Nu ställer vi oss upp!


I dag gjorde jag det! Jag stod upp för mig själv (och alla andra i min situation). Istället för att bara bli ledsen skrev jag ett brev. Det gav mig en sådan styrka att jag bestämde mig för att göra det igen! Är ni med mig? Varje gång någon använder ordet schizofren i fel sammanhang eller gör sig lustig på personer med psykisk ohälsas bekostnad ska vi resa oss! Tillsammans är vi starka. Här är mitt bidrag, tala gärna om ifall ni gjort något liknande..

Hej bank!

Jag såg er reklam i tunnelbanan, där ni ger recept på Lånestress, Räntenoja, Börsoro och Pensionshysteri. Där tipset var att gå och träffa en bankman.

Exempel: Diagnos: Pensionshysteri (Gamlius Skräckius)

Bakgrund: Plötslig personlighetsförändring, osv…

Nu undrar jag om ni på allvar tycker det är en bra idé för personer med dessa symtom att träffa en bankman? Eller bara äta den medicin ni har på bilden?

Eller är det menat som ett skämt? I så fall, tycker ni det är kul att skoja om människors funktionshinder? Och göra sig lustig på deras bekostnad?

Jag har då fler roliga tips:

Diagnos: Börsblindhet (Totalius Blindius)

Bakgrund: Ser inte börsutvecklingen, osv..

Eller:

Diagnos: Bankförlamning (Rullstolius Bundius)

Bakgrund: Sitter som förlamad…

Slutligen:

Diagnos: Pensionsdövhet (ingus öronus)

Bakgrund: Hör inte när folk pratar om pensionssparande, osv..

Men kanske har ni rätt. Här är ett utdrag ur pressinformation från Statistiska Centralbyrån:

”Drygt 200 000 svenskar i åldrarna 25-84 år uppger att man har svåra besvär av oro, ängslan eller ångest. Många av dem har även problem inom andra områden, arbetslöshet, ekonomi, utsatthet för våld med mera.”

Jag hoppas att ni kan ta till er av min kritik samt denna information, det finns ett klart samband mellan psykisk ohälsa och svårighet att klara ekonomin. Lösningen är tyvärr inte så enkel som att palla sig iväg till banken och träffa en bankman. Eller äta en medicin. (Om ni inte gjort en enastående upptäckt det vill säga – då är vi många som vill veta namnet på den medicinen).

Så istället för att lägga tusentals kronor på missriktad reklam borde ni jobba på att öka förståelsen för psykisk ohälsa.

Det är en sak att skoja om saker i syfte att avdramatisera. En annan att göra sig lustig på andras bekostnad.

Vänligen

Tove Lundin

Självklart kommer jag lägga ut deras svar om jag får ett, detta ska inte vara en ensidig debatt!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!