb och trygg ekonomi, till exempel.
   Du är stark som kämpar på Ulla, och som kan känna tacksamhet! Tack för att du skriver till mig, det uppskattar jag så mycket!
   Stor kram till dig min vän, jag önskar dig en rofylld jul med massor av kärlek! <3

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *