Ge en gåva

Pilutta honom!

Pilutta dig!

Kära tillräkneliga och otillräkneliga läsare, kanske minns ni min fruktansvärda intervju med forskaren i kriminologi? Mannen som på riktigt sa att ”inga vanliga ingenjörer stack kniven i sina barn”? Han som hävdade att alla mördare var psykiskt störda gärningsmän.

Pilutta honom!

Tänk, den tesen har han grundat femton års forskning på. Nu (efter Breiviks dom) måste han ju börja om från början! Stackars. Jag vet hur det är att behöva börja om. En gång när jag skrev en uppsats var jag inte tillräknelig (antar att man kan använda det ordet istället för psykos) och hamnade lätt på sidospår. Då behövde jag bara kasta några dagars arbete – nu känns ju det som en fis i rymden.

Däremot är det inte en fis i rymden att vara otillräknelig. Det är ganska obehagligt, och efteråt känns det pinsamt att prata om. Inte blir det bättre av att man blir förknippad med personer som Breivik. Det känns som att man måste ta avstånd från våld bara för att man inte varit tillräknelig.

– Jo, jag hade en psykos. Men jag kände absolut inte för att mörda barn, det var mer som att jag glömde vad som var sant. Fast inte på ett farligt sätt, alltså…

De flesta människor mördar inte barn, några gör det. Vissa är tillräkneliga, vissa inte – det spelar ingen roll. För ett ickepsyko kan det vara en tröst att kunna distansera sig från ondskan – men det är inte okej om det sker på en utvald grupps bekostnad. Ondska finns överallt, och ser olika ut.

Jag tror att enda sättet att bekämpa den är att respektera och lyssna på varandra.

RIOT och PILUTTA!

Ordlista:

otillräknelig -t -a =från sina sinnen, inte ansvarig (för sina handlingar), sinnesförvirrad

psykiskt störd gärnings/man -mannen -männen = enl. forskare i kriminologi: alla jordens mördare

tillräknelig -t -a = normal, vid sina sinnens fulla bruk, klok

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

6 kommentarer till “Pilutta honom!

 1. Julia

  Instämmer med dig. Jag tycker också det var skönt att han sågs som tillräknelig. Även om han hade uppfattat det som ett hårdare straff att ses som sjuk, så anser jag att det är förkastligt att förknippa ondska med psykisk sjukdom.

  Svara
 2. Petra

  Håller med er båda!

  Alltför ofta (miss)brukar media citat som ”gärningsmannen var psykiskt sjuk eller psykotisk i gärningsögonblicket”, på bekostnad av en utvald grupp! Inte ok! Jag menar, vem som helst skulle bli rädd för ”psykotisk” och ”psykisk sjukdom” av detta citatet! Men mördare med diagnos är ju bara en liten fjärt i rymden med tanke på alla oss snälla ”psykon” (…gillar ditt uttryck Tove) som finns i samhället och i vår vardag och våra relationer! Då det är inte schysst av media/forskare (med mera) att dra alla oss som har en och annan svårighet eller bokstavsdiagnos över den välkända ”kammen” -Psykisk sjukdom doesnt make people murderers, så det så!

  Upp till kamp, RIOT och mera kärlek till folket!

  Kram, Petra

  Svara
 3. Rickard

  Och att inte förglömma så har dom mest kända fallen med ”dårar” människor i psykos innträffat när vården tagit semester o dom inte fått den hjälp dom faktiskt sökt…

  Svara
 4. Rickard

  ps ”dåre” ä inge illa ment, de jag oftas kallar mig själv i situationer, nya arbetskamrater mm, när jag måste förklara att jag inte har exakt koll på sociala regler så jag vill få reda på om/när jag sårar någon så jag kanske lär mig, ä väll dax nä man är 46.(skiter i att jag inte kan stava skriver ändå) .ds

  Svara
  • Tove Lundin

   Precis så är det!
   Skit i sådana pettitettitesser som stavning – bara skriv!
   Själv kallar jag mig psyko – mycket positiv klang, enligt mig själv!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.