Psykiskt störda galningar är gärningsmän!

Psykiskt störd galning?

Dagens Nyheters rubrik ”Psykiskt störd gärningsman” angående den knivskurna flickan i Angered gjorde mig betänksam. Vad är en psykiskt störd?

När jag kollade GP fick jag svaret ”Polisen: kan vara en galnings verk”. Aha, en psykisk störd är en galning. Min journalistnerv började kittla. Här måste göras en research. Detta är en viktig fråga, framförallt då jag skriver om denna, tydligen väldigt homogena, grupp. Psykiskt störda galningar! Det är så mycket jag inte vet om mig själv. Och det blir värre.

– När ett överfall av den här typen sker på ett barn så är det huvudsakligen av människor som är psykiskt sjuka och som lider av vanföreställningar, säger en kriminolog till DN.

Kriminologen jobbar på Mittuniversitetet i Sundsvall. Han verkar veta. Så jag ringde upp honom och berättade om min blogg. Han tyckte psykiskt störd var ett bra samlingsnamn och samma sak som att skriva ”drogmissbrukare”. Det tyckte inte jag. Han sa att han forskat om detta i femton år. Och att 80-90 procent av alla som begår våldsbrott är psykiskt störda.

Dessutom, sa han, är det ingen vanlig ingenjör som går till jobbet och sen sticker en kniv i ett barn.

– Men vi är ju också vanliga människor, pep jag (jag vet – jag är en feg fis).

Han var orubblig. Jag hänvisade till Brottsförebyggande Rådet som skriver att de flesta våldsdåd sker inom familjen. Han svarade att även de inom familjen var psykiskt störda. Han hade forskat fram det i femton år. Själv har jag bara varit psykiskt störd i sådär femton år.

Han poängterade noga att inte alla psykiskt störda begår brott – faktiskt väldigt få. Men att de flesta som begår brott är psykiskt störda. Jag passade på att fråga om han tagit reda på vad en psykisk störd person är, han sa att det fanns många olika, ungefär en miljon i Sverige.

Jag tackade så mycket för informationen och bestämde mig för att luska vidare. Brottförebyggande Rådet borde ju veta. De letade lite. Det visade sig inte finnas så mycket forskning och statistik om psykiskt störda. Men speciellt en forskare hade de lite artiklar från.

Gissa vem det var (samme kriminolog). Jag har härmed hamnat i en såkallad återvändsgränd. Men tänker inte ge upp, svar på frågan ”Vad är en psykiskt störd” utlovas inom kort!

Fortsättning följer..

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

11 kommentarer till “Psykiskt störda galningar är gärningsmän!

 1. anna

  ja, när är man psykiskt störd? när man tillverkar vapen som används för att döda? när man skapar kärnkraftverk vars avfall vi måste gräva ner och dumpa för det inte ska läcka ut, förgifta oss och göra så att vi får cancer och annan skit. min kollega är nog definitivt psykiskt störd å som hon går omkring på jobbet och sprider dålig energi och gör så att alla andra börjar må dåligt. alltså fan vad arg jag blir. när är man frisk och när är man sjuk?

  Svara
 2. Tove Lundin

  Så sant! Det behövs ju knappast femton års forskning för att inse att det du beskriver i så fall är psykiskt stört! (Psykiskt störd = galning). Om vi bara en gång för alla kunde enas om att det betyder ”galen”. Då kunde vi alla friskförklaras på stubben! Sen kunde man lägga tid och energi på de som verkligen behövde det.
  Jag ser redan de nya rubrikerna framför mig: ”Psykiskt störd minister sålde vapen till diktatur”. Eller ”Psykiskt störd chef tvättade pengar”.

  Svara
 3. Katarina

  Otäckt när en persons forskning får sån genomslagskraft.
  Skulle va intressant att veta när han senast la fram en avhandling. Han kanske vilar på gamla lagrar.
  Antalet år säger inte så mycket. Kan lätt bli nåt man använder för att få status och slippa bli ifrågasatt.
  Det som är intressant är ju vad han kommit fram till och hur han kommit fram till det.
  Hm…
  Sorgligt att det finns så lite forskning gjort på området.

