Ordning och livslust

Tackar Marie!

I dag vill jag skriva en text om livet. Om vad som får oss som ibland mår dåligt att orka med det. Nu tänker ni kanske att det ska komma något filosofiskt eller carpe diem-peppigt. Det slipper ni, för jag ska skriva om Ordning och Reda.

Jag är ett stort fan av Marie Kondo, och hennes KonMari metod. Inte så att jag följer den slaviskt men vad den ger mig är konkreta tips på hur jag ska få ordning och reda i mitt liv. Det har nämligen ingen annan gjort tidigare, trots att jag upprepade gånger förklarat för min omgivning och mina vårdkontakter i psykiatrin att just det är mitt största problem. (Här vill jag ändå slänga in ett tack till ett ex som en gång föreslog att jag skulle börja städa i ett hörn. Det ledde till att jag i alla fall hade städade hörn).

Nu kanske någon frågar sig “Men vad har ordning och reda med att vilja leva att göra?” Och jag tackar och bockar för den frågan. För det är just den som är så viktig. Svaret är nämligen Allt. Ordning och reda har allt med att vilja och orka leva att göra.

För trots att vi med psykiska (och fysiska) diagnoser är olika är det en sak som är gemensam för nästa alla av oss: När det svajar inuti tar det inte lång stund innan allt utanför oss rasar. En elräkning försvinner under en smutsig tvätthög och går till inkasso. Internetbanken slutar funka på grund av bortglömda koder och plötsligt är kylskåpet tomt och det finns inga rena strumpor och då vill man ju inte ha besök så man avbokar den där kompisen och sen var det plötsligt en månad sen man pratade med någon, och så vidare.. Ordning och reda har allt med att vilja och orka leva att göra. Du som jobbar inom psykiatrin – brodera gärna detta på en bonad och häng på ditt kontor.

Låter jag lite arg (eller använder för mycket fet stil)? Det är för att jag är det. Alltså inte rasande kasta-saker-arg, men jag känner mig lite less på att det ska vara så himla svårt att få hjälp med just den här biten. Varför är det så? Det ska inte vara så. Därför är mitt råd till dig som sitter där under högen av tvätt eller räkningar: Be om hjälp med det där. Fråga om din mottagning har en kurator eller rehabkoordinator, ring Socialtjänsten och fråga om du kan få boendestöd. Orkar du inte kan du vända dig till ett Personligt Ombud som kan hjälpa dig. Det finns hjälp och du har rätt till den.

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!