Ge en gåva

Lite info

I dag har jag lärt mig något nytt. Så fort jag dimper på ny nyttig information slänger jag ut det här på bloggen.

Tydligen går det att få extra hjälp på Arbetsförmedlingen om man har till exempel adhd. För att få det behöver man ett läkarintyg. Vill du veta mer, kontakta en arbetsförmedlare. De har telefontid mellan 8-22 på vardagar och mellan 10-16 på helger. Det går också att ställa frågor anonymt på deras chat.

De kan hjälpa dig så du får träffa en terapeut, och de hjälper dig med att fylla i blanketter med mera. Dessutom har de 100 procent tystnadsplikt, inget kommer ut till potentiella arbetsgivare i framtiden!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

10 kommentarer till “Lite info

 1. Frida

  Oj! Gud vad bra, om det skulle behövas framöver (om jag någonsin blir klar med mina utdragna studier, villsäga… ;)) Det där är ju sånt som man inte skulle ha en susning om ifall du inte hade förmedlat det så stort tack! 🙂

  Känner för övrigt igen mig i förra inlägget med almanackan också, förutom att jag alltid ser till att gå och skaffa den snyggaste almanackan jag kan hitta för att förhoppningsvis bli så kär i den att jag alltid har den med mig. So far so good, sen var det ju det där att faktiskt skriva saker i den också…den biten är det värre med. Nu har min omgivning ”tvingat” mig att skaffa smartphone och så skickar de event på allt så att jag får in det i min googlekalender vare sig jag vill eller inte… 😉 Egna påhitt och sånt har jag inte fått rutin på att lägga in än…

  Svara
 2. Tove Lundin

  Ja visst är det helt galet vad mycket man inte verkar ha en susning om!! Jag tror det är bloggandet som gett mig modet att börja fråga saker och ta plats. Som att jag inte bara talar för mig, utan mina läsare också. Jag känner er alla som en tyst armé bakom mig! 😀
  Det där med smartphone är en grym idé. Själv blir jag så nervös av teknik och mjukstartar med en kalender och en griffeltavla i hallen 🙂 Fy för utdragna studier – det vet jag en heeeel del om 🙂 Men klar blir man alltid!

  Svara
 3. Natalie

  hej, har precis fått en uppenbarelse (i måndags) min psykopat som jag skojandes brukar säga ( psykolog) har kommit fram till att jag förmodligen har add och är bipolär. Min reaktion först var VA SA DU ???? add och adhd har jag bara tänkt att man har myror i brallan.Men när jag läste lite om det känndes det som det var mig själv jag läste om.. först bara grät jag för det var så många pussel bitar som trillade på plats sen blev jag glad och exalterad. Jag behövde bara få skriva detta till dig.

  Svara
 4. Tove Lundin

  Hej Natalie!
  Och välkommen in i gänget 😀
  Jag blev också glad och exalterad när pusselbitarna föll på plats. Och nu kan jag tycka att jag är så cool och stark som klarat så mycket, trots att det varit mycket svårare för mig… Och samma gäller dig! Nu gäller det att se styrkorna istället för svagheterna. Så himla tråkigt när media mm får det att låta som att adhd mm bara är myror i brallan!
  Tack för att du berättade detta för mig!

  Svara
 5. Katarina

  Låter jättebra. Men tänkte på det du skrev om att man kan få hjälp innan man fått diagnos.
  Skulle va intressant att veta mer om. Känns som om man befinner sej i ingenmansland innan diagnos. Vet inte om jag kommer få nån diagnos alls. Vet bara att jag känner igen mej i andras diagnoser och att jag känner mej ”lost”.
  Utan diagnos verkar jag mest vara jobbig för arbetsförmedlingen. En sån där som man inte vet vad man ska göra av.
  Är aktiv själv också och försöker hitta info (dvs nya vägar) men än så länge har det bara varit återvändsgränder.
  Jag har inte gjort klart min universitetsutbildning. Motivationen finns inte. Men det beror på att jag valde fel utbildning från början. Skulle ha lyssna mer på mej själv – vad jag ville. Och inte så mycket på andra.
  Det är något jag vill föra vidare till min son. Att han ska våga lyssna inåt.
  Ha en bra dag. 🙂

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej Katarina!
   Jag har kollat upp lite saker. Det finns något som kallas för ”funktionsbedömning” och det kan man göra innan/undertiden man gör en utredning för till exempel adhd (på din mottagning). Kommer man fram till att du behöver extra stöd kan du få hjälp av en arbetsterapeut. Personen kommer hem till dig och ser vilket behov av stöd du har.

   När det gäller Arbetsförmedlingen är det samma sak. Du behöver ett läkarutlåtande på att du har ”speciella behov” men du behöver ingen diagnos. Skulle det däremot senare, efter något år, komma fram att du inte har en diagnos, gör de en ny bedömning. Men tills dess är det fritt fram.
   Passade även på att kolla upp lite universitet 🙂 Där finns massor av hjälp att få! Jag fick så mycket info att det får bli ett eget inlägg. Så länge klicka här.
   Och du – det är aldrig försent!! Kanske du redan vet vad du egentligen vill! Ingenting är omöjligt 🙂 Jag ska också fundera lite, har så mycket idéer…
   Ha en bra dag!!

   Svara
 6. Katarina

  Hej Tove
  Tack! Va gulligt av dej.
  Jag brukar komma loss fortare ur mina svackor. Men den här gången har jag kört fast djupare och under längre tid än nånsin förut.
  Är värt massor med draghjälp uppåt och framåt.
  Men är det inte konstigt att min handläggare på arbetsförmedlingen inte har gett mej nån sån här info alls?! Jag har tagit reda på mer info och gett till honom än vad han har gett till mej.
  Han är snäll o rar men verkar inte ha nån koll på det här området. Undrar om det är så överlag bland handläggarna. I så fall behöver hela arbetsförmedlingen fortbildas inom detta.
  Jag vet ofta vad som känns rätt för mej. Problemet är bara att det där ”rätta” ändrar sej hela tiden. Slänger mej in i nya saker som jag tror är min grej och så tappar jag lusten rätt fort.
  Så nu vågar jag knappt känna efter vad som är rätt för jag litar inte på att det ska hålla i sej.
  Tack igen för hjälpen. Du är en ängel.
  Nu ska jag maila min handläggare. 🙂
  Ha det bra
  Katarina

  Svara
 7. Tove Lundin

  Hej!
  Jag håller med! Om jag hade haft denna info tidigare hade saker sett annorlunda ut i dag.. Det beror så mycket på vilken handläggare man har, antar att man kan be om att få en ny om man inte är nöjd. Men det är så svårt att ta för sig och ställa krav – jag tränar på det jättemycket!
  Många idéer i huvudet känner jag igen 🙂 Nyss sa jag att jag skulle bli cirkusartist, ockupera ett hus och bo i New York i samma mening.. Snacka om spretiga viljor..
  Ibland undrar man om man är samma person. Men med rätt hjälp och guidning kanske saker går lite lättare!
  Hoppas din handläggare kan hjälpa till nu!
  Lycka till med det!

  Svara
 8. Frida

  Jag har också hjälp från skolan, fast KTH, och fick det så snart jag hade fått misstanken om ADHD – jag hade alltså inte varit på mitt första utredningssamtal än utan för dem räckte det att man har problemen och att misstanke finns. Sen exakt vilken hjälp man får beror ju lite på hur ens problem yttrar sig, men för min del så rör det sig om anteckningshjälp, förlängd tentatid med möjligheter till extra pauser samt en mentor som hjälper mig att planera studierna. Det har iaf hjälpt en del på vägen! KTH:s funktionssamordnare finns här: http://www.kth.se/student/studentliv/funktionsnedsattning ifall någon KTH:are här skulle behöva det. 🙂

  Svara
 9. Tove Lundin

  Det låter ju helt fantastiskt! Tack för att du berättade det! Önskar att jag vetat detta när jag pluggade.. Jag pratade med Stockholms universitet, tjejen sa att de verkligen ”brann” för detta. Det känns positivt 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.