Ge en gåva

OCD – du är i mina tankar..

Jag heter Tove, har färgglada naglar, gillar att dricka kaffe i en fin kopp i min mysiga lägenhet. Och jag har OCD.

Jag har ju lovat att berätta mer om dessa tre små förtretliga bokstäver, vilka så vackert har utökat mitt cv (journal). OCD, Obsessive-compulsive disorder. Uttalas typ ”obsessiv-kompulsiv-disorder, för den som vill briljera på fest. (Tvångssyndrom på svenska – men det låter mindre ballt).

När jag släppte nyhetsbomben här hemma lät sig reaktionen inte utebli.

– Snart kan vi ju göra ett memory-spel av dina diagnoser, sa min pojkvän.

Sen var det färdigdiskuterat. Även om jag, enligt mig själv, är mycket diskret, går det inte att dölja allt knas man har för sig. Allra minst i sitt eget hem.

Och att berätta här för er, kära läsare, det är lite som att skriva på facebook att man köpt mjölk på ica. 2 gillar, 1 kommentar: ”Kul”. Efter noga övervägande har jag beslutat att inte ändra rubriken på bloggen. ”Att leva med bipolär sjukdom och adhd och OCD” – det blir helt enkelt för långt.

Såhär är det: Jag är superintelligent. Jag vet att min familj inte dör om det råkar bli ett extra mellanslag mellan två ord i en text, eller om jag inte räknar framlänges och baklänges till hundra, utifrån någons ålder. Men i brist på annat, kommer jag inte på något vettigare att göra för att dämpa min ångest (min hjärna kan vara rätt fantasilös) än att dubbelkolla. Eller så kör jag någon av mina andra ritualer. Och det känns faktiskt bättre – en stund. Sen är det igång igen. Ja, ni vet..

Jag heter fortfarande Tove Lundin, är journalist (och författare!). Jag bor med pojkvän och katt i en mysig lägenhet. Jag gillar fåglar, rymden, kaffe och mina underbara krukväxter. Jag har massor av vänner som jag tänker på ofta. Jag har alltid färgglada naglar och roliga skämt. Jag är duktig på att hitta vackra saker – och fenomenal på att räkna dagar och år i huvudet!

RIOT!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

13 kommentarer till “OCD – du är i mina tankar..

 1. Cicci

  Tror det är viktigt detta att man inte är sina diagnoser. Man är sig själv. En diagnos är något man har, den bestämmer inte vem man är liksom. Precis som du skriver du är tove.

  Svara
 2. http://mariellejohnsson.wordpress.com

  Sista stycket tycker jag är helt underbart. Och så Riot. Så hade jag kunnat skriva också. För det är ju så det är. Man har sina diagnoser men man är den man är. Ungefär som att yttervärlden, framför allt de som ska hjälpa en; psykiatri, myndigheter osv, som ser en dysfunktionell familj. Och då kan djävulen hoppa i mig och jag beskriver riktigt rejält all jävla skit, spär på för att riktigt äckla på nåt sätt. Men sen kommer den där slutklämmen. Att det finns något mer, något alldeles speciellt, det finns en familj. En fin familj med massor av kärlek och massor av glada skratt. Riot! För att vi är bäst! Eller alla fall jävligt bra!
  Konstig kommentar kanske… haha,
  men alla fall kram på dej! Jag tror min dotter har OCD egentligen men har aldrig fått det som diagnos….. och så min mamma….

  Svara
 3. Petra

  Hejhopp!

  Jag håller med dig Cicci och ville egentligen bara säga det! 🙂 Fint och eftertänksammt skrivet Tove!

  Kram,
  Petra- ni vet vem! 🙂

  Svara
 4. Tove Lundin

  Tack för medhåll gänget 🙂
  Inte alls konstig kommentar Marielle! Bara väldigt peppande och RIOT! Vi är alla braiga personer med superförmågor..
  Kram Petra-vi vet vem 🙂

  Svara
 5. "Jessica"

  off topic men när jag ser raden med jag gillar kaffe och vet att du har ditt torp utan el kom tanken ska uppfinna en batteridriven kaffebryggare ( om det inte finns redan) tänker bara själv morgnar om det strömavbrott och man vill verkligen ha den där lagliga drogen KAFFE för vem blir ”människa” utan kaffe på morgonen 😀

  samt en nagellacksborste som parerar alla stötar och bumpar om man målar naglarna på en knöglig skogväg 😛

  🙂

  Svara
 6. Eva

  Känns lite som att alla människor skulle stämma in på någon diagnos bara det fanns tid och intresse att söka efter det. Det är ju faktiskt vi modiga som törs erkänna för oss själva och våra medmänniskor att vi har våra diagnoser som ska vara stolta. Inte de andra som tittar snett på en eller tycker man är konstig bara för att vi har det svart på vitt och det har inte de…

  Älskar din blogg! 🙂

  Svara
  • Tove Lundin

   Gillar idén och förundras över att man inte vet om det finns redan eller inte! Den nagelborsten skulle man ju kunna få Nobelpriset för 🙂

   Tack Eva!! 🙂
   Håller med, visst vore det skönt om alla kunde se sina många sidor. Det skulle minska fördomarna – och världen skulle bli med färgglad, tror jag!

   Svara
 7. "jessica"

  Har man inga egna tvångstankar så hjälper Dig SL gärna-uppmaningen ”tänk på avståndet mellan tåg och plattform ”jaha, hur länge? tills jag kommit levande över
  avgrunden eller tills jag kommit hem,lagt mig för att sova eller tills ungarna gått
  ut gymnasiet typ om 12 år.

  Svara
 8. Micael

  Andra gången jag läser det här och helt plötsligt fick jag för mig att rubriken är en travestering av låten ABC – du är i mina tankar.

  Ibland undrar jag hur korkad jag egentligen är 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.