Multitasking

En risk är att man kan hitta tandborstar lite överallt..

Kära läsare, i dag tänker jag tala emot vetenskapen. Eller i alla fall utmana den lite. Enligt undersökningar blir man hälften så effektiv när man multitaskar (gör flera saker samtidigt). Men jag kan inte göra en sak i taget. Det blir alldeles för dötrist! All den energi som jag lägger på att fokusera på en sak kan jag lika gärna lägga på att göra något vettigt – så tänker jag. Vi kan kalla detta effektiv mindfulness, bara för att retas.

Dessutom, om man gör en sak halvdant två gånger blir väl det som en hel?

Matematisk formel, effektivitet: två saker samtidigt två gånger = 1/2+1/2 =1 x 2 = 2.

Nu är ju inte jag någon mästare i matte, kanske för att jag mest ritade katter och ögon med tårar under mattelektionerna – vem vet? Men jag tror att jag har en poäng.

Vissa saker är ju som gjorda för att göras samtidigt som annat. Typ borsta tänderna! Finns det någon som bara borstar tänderna? Alltså, finns det någon som inte ens nynnar en endaste liten ramsa samtidigt? Saker man inte bör göra samtidigt som tandborstning säger sig självt: äta, dricka eller blåsa ut ljus. Annars tycker jag gott man kan testa sig fram lite.

Ett annat tips är att använda sig av multitasking för att göra vardagen lite roligare. Skriv ner sysslor på lappar, lägg i en burk och dra valfritt antal. Sen är det bara att sätta igång. Det kan bli hur roligt som helst!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

12 kommentarer till “Multitasking

 1. Katarina

  Jag springer runt och gör många saker samtidigt. De flesta blir bara halvgjorda. Då måste jag gå tillbaka och göra klart. Inget bra sätt att spara tid på. Men så funkar jag och trivs rätt bra med det. (Om jag får göra det i min takt)
  Förutom när jag har bråttom. Oftast då glömmer jag bort vad jag skulle göra. Irrar runt och får inget gjort istället.
  Har en annan variant – tror att jag fixat nåt men märker att det var bara i huvet.
  Kollar om tvätten snart är klar. Ser att jag inte ens startat maskinen osv osv.
  Som en virrig höna på speed.
  Kram <3

  Ps. Nu är det helt klart att jag får en riktig adhd/add utredning.
  Vet inte hur länge det dröjer. Vågade inte fråga. Orkar inte höra att det ev. tar lång tid.

  Svara
 2. Micael

  Jag tycker att din uträkning ser helt ok ut (kan det bero på att jag lider av en lätare form av dyskalkyli…:)

  Bra att du mår bättre!

  Svara
 3. Tove Lundin

  Oj, vad jag känner igen mig Katarina! Haha, ser den virriga, speedade hönan framför mig 🙂
  GRATTIS! Vad glad jag blir för din skull, vilken resa det har varit. Hoppas att den kommer igång snart! Jag brukar göra som du när jag inte orkar höra – strunta i att fråga. Kanske inte så praktiskt, men effektivt! Jag håller tummarna för att det blir snart.
  Kram <3
  Tack Micael! Fy för dyskalkyli! Tack och lov för miniräknare 🙂

  Svara
 4. "Jessica"

  Läsa vårdguidens bloggar funkar utmärkt samtidigt som Tandtrollsjakt (Tandborstning) MEN slutar med att jag sitter med tandborsten i mungipan och knattrar ner svar
  ……..

  Svara
 5. http://mariellejohnsson.wordpress.com

  Haha, du är ju för underbar! Den där sistnämnda aktiviteten med burk med lappar tyckte jag var skithäfig! Skulle kanske prova bara för att reta nån och så säga att det är ett tips från en annan med ADHD 😀 Kanske för att reta upp min kurator!!
  För övrigt känner jag igen mig så! Fast jag är nog en av dom få som bara borstar tänderna… det beror på att jag har svårt att hålla tandkrämen i munnen hela tiden så jag måste befinna mig över handfatet….
  Göra flera saker samtidigt är nåt som min kurator försöker ta ur mig så detta var enormt bra skrivet. Jag VILL inte göra en sak i taget. Fy vilket tråkigt liv det skulle bli! Och jag är ju inte som andra så låt mig få göra på mitt vis 🙂
  Kram!

  Svara
 6. Katarina

  Tack Tove! 🙂
  Ja det har varit en resa och är fortfarande. Men nu går det snabbare framåt. Härligt.
  Nej kanske inte alltid praktiskt att inget veta. Men skönt att vara lyckligt ovetandes ibland. 🙂
  Kram <3

  Svara
 7. Tove Lundin

  Det brukar bli så, ”Jessica” 🙂 Den bara hänger där!

  Haha! Undrar vad din kurator tycker om att du tar emot tips från andra med adhd, Marielle 🙂

  Hoppas att de följer Vårdgarantin där du går, Katarina! ”Inom 90 dagar efter att beslutet tagits att du ska få en ADHD-utredning. Om du har väntat längre än denna tid kan du be din mottagning att skicka en remiss till någon annan mottagning/utredningsenhet med kortare kö”
  Kram <3

  Men åh, Malin din glädjedödare 🙂 Okej då! (på vardagar).

  Svara
 8. Katarina

  Ja det är bäst för dem att de följer vårdgarantin. De har ju att göra med en psykiskt störd människa och det vet vi hur farliga de kan vara. 😉

  Jag kanske morrar och biter dem i benen. 🙂
  Kram <3

  Svara
 9. jack van houwelingen

  har så klart inte läst så mycket kom till matematik om man har 1 hand med sand och lägger 1 hand till med sand så har man ju fortfarande 1 hand med sand kan inte stava utläning är en jävla bra ursäkt så nu ska jag läsa blir väll som att titta på min kvinliga sida 🙂

  Svara
 10. jack van houwelingen

  kan ju inte låta bli hela mit liv vetat att jag är störd fick papper pa det när jag var 41 och blev jätte glad att jag fick bekräftad vad alla alltid sa du är störd oj jo ni hade rätt men jag är inte så dum som ni fick mig att tro att jag var 😉 men jag har ett liv och är inte en levande döing livet är ett tivoli och i am the master of disater welcome to the ride in the roller-coaster of life luta tillbax och njut har inte blivit rik och beromt men sett och gjort en del saker i förste halvlek och ser med spänd förväntan fram mot andra delen om inte kol sätter stop för det . kol O EN KOLLAPSAT LUNGA (fixad igen)pg.a rökning av bl.a cannabis vilket funkar lika bra om inte bättre än kemisk skitt tyvär är kol en jävla negativ side effekt ja ja jag vet KNARK men gott 🙂 nu blir man väll cencurerad ha ha hade det varit sprit så hade det varit ok för det är ju legal

  Svara
 11. Tove Lundin

  Haha, gillar tanken, Katarina! Ibland brukar jag fantisera om att jag skulle hota med något liknande, nåt positivt ska man väl få ut av alla konstiga fördomar 🙂
  Kram <3

  Vilket liv, Jack. Jag önskar dig all lycka i andra halvlek!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *