Sommartorka på nyhetsredaktionerna

Kära läsare, i dag ska jag berätta lite om nyhetsjournalistik.

Förr i tiden fanns det journalister som intervjuade människor, läste igenom rapporter och granskade myndigheter. I dag är dessa journalister utrotningshotade. Istället sitter man på redaktionerna och skriver av pressmeddelanden eller citerar TT. Jag säger inte att alla journalister jobbar så, men det förekommer – ofta. Speciellt på somrarna.

Här kommer ett exempel ur verkligheten, ett exempel som spär på fördomarna mot en av de mest utsatta grupperna i samhället – psykon som vill försöka sig på att jobba.

I dag säger TV4:

“Arbetsförmedlingen betalar ut miljontals kronor i felaktigt lönebidrag – för att personer med funktionsnedsättning ska få, eller få behålla, en anställning. Totalt kan det handla om uppemot en halv miljard kronor årligen, skriver GP”

Okej, vi kollar GP:

“Miljontals kronor betalas felaktigt ut i lönebidrag för att personer med funktionsnedsättning ska få eller behålla en anställning. Arbetsförmedlingen medger att den tummar på interna regler och kontroll av arbetsgivare. Nu ska fler utbildas och kontrollerna skärpas, skriver Göteborgs-Posten.”

TT

De citerar alltså sig själva ur ett TT meddelande. Själva artikeln de citerar går inte att finna.

Aftonbladet:

Miljontals kronor betalas felaktigt ut i lönebidrag för att personer med funktionsnedsättning ska få eller behålla en anställning. Arbetsförmedlingen medger att den tummar på interna regler och kontroll av arbetsgivare. Nu ska fler utbildas och kontrollerna skärpas, skriver Göteborgs-Posten.

TT

Detta börjar bli lite tjatigt. Och dessutom, läser man vidare – förbi rubriken:

Miljoner i felaktiga lönebidrag

ser vi meningen “Bedömningen avser såväl när för mycket som för lite bidrag betalats ut.” Vilket kastar ett annat ljus över den dramatiska rubriken.

Tar man sig dessutom tiden att läsa rapporten behöver man inte läsa längre än några sidor för att se att det handlar om 1 procent (+/- 0,6 procentenheter). Vilket går att jämföra med andra välfärdssystem.

Detta vill jag lyfta fram som ett exempel på hur lätt det är att skapa fördomar och förutfattade meningar genom media. Istället vill jag läsa om de 99 procenten som med hjälp av samhället kan jobba och leva drägliga liv. Det var därför jag blev journalist!

Riot!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!