Ge en gåva

Nu ställer vi oss upp!


I dag gjorde jag det! Jag stod upp för mig själv (och alla andra i min situation). Istället för att bara bli ledsen skrev jag ett brev. Det gav mig en sådan styrka att jag bestämde mig för att göra det igen! Är ni med mig? Varje gång någon använder ordet schizofren i fel sammanhang eller gör sig lustig på personer med psykisk ohälsas bekostnad ska vi resa oss! Tillsammans är vi starka. Här är mitt bidrag, tala gärna om ifall ni gjort något liknande..

Hej bank!

Jag såg er reklam i tunnelbanan, där ni ger recept på Lånestress, Räntenoja, Börsoro och Pensionshysteri. Där tipset var att gå och träffa en bankman.

Exempel: Diagnos: Pensionshysteri (Gamlius Skräckius)

Bakgrund: Plötslig personlighetsförändring, osv…

Nu undrar jag om ni på allvar tycker det är en bra idé för personer med dessa symtom att träffa en bankman? Eller bara äta den medicin ni har på bilden?

Eller är det menat som ett skämt? I så fall, tycker ni det är kul att skoja om människors funktionshinder? Och göra sig lustig på deras bekostnad?

Jag har då fler roliga tips:

Diagnos: Börsblindhet (Totalius Blindius)

Bakgrund: Ser inte börsutvecklingen, osv..

Eller:

Diagnos: Bankförlamning (Rullstolius Bundius)

Bakgrund: Sitter som förlamad…

Slutligen:

Diagnos: Pensionsdövhet (ingus öronus)

Bakgrund: Hör inte när folk pratar om pensionssparande, osv..

Men kanske har ni rätt. Här är ett utdrag ur pressinformation från Statistiska Centralbyrån:

”Drygt 200 000 svenskar i åldrarna 25-84 år uppger att man har svåra besvär av oro, ängslan eller ångest. Många av dem har även problem inom andra områden, arbetslöshet, ekonomi, utsatthet för våld med mera.”

Jag hoppas att ni kan ta till er av min kritik samt denna information, det finns ett klart samband mellan psykisk ohälsa och svårighet att klara ekonomin. Lösningen är tyvärr inte så enkel som att palla sig iväg till banken och träffa en bankman. Eller äta en medicin. (Om ni inte gjort en enastående upptäckt det vill säga – då är vi många som vill veta namnet på den medicinen).

Så istället för att lägga tusentals kronor på missriktad reklam borde ni jobba på att öka förståelsen för psykisk ohälsa.

Det är en sak att skoja om saker i syfte att avdramatisera. En annan att göra sig lustig på andras bekostnad.

Vänligen

Tove Lundin

Självklart kommer jag lägga ut deras svar om jag får ett, detta ska inte vara en ensidig debatt!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Nu ställer vi oss upp!

 1. anno

  Det jag stör mig mest på är när Expressen och Aftonbladet på sina förstasidor i allmänna ordalag pratar om ”psyksjuka” som om det vore en homogen grupp och som om de var farliga och illasinnade på något sätt.

  Sen har de ibland (som botgöring) ett reportage om någon som är pop-psyksjuk. Gärna asperger med en supertalang på något sätt, eller en intervju med den senaste kändisen som tjatat till sig en ADHD diagnos för att vara speciell.

  Det är väldigt, väldigt sällan som det beskrivs som det faktiskt är. Helt vanliga svenssons utan några särskilda talanger med ett i många fall rätt allvarligt och handikappande funktionshinder.

  Svara
 2. Tove Lundin

  Du har så rätt! En rubrik jag nyligen läste i Metro: ”25-årig kvinna var psyksjuk”. Som journalist vet jag hur svårt det är att sätta rubriker, men kom igen! Hur många 25-åriga kvinnor har inte psykiska problem? Och alla mördar, som i det här fallet, inte sina barn (typ ingen). Som att alla då kunde dra en lättans suck ”aha, hon var psyksjuk – dåså, då förstår jag hur det kunde hända”.

  Det ska bli mitt nyårslöfte att varje gång jag ser detta ska jag reagera! Nu får det vara nog. Som du säger, psyksjuka är ingen homogen grupp – det ordet existerar inte ens..
  Och ja, vad trött man blir på dessa pop-psyk-reportage. Min förhoppning är att med bloggen visa hur vardagen faktiskt ser ut.

  Och att det inte är helt fy skam det heller…

  Svara
 3. Kathleen Andersson

  Bra gjort!!! Tove – du är modig och hade jag sett reklamen hade jag också blivit arg och reagerat! (Men jag bor i Skåne och har inte sett reklamen). Jag blir så arg att folk använder ord som ”galen” och ”tokig” utan att tänka sig för – om någon ond människa har mördat ett barn t ex så antar man att förövaren ”måste vara tokig”. Eftersom två av mina närmaste lider av psykisk ohälsa (bipolärsyndrom) så tar jag väldigt illa upp! Jag påpekar att de flesta som lider av psykiska sjukdomar är en större fara för sig själv än andra.
  Tack för att du är modig och tack för att du delar med oss andra av din vardag och dina kloka tankar!
  Lycka till

  Svara
 4. Tove Lundin

  Hej Kathleen!
  Vad kul att höra att du skulle göra detsamma! Hoppas det kommer ett liknande tillfälle även för dig att ryta ifrån. Det måste vara lika jobbigt för er anhöriga med människors okunskap! Jobbigt att höra, behöva förklara och stå upp för hela tiden..

  Tack för att du hjälper till att sprida kunskapen – varje gång någon säger ifrån gör skillnad!

  Svara
 5. Anna

  Åh heja dig! Beundransvärt att du reagerar (har också sett reklamen men mest tyckt att den var riktigt fjantig och intetsägande).

  Svara
 6. Petra Hörnqvist

  Tove! Du är härmed min idol! 🙂 Modigt och bra initiativ! Jag var lyckligt ovetandes om denna reklam innan jag läste ditt inlägg. Tragiskt att banken/reklamskaparna är så fördomsfulla och okunniga! Tyvärr en ganska vanlig okunskap fortfarande känns det som.. But we keep up the good work!
  kram

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.