Ge en gåva

Sommartorka på nyhetsredaktionerna

Kära läsare, i dag ska jag berätta lite om nyhetsjournalistik.

Förr i tiden fanns det journalister som intervjuade människor, läste igenom rapporter och granskade myndigheter. I dag är dessa journalister utrotningshotade. Istället sitter man på redaktionerna och skriver av pressmeddelanden eller citerar TT. Jag säger inte att alla journalister jobbar så, men det förekommer – ofta. Speciellt på somrarna.

Här kommer ett exempel ur verkligheten, ett exempel som spär på fördomarna mot en av de mest utsatta grupperna i samhället – psykon som vill försöka sig på att jobba.

I dag säger TV4:

”Arbetsförmedlingen betalar ut miljontals kronor i felaktigt lönebidrag – för att personer med funktionsnedsättning ska få, eller få behålla, en anställning. Totalt kan det handla om uppemot en halv miljard kronor årligen, skriver GP”

Okej, vi kollar GP:

”Miljontals kronor betalas felaktigt ut i lönebidrag för att personer med funktionsnedsättning ska få eller behålla en anställning. Arbetsförmedlingen medger att den tummar på interna regler och kontroll av arbetsgivare. Nu ska fler utbildas och kontrollerna skärpas, skriver Göteborgs-Posten.”

TT

De citerar alltså sig själva ur ett TT meddelande. Själva artikeln de citerar går inte att finna.

Aftonbladet:

Miljontals kronor betalas felaktigt ut i lönebidrag för att personer med funktionsnedsättning ska få eller behålla en anställning. Arbetsförmedlingen medger att den tummar på interna regler och kontroll av arbetsgivare. Nu ska fler utbildas och kontrollerna skärpas, skriver Göteborgs-Posten.

TT

Detta börjar bli lite tjatigt. Och dessutom, läser man vidare – förbi rubriken:

Miljoner i felaktiga lönebidrag

ser vi meningen ”Bedömningen avser såväl när för mycket som för lite bidrag betalats ut.” Vilket kastar ett annat ljus över den dramatiska rubriken.

Tar man sig dessutom tiden att läsa rapporten behöver man inte läsa längre än några sidor för att se att det handlar om 1 procent (+/- 0,6 procentenheter). Vilket går att jämföra med andra välfärdssystem.

Detta vill jag lyfta fram som ett exempel på hur lätt det är att skapa fördomar och förutfattade meningar genom media. Istället vill jag läsa om de 99 procenten som med hjälp av samhället kan jobba och leva drägliga liv. Det var därför jag blev journalist!

Riot!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

4 kommentarer till “Sommartorka på nyhetsredaktionerna

 1. M

  Tack för att jag ikväll har fått veta att det finns en till journalist som genomgår en utredning för adhd.
  Jag är nyutbildad journalist, trodde jag var ensam…

  Svara
 2. Tove Lundin

  Vad skönt att vi finns! Och att vi tagit oss hela vägen, min har varit krokig – men jag lyckades! Vi behövs, M! Använd dina infallsvinklar och erfarenheter till din fördel så kommer du gå långt! Det är inte lätt alltid när orden byter plats och minnet är guldfisk, slarvfel och rastlöshet – ja du vet. Men vi är fighters!

  Svara
 3. Gerd

  Det gläder denna Mamman oerhört att höra om att ”ADHD-barnen” lyckas i vuxna livet! Med en 12-årig liten hjälte som kämpar och går på nit efter nit hela tiden så inger era berättelser (om att det går) mycket stor tro på att det blir bra så småningom. Nu är det sommarlov och vi kopplar av lite men till hösten fortsätter vi kämpa med/mot skolan!

  Svara
 4. Tove Lundin

  Det kommer bli bra Gerd! Att behöva kämpa gör en stark, att veta varför ger en bättre självförtroende – den bästa kombinationen om man frågar mig 🙂 jag fick alltid höra att jag kunde bli precis vad jag ville – drillerflicka eller statsminister. Ingenting är omöjligt, speciellt med hjälp av de resurser Arbetsförmedlingen har, som jag skrev om. Börjar vi alla synas och ställa krav försvinner de små hinder som för oss blir så stora. Fortsätt kämpa för din starka son Gerd! Du hjälper så många fler.
  Men nu får ni ha ett skönt sommarlov, bara ha roligt och ladda lite! Det förtjänar ni!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.