Saker som är bra att veta!

Som utlovat tänker jag publicera en liten bra-att-veta-lista. Det mesta har vi kanske lyft fram förr, mycket har jag fått lära av er. Men för att påminna oss – och för våra nya läsare kommer nu en uppdatering. Fyll gärna i det jag missat! För att listan ska bli roligare att läsa gör jag den till en saga. Huvudpersonen får som vanligt heta Tove.

Rätt till vård!

Tove är ett psyko. Hon vill jobba, men får det inte riktigt att gå ihop. Hon vill veta vad som är fel. Hon ringer sin husmottagning, där vill hon snabbt som blixten träffa en specialist. Det ska ta max 30 dagar. Anser specialisten att hon behöver behandling ska den inledas inom 90 dagar. Detta enligt Vårdgarantin. Den står i lagen.

Rätt till arbete!

Tove får diagnos och behandling. Hon går till Arbetsförmedlingen och talar om att hon är ett psyko. De ska genast lotsa henne till Arbetsförmedlingens rehab. Alla Arbetsförmedlingar ska ha en rehabhandläggare. Tove kan också be om att få en socialkonsulent inom Arbetsförmedlingen. Denne ska hjälpa henne att få tillgång till all information om hennes rättigheter. Rehabhandläggaren talar om för Tove vilka alternativ det finns för personer med hennes funktionsnedsättning. Såsom lönebidrag, eller trygghetsanställning.

Rätt till hjälp i vardagen!

Tove får inte vardagen att gå ihop. Hon har rätt till både vardag och jobb! Därför kan hon via sin rehabhandläggare ta del av Arbetsförmedlingens hjälp. Dessutom har hon rätt till en boendestödjare. Det får hon av sin kommun. Hon kan också skaffa sig ett personligt ombud. Sist men inte minst har hon, som vem som helst med funktionsnedsättning, rätt till hjälpmedel från Hjälpmedelsinstitutet.

Rätt att stå på sig!

På sin resa stötte Tove på några Rötägg. Vissa trodde att man måste se ett handikapp för att det ska finnas. Men Tove stod på sig. Hon visste att det skulle göra dubbelt så ont om hon var tvungen att även visa sin smärta.

Andra trodde att Tove var frisk i samma ögonblick hon fick allt att fungera. De förstod inte det självklara: Att ta bort hennes hjälpmedel vore som att ta en rullstol från en förlamad.

Sanningen är ju den: Tove tycker inte om att förnedra sig, hon vill inte ta emot hjälp, hon säger alltid att det är bättre än vad det är. Men hon är en jäkla Superhjälte – just eftersom hon gör allt detta!

RIOT <3Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!