Säg det med toner

Många musiker, författare, konstnärer mm har psykisk (o)hälsa. Det finns till och med låtar om oss. Till exempel sjunger Amanda Jensen:

”Cause I don’t know where I should go Darling I am borderline.”

Katy Perry sjunger:

”Cause you’re hot and you’re cold
You’re yes then you’re no
You’re in and you’re out
You’re up and you’re down”.

Jag har själv mina musikaliska stunder. En låt är tillägnad mina grannar och jag brukar sjunga den lite då och då. Så här går den:

(musik ”Luka” med Suzanne Vega)

”My name is Tove
. I live on the fifth floor.

I live upstairs from you.
 Yes I think you’ve heard me before.

If you hear something late at night.
 Some kind of screaming, some kind of fight
 -
 It’s just because I’m bipolar, It’s just because I’m bipolar, It’s just because I’m bipolaaaar.

I think it’s cause i’m clumsy.
 I try not to talk too loud.

Maybe it’s because i’m crazy.
I try not to be a clown.

I’ll only scream until I cry.
 And after that you may ask why – It’s just because I’m bipolar, It’s just because I’m bipolar, It’s just because I’m bipolaaaar”.

Så till alla er som vill komma ut ut garderoben, och vill sluta oroa er för vad grannarna ska tro: Ta i för kung och fosterland (Byt gärna ut Tove mot ert eget namn, med risk för att folk ska tro att alla knasbollar heter Tove) och sjung! Det känns underbart efteråt, jag lovar!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

16 kommentarer till “Säg det med toner

 1. Anders

  Bara älskar folk som briljerar med sina psykiatriska diagnoser (vilka f ö ganska ofta är ganska snabbt överstökade). Om man hade en riktig sådan vore man nog inte så glad över den och skulle göra det mesta för att bli fri från den. Förutom borderlinediagnostiserade då, eftersom det ligger i diagnosens natur så. Märkligt dock att folk ska skylta med sina osympatiska sidor så frekvent..

  Svara
 2. Tove Lundin

  Tråkigt att du känner så Anders.

  Men jag hoppas många andra som läser också känner att det är okej att ”briljera”. Att det är okej att vara annorlunda. Och framförallt – att det kan kännas bra att avdramatisera det ibland. Till och med vara lite ”glad över det” : ) – Och ändå vara ”riktig”.

  Svara
 3. tanya

  Anders, du skyltar med dina osympatiska sidor i din kommentar. Hoppas du istället skyltar med dina mer sympatiska sidor framöver.

  Svara
 4. Malin

  ska ta o sjunga den när jag kommer hem för o slippa fler klagomål från grannarna 😉 känns som antingen det eller informationsblad i brevlådan hos grannarna. Nu när jag vet VARFÖR jag har d humör jag har, varför jag är så oerhört högljudd utan o tänka på det m.m och med en dotter som är likadan så känns det som det är extra mkt slitningar o som två blinda som slåss typ 😉

  Svara
 5. Malin

  till Anders här nedan i kommentarsfältet vill jag säga: att vissa psykiska diagnoser inte ”går över” man kan inte bli fri från dem. ADHD tex har man hela livet och för en person som alltid undrat över varför man är så annorlunda o inte orkar med allt som andra gör så kan d vara skönt att få en förklaring till varför och man hittar sig själv äntligen.

  Svara
 6. Tove Lundin

  Ja, gör det Malin! Och vilket bra tips – ett informationsblad i brevlådan : )
  Visst är det skönt när man får en förklaring, för mig var det en otrolig lättnad. Det var som att allt föll på plats..
  Och ännu mer underbart är det när man förstår att man inte är ensam.

  Förstår att det är tufft att vara två med adhd i samma familj, det är nog vanligt eftersom det är ärftligt. Men så länge man kan förlåta och gå vidare tycker jag att lite skrik och bråk inte är så värst farligt : )

  Svara
 7. Malin

  Anders! Endast människor som har en diagnos (och såklart de som inte ens har någon och därför inte vet om varför de är som de är) kan ju förstå – just hur något sånt här känns! Om man inte ens vet varför, hur ska man bli fri från det? Jag har aldrig ”kollat upp” mig och mamma som jobbar på psyket har försökt undvika att inse detta och har försökt göra mig ”normal”, utan framgång förstås! Jag älskar att läsa denna blogg som jag faktiskt fann idag (tack Tove!) för känner verkligen igen mig. Och för dom som har dessa ”problem” är det ofta det som gör dem till vilka de är. Är det något man är är det sig själv, och det är verkligen något att briljera med än de flesta, falska människor i denna värld.

  Svara
 8. Tove Lundin

  Tack Malin, vad kul att du gillar min blogg – och vad kul att du hittat hit : )
  Jag håller med dig – man är den man är och det är helt okej att älska sig själv just därför. Men, som du säger, kan det vara skönt att få förklaringar, eller i alla fall få veta att man inte är ensam.. Därför blir jag så glad för kommentarer som din på bloggen – det känns så skönt att andra känner igen sig och verkar förstå!

  Svara
 9. Amo

  Sitter och skrattar åt din underbara blogg och var tvungen att gå tillbaka till början. Lite för att säga det som vi med diagnos och humor inser. Humor är det som gör att man överlever trots attman har drabbats av detta elände. Man kan ju välja att bli bitter och tycka synd om sig själv. Men jag väljer också att skratta, skriva, skapa och få distans till det som annars skulle bli för jobbigt. Tänk att ha adhd, vara bipolär och samtidigt vara lika torr och cynisk som Anders. Det hade varit ett öde värre än döden. Fick jag välja bort någon av dessa diagnoser så valde jag bort……Anders 🙂

  Svara
  • Tove Lundin

   Tack för denna kommentar som gav mig styrka i det jag skriver! Ibland tänker jag att jag kanske borde bli lite mer cynisk ändå, att man inte kan skoja om allting. Att om man skojar om det finns det inte och man är inte ”sjuk nog”. Och då har man inte rätt att skoja om det.
   Men som du säger är det ju det enda sättet att överleva på. Och när jag ser att 99,99% känner likadant ger det mig en så enorm styrka i att fortsätta! Och att dessutom få lika roliga, knäppa kommentarer – underbart! Och de som inte orkar se något positivt just nu mår ju bättre av att läsa glada saker – när jag mår piss läser jag här bara för att minnas.
   Skulle man bli torr och cynisk kunde man lika gärna lägga sig platt på marken och dö. Skulle man ta in all skit man genomgår skulle man ju bli knäpp! Och det vill man ju inte 🙂

   Svara
 10. Johan B

  Har läst här i timmar nu och ska ta allt från början. Håller med Amo, tack för att du skriver. Att jag är bipolär med adhd räknade jag ut själv för många år sedan, tyvärr är mitt landsting lite mongo och jag körde mig själv i väggen nyss. Men jag tar nog mod till mig och får det på papper så snart resterna av min nyligen utvecklade mini-psykos med tillhörande upptrappning från bipo 2 till bipo 1 lagt sig. Läkemedelsskepsisen är dock fortfarande stark. Bor hos päronen så det är rätt lugnt. Och meningarna spretar, men du får f-n stå för din tidigare rubrik ”jag är van” 😉
  Återigen. Tack för skrivandet.

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej Johan! Mongo landsting ska man passa sig för, precis som för dig gick det lika långt för mig.. Och av samma anledning.
   Kanske det är i kombination med läkemedelsskeptis, men seriöst: vem vågar ta läkemedel innan man fått förklaring, hjälp och trygghet av vården?! Jag vågar knappt lukta på en alvedon 🙂 I dag har jag tagit steget till medicinering om än låga doser, vilket gör mig mer sammanhållen och jag har någon slags grund att stå på.. Låt meningarna spreta, jag kan läsa både uppifrån, nerifrån och mellan raderna 🙂
   Kul att du hittade hit!

   Svara
 11. Valkyyria

  Hittade hit för ett litet tag sen men har nu börjat läsa 🙂 la till denna på hemskärmen på min ajfööön 😛

  Svara
 12. Helena

  Jag tänkte skriva något, men så glömde jag vad, men nu har jag kommit på nåt annat att skriva istället.

  Mina vänner säger att det är för ATT jag är som jag är som de älskar mig och mina bekanta avundas mig för att jag vågar vara mig själv och skratta åt eländet iaf för det mesta 🙂

  Jag läser också från början och det kommer säkert många kommentarer, för även om jag än inte fått nån ADHD diagnos så är jag säker på att jag har det ändå 🙂

  Till Anders: Jättekram!!
  Du måste ha det jobbigt, min erfarenhet är att folk som gnäller är bittra och då har man förmodligen haft det väldigt jobbigt.
  Så allvarligt menat: Kram Anders!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *