Ge en gåva

RIOT!

RIOT!

Jag tog en heldagskurs om diskriminering och nu känner jag mig lite mer diskriminerad.

På kursen kunde vi läsa olika exempel. Det kunde handla om att man var kvinna, homosexuell, transexuell, svart eller rullstolsburen. Inte ett enda psyko figurerade bland exemplen. Självklart är jag inte den som är den, utan framförde detta. Det har liksom gått för långt när man blir diskriminerad på en kurs om diskriminering. Då måste man sätta ner foten.

Nu har jag funderat lite. Kära vänner, vi måste ju organisera oss (får alltid fram en rolig bild i huvudet när jag ser det framför mig). Om vi ska hålla på och vara såhär hemliga hela tiden då kommer vi ingen vart!

Vad vi behöver är en kravlista. Konkreta saker på vad vi vill ha. Typ, vilorum, svagare lampor, avgränsade kontor, bättre skyltar, inga kliande sömmar i jobbkläderna och kanske framförallt lite (ursäkta) jävla förståelse!

Man kan ju inte tjata om att man är diskriminerad innan man vet vad man vill ha. Och när vi har kommit på det – då ska vi kräva det. Får vi det inte – då ska vi anmäla. Varje gång! Jag tror ju inte att rullstolsburna har mumlat lite blygsamt att ”det kanske vore trevligt med en hiss här och var, men ursäkta så mycket annars kravlar vi så gärna eller ber någon bära oss”. Eller att blinda har sagt att ”nej, vi behöver inte sånt där ljud vid alla övergångsställen, vi kan fråga någon hela tiden om när det blir grönt, eller varför inte chansa”.

Nu säger jag inte att dessa grupper på något vis skulle ha det lättare, eller att de får alla sina krav uppfyllda, bara att de faktiskt ställer lite krav.

Våra handikapp kallas dolda, men bara så länge vi själva går med på det.


Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

8 kommentarer till “RIOT!

 1. Rakel O'Add

  Vi vet sedan tidigare att människor med ADHD kan behandlas med medicin med ADHD, därför blir det extra intressant när kriminalvården konstaterar 2009 att de fått väldigt bra resultat med att behandla kvinnor med ADHD. Antingen tycker man det är bra eller dåligt, men visste man inte att kvinnor också är människor?

  I mina ögon ett ganska klockrent exempel på hur man kan så in sina fördomsfulla diskrimineringstankar som en positiv nyhet – titta vad mörkt det blir när jag blundar & vad ljust det blir när jag öppnar ögonen, liksom 😉

  Svara
 2. Katarina

  Hur reagerade kursledaren när du påpekade att psykon också blir diskriminerade?
  Bra att du reagerade.

  Svara
 3. Tove Lundin

  Hon höll med!
  Och det blev en jättebra diskussion efter.
  Hon tyckte jag skulle skriva det på kursutvärderingen, jag gjorde det och nu hoppas jag att det kommer med ett exempel nästa gång!

  Svara
  • Tove Lundin

   Verkligen! När man börjar titta med de glasögonen ser man överallt.. Tänker att det är en bra början att reagera!

   Svara
 4. Anette G

  HA HA HA HA snnork snurfel gaha ha ha helt underbar krönika ta mig tusan, så var dagens skratt bärgat å tack för det Tove!!!! Underbara liknelser, ser en syn där någon frågar: – Varför var det så blött å geggigt vid det övergångstället där borta?
  – De är väl de där blinda typerna som springer som öra höns över vägen hela tiden å blir överkörda stup i kvarten!

  Sorry folks my dark humour took over for a while ;D

  Svara
 5. Tove Lundin

  Ja, visst blir det helt absurt när man gör liknelser!!
  Alla i samhället som inte tillhör ”normen” utsätts ju tyvärr för diskriminering. Men jag tror vi behöver fler liknelser och exempel så att folk kan se även oss!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.