  Svara
  • Tove Lundin

   Otroligt sorgligt! Och man blir ju mörkrädd! Att bara koncentrera forskning kring antal ”psykiskt störda” som begår brott – utan att definiera begreppet eller ta reda på fakta kring olika diagnoser..
   Jag vet att till exempel organisationer som jobbar med kvinnor som blir misshandlade försöker få bort det begreppet, eftersom det inte stämmer att de flesta kvinnomisshandlare har psykiska sjukdomar.. Däremot löper de med psykiska sjukdomar större risk att bli misshandlade.
   Mer forskning behövs absolut!

   Tack för att du säger att jag inte är en feg fis 🙂

   Svara
 4. Katarina

  ps. Du är inte en feg fis. 🙂
  Tvärtom. Du är modig och stark som tar tag i såna här saker och delar med dej till oss andra.
  Ge dej själv en klapp på axeln istället. 🙂

  Svara
 5. Frida

  Sitter här och läser lite gamla inlägg (ja, jag undviker att plugga…) och utöver att jag har förbenat svårt att tro att hela 80-90% av ALLA våldsbrott begås av ”psykiskt störda” så fastnade jag på det här citatet: ”Dessutom, sa han, är det ingen vanlig ingenjör som går till jobbet och sen sticker en kniv i ett barn.”

  Jag undrar om han känner till att personer med psykiska funktionshinder (t.ex. Asperger, för att nämna en klassiker, eller ADHD, bipolär, social fobi, vanföreställningar…) faktiskt ofta söker sig till tekniska utbildningar… Med andra ord, det finns många ”vanliga ingenjörer” som går till jobbet och sen går hem utan att ha med sig hemnycklarna från kontoret, går tillbaka till kontoret och sätter sig vid datorn och loggar in, kommer på att nej just, det var ju inte arbetstid nu, går hem igen, vänder i dörren efter att ha kommit på att det måste ju köpas mjölk, kommer på i affären att plånboken ligger kvar hemma, vänder hem och hämtar den, handlar, kommer hem med allt möjligt från affären utom just mjölk… Nä, hur sjutton skulle en vanlig ingenjör ha tid att sticka en kniv i ett barn? Och vad skulle det ens tjäna till? Det är ju inte logiskt alls.

  Nu i Breivik-rättegången (har själv undvikit att följa den men har fått detta berättat för mig) så hade det tydligen varit någon som försökte få det till att Breivik hade Asperger och att det låg bakom hans dåd. Några av motiveringarna var att han saknar empatisk förmåga och att si och så många procent av AS-diagnosticerade kunde knytas till grova våldsbrott. Den människan (journalist tror jag?) som hade tagit upp detta hade dock inte riktigt tänkt på att den procentsatsen inte var högre än den för hur många ”normala” som kunde knytas till motsvarande och fick en hel del mothugg. Men jag har svårast att acceptera att man så krasst drar ett likhetstecken mellan AS och avsaknad av empatisk förmåga. Det finns många UTAN AS som har den avsaknaden, och många MED AS har till och med svårt att INTE känna empati, så svårt att det nästan tar över hela ens liv (vilket är precis varför jag undviker Breivik-rättegången).

  Jag kan förstå att man vill kategorisera gärningsmän(niskor, om man nu ska prata om att inte kategorisera…) för att måla upp en bild av dem för läsaren, men att så krasst dra med en så stor grupp människor med så otroligt varierande personligheter, liv och erfarenheter tyder i mina ögon på en ganska så stor okunskap och, ja faktiskt, brist på empati. Och inte begår dessa okunniga och empatilösa journalister/sättare/kriminologer våldsbrott i större utsträckning än genomsnittet för det…

  …or do they? 😉

  Svara
 6. Frida

  (Vill här också förtydliga att jag inte menar att alla journalister/sättare/kriminologer är okunniga och empatilösa, utan just poängtera att det inte går att kategorisera rakt av eftersom att alla är unika människor, oavsett yrke eller livsöde, och att man inte kan likställa specifika karaktärsdrag med benägenhet att ha ihjäl folk…bara så det inte missförstås här…)

  Svara
  • Tove Lundin

   Du har så himla rätt Frida! Jag är så glad att du delar mitt engagemang!
   Älskar din beskrivning av ingenjören 😀

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *