Ge en gåva

Lipsill

- Ursäkta, du ser lite normal ut. Kan jag få be om ditt kiss tack?

För att få hjälp att fungera i ett samhälle jag inte valt att leva i behöver jag en diagnos. För att få en diagnos måste jag passa in i en icke-mall, som samhället har kommit på. För att samhället ska veta riktigt säkert att jag passar in i denna icke-mall måste jag göra tester, utredningar, svara på frågor mm, på ett sätt som är utformat efter det samhälle jag inte fungerar i.

För att orka leva i ett samhälle jag inte valt behöver jag min humor. Jag är ett hårt skal fyllt med bubblande skratt (och en hel del andra känslor). Hade världen sett ut som jag vill behövde jag inte det skalet. Det och min humor är mitt skydd mot allt, och det enda jag kan kontrollera. Men ibland brister det. Som i fredags.

Jag har inte kommit speciellt långt i min adhd-utredning. Den har knappt börjat. Det beror på att jag glömmer. Men ibland minns jag, som i fredags. Jag kom ihåg att gå in på vårdcentralen samtidigt som jag hade med mig remissen. Båda sakerna har hänt förr, men inte samtidigt.

Tydligen skulle jag testas för droger. Det var jättemånga droger jag skulle testas för. Den ena märkligare än den andra. Jag har sett droger en gång i livet, det var i mellanstadiet när polisen hälsade på klassen. Med sig hade de en låda i glas. Bakom glaset, i små fack, låg olika piller. Detta var för tjugo år sen och jag vet inte om knark ser likadant ut idag.

När det var min tur tittade sjuksköterskan på mig, sen på remissen och på mig igen.

– Det här måste du göra under bevakning, sa hon.

Då brast det. Fördämningarna krakelerade och ut kom en tår. Jag tror att jag blev mer chockad över den tåren än alla andra där inne i väntrummet.

– Vill du komma tillbaka och göra det senare? frågade sköterskan.

Då exploderade det.

Jag grät för att hon var så dum som inte fattat att det tagit mig över en månad att komma dit, och mycket längre att ens ta första steget, för att alla tittade på mig och jag var så liten och förnedrad. Jag grät för att någon trodde att jag tog droger bara för att jag är annorlunda, för alla lappar jag måste fylla i och prover jag måste ta. Jag grät för att jag grät. För att jag hade rufsigt hår, fast jag verkligen försökt kamma mig, och mascaran som jag varit så noga med var i hela ansiktet och för att alla såg hur konstig jag var.

Men mest grät jag för att det är så orättvist. För egentligen tycker jag att alla som glodde måste kissa i små koppar i plast. Så kunde jag titta.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

25 kommentarer till “Lipsill

 1. Barbro

  Jag minns också urinprovet inför utredningen. Kändes faktiskt lite förnedrande att behöva bevisa att man är drogfri. Ingen hade frågat om ett eventuellt drogberoende tidigare. Tyckte det var lite underligt, men gjorde det ändå. Det var den första utredningen, nu när jag utreds för andra gången så har jag inte behövt lämna nåt…tack o lov. Skönt att du kommit igång nu i alla fall. Men lova att kämpa om de ställer underliga frågor. Ifrågasätt. Det gjorde inte jag den första gången, men nu gör jag det. MIn utredare har det lite jobbigt med mig.
  Jag har tex frågat vilken typ av hjälp jag kommer få mot mina besvär om jag inte kan få diagnosen ADHD. Jag uppfyller ju 19 av 20 kriterier men de har svårt att hitta nåt i barndomen. Men hon hade inget svar på det..men jag kommer fråga igen och igen och igen tills de har ett svar.

  Svara
 2. Katarina

  Men fy så hemskt.
  Är det verkligen 2012 vi lever i. Med all kunskap och teknik vi har idag borde de kunnat erbjudit en smidigare lösning. Och varit pålästa nog att ge ett mer förstående och tillmötesgående bemötande.
  Burr! Blir alldeles ledsen och olustig inombords.
  De borde ha en provtagnings-toa med mörkt fönster i. Ett sånt som bara går att se från ett håll. Så de kan kika på dej men du slipper se dem.
  Då känns det som att man är själv.
  En separat ingång också kanske. Typ – ta den här vägen om du känner dej skör och inte vill riskera att gå sönder inför publik.
  Om de bara ville skulle de kunna va tusen gånger smidigare, alla människor man tvingas komma i kontakt med.
  Stor kram till dej Tove, som delar med dej och som orkar lyssna på oss andra.

  Svara
  • Tove Lundin

   Tack Barbro för ditt råd som jag tänker följa! Just det du skriver om är ju ett jättestort problem! För vem är det som har satt kriterierna? Med vilken grund? Och vad händer om man inte uppfyller 100 procent? De frågor du ställer måste vi alla lyfta, igen och igen tills vi får ett svar!

   Katarina: Dina förslag är ju grymma! Jag ville fråga sköterskan om ingen reagerat som jag förut. Det måste ju hända varje dag! Det är egentligen tur att jag är en sådan lipsill, så de ser hur det känns. Jag vågar inte ens tänka på hur många sköra människor som gråter inuti varje dag inne på de toaletterna.. Stor kram till dig som tröstar!

   Svara
 3. Malin Bergendal

  Vad fånigt! Urinprov för att utredas? Men du ska se att hon också hade fått kissa i plastkopp för att bli betrodd med sin uppgift …

  Svara
 4. Jannicke

  Ville bara skriva att jag följer din blogg och tycker att den är så bra. Det är liksom underhållande och skrämmande på samma gång. Tack för att du delar med dig!

  Svara
 5. Tove Lundin

  Hahaha! Malin, precis vad jag tänkte 🙂 Lite läskigt att kissa i en kopp framför någon som inte kissat i en kopp framför någon – man vet ju aldrig vad det är för en.

  Hej Jannicke! Vad kul att du gillar min blogg! Tack för din kommentar, det är så kul att höra från er som läser 🙂

  Svara
 6. Katarina

  Barbro: Kanske du kan få tips och idéer på http://www.familjeliv.se om hur du kan gå vidare i din utredning.
  Gå in på Forum – känsliga rummet – psykisk ohälsa
  Man kan va helt anonym och få bra svar från andra i liknande situation.
  Tove: Hoppas du mår bättre idag.

  Svara
  • Tove Lundin

   Det har du faktiskt rätt i, jag borde ha gjort det..
   Tog blodprov tidigare, antar att de behöver båda – faktiskt lite märkligt eftersom de inte hittade något i blodet.
   Man borde ifrågