Ordning och livslust

Tackar Marie!

I dag vill jag skriva en text om livet. Om vad som får oss som ibland mår dåligt att orka med det. Nu tänker ni kanske att det ska komma något filosofiskt eller carpe diem-peppigt. Det slipper ni, för jag ska skriva om Ordning och Reda.

Jag är ett stort fan av Marie Kondo, och hennes KonMari metod. Inte så att jag följer den slaviskt men vad den ger mig är konkreta tips på hur jag ska få ordning och reda i mitt liv. Det har nämligen ingen annan gjort tidigare, trots att jag upprepade gånger förklarat för min omgivning och mina vårdkontakter i psykiatrin att just det är mitt största problem. (Här vill jag ändå slänga in ett tack till ett ex som en gång föreslog att jag skulle börja städa i ett hörn. Det ledde till att jag i alla fall hade städade hörn).

Nu kanske någon frågar sig ”Men vad har ordning och reda med att vilja leva att göra?” Och jag tackar och bockar för den frågan. För det är just den som är så viktig. Svaret är nämligen Allt. Ordning och reda har allt med att vilja och orka leva att göra.

För trots att vi med psykiska (och fysiska) diagnoser är olika är det en sak som är gemensam för nästa alla av oss: När det svajar inuti tar det inte lång stund innan allt utanför oss rasar. En elräkning försvinner under en smutsig tvätthög och går till inkasso. Internetbanken slutar funka på grund av bortglömda koder och plötsligt är kylskåpet tomt och det finns inga rena strumpor och då vill man ju inte ha besök så man avbokar den där kompisen och sen var det plötsligt en månad sen man pratade med någon, och så vidare.. Ordning och reda har allt med att vilja och orka leva att göra. Du som jobbar inom psykiatrin – brodera gärna detta på en bonad och häng på ditt kontor.

Låter jag lite arg (eller använder för mycket fet stil)? Det är för att jag är det. Alltså inte rasande kasta-saker-arg, men jag känner mig lite less på att det ska vara så himla svårt att få hjälp med just den här biten. Varför är det så? Det ska inte vara så. Därför är mitt råd till dig som sitter där under högen av tvätt eller räkningar: Be om hjälp med det där. Fråga om din mottagning har en kurator eller rehabkoordinator, ring Socialtjänsten och fråga om du kan få boendestöd. Orkar du inte kan du vända dig till ett Personligt Ombud som kan hjälpa dig. Det finns hjälp och du har rätt till den.

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

12 kommentarer till “Ordning och livslust

 1. Eva Eggeby

  Men om behovet av hjälp är stort för att klara det där med ordning och reda, och om det kvarstår – alltså att man inte ”lärt sig” hålla ordning – när biståndsbedömaren återkommer efter ett år är risken stor att stödet minskas kraftigt eller helt tas bort. Och när man sedan kommer krypandes och tigger och ber om boendestöd för att man håller på att drunkna i sitt kaos ”brukar acceptansen för att kasta sina saker blivit mycket bättre”. Enligt biståndshandläggaren. Så att be om den hjälp man har rätt till innebär att man verkligen får veta att man inte kan.

  Svara
  • Tove Lundin

   Sådant gör mig så ledsen, att man tar bort hjälpmedlet när det hjälper. Hoppas du hittar ork att överklaga och får träffa någon som hjälper dig. Har du försökt kontakta personligt ombud? Lycka till!

   Svara
 2. CHARLOTT

  Ganska nedlåtande att man kommer må bättre av att städa. Det är inte oordning som gör en människa deprimerad, det är depressionen som skapar oordning för att man inte orkar leva än mindre städa. Hade jag sett den tavlan när jag mådde som sämst skulle jag enbart mått sämre av det skuldbeläggande budskapet. När man mår som sämst är det just det kravlösa under en tid som gör att man tar sig upp på fötter igen.

  Svara
 3. Mia Fradelos

  Om man ber om hjälp, men inte får den? Jag har väntat på Habiliteringen i 6 mån nu, för att få en Psykolog, en arbetsterapeut behövdes tydlingen inte, tyckte de under sin ”planering”, trots att det tydligt stod, i utredningen, att det var just det jag behövde. Jag älskar ordning och reda i mitt hem, men när det är totalt kaos i Vårdkarusellen, så blir det tvångsmässigt, och handikappande. Hur får man hjälpen, när man skriker rakt ut, att man snart inte orkar mer, men ingen lyssnar? Jag anses vara FÖR Högfungerande…för att få hjälp.

  Svara
  • Tove Lundin

   Vet hur det kan vara. Önskar verkligen att vården kunde se i större utsträckning behovet av hjälp med planering och hur viktigt det är att få hjälp med planering och struktur ÄVEN när man funkar på andra områden. Såg du kommentaren över från Frida? Kanske du kan gå via kommunen och habiliteringen? Lycka till!

   Svara
 4. Mariette

  Den kopplingen gör också jag.
  När det är kaos runt omkring mig är kaoset inuti svårare att hantera.
  Och jag rekommenderar verkligen KonMari….det är en metod som inte liknar nåt annat inom organisering.
  Den går på djupet och ger mycket mer än ett BESTÅENDE!! ordnat hem. Det är en livsförändrande process.

  Kan oxkså rekommendera Bullet Journaling. Där samlar du ALLT!! som rör ditt liv i EN ENDA ANTECKNINGSBOK.
  Inga fler lösa lappar, listor, anteckningar….inget letande i digitala kalendrar och mappar.
  Allt på ett och samma ställe, med hjälp av en enkel struktur som skapas för hand med din penna.
  Det händer också något i hjärnan när vi skriver för hand. Det lugna, avstressar och reder ut trassliga kontaktpunkter i hjärnan.

  Svara
  • Tove Lundin

   Jag vill så gärna börja med en sådan Bullet Journaling. Älskar att skriva för hand och ett så mycket bättre alternativ än mina tusen post it lappar 🙂

   Svara
 5. Rebecca

  Ett tips som kanske kan hjälpa vissa är att byta städsysslor med någon, exempelvis förälder eller bra kompis. Alltså gå hem till någon annan och städa så städar de hos dig. För mig har det hjälpt enormt då pliktkänslan kickar in och det blir ”jobb” istället för något som går att prioritera bort.
  Gäller ju såklart enbart den som har någon att fråga som det känns bekvämt med. Jag är rätt nära min ena förälder och har inget emot att vare sig städa där eller tvärt om.
  Men det är en otrolig lättnad när det inte känns som att allt i ens liv kraschar pga. ens mående.

  Svara
  • Tove Lundin

   Wow, bra idé! Jag tycker att det är mycket lättare att hjälpa andra än mig själv. Mina bästa egna redskap är just de när jag liksom ”lurar mig själv” att göra saker.

   Svara
 6. Frida

  Hej! Snubblade över detta inlägg via Facebook och känner att jag måste kommentera. Så tråkigt att läsa om att du inte blivit lyhörd och fått den hjälp du behöver med detta problem som absolut kan påverka livslusten. Det finns faktiskt en yrkeskategori som är specialister på just med detta, att hjälpa människor få ordning och reda i sina liv, nämligen arbetsterapeuter. Tycker det är väldigt konstigt att du inte blivit lotsad till en arbetsterapeut och förstår att det inte är lätt att själv veta vilken yrkeskategori man ska efterfråga. Arbetsterapeuter finns bl.a. inom primärvården (Närhälsans rehabenheter), och även inom psykiatrin (tyvärr inte överallt), inom kommunen och på Habiliteringen. Nästa gång du har kontakt med vården kanske du kan be om hjälp attfå kontakt med en arbetsterapeut? Hoppas du får den hjälp du behöver! Med vänlig hälsning, Frida

  Svara
  • Tove Lundin

   Tack Frida! I dag har jag den hjälp jag behöver, men eftersom jag tyckte (och tycker) att det är så svårt att få tag på information om vilka rättigheter man har vill jag försöka sprida den kunskapen. Jag vet att det finns hjälp både inom habilitering och psykiatri men att det ser olika ut och att det ibland handlar om att man måste fråga och till och med tjata för att få hjälpen. Mvh Tove

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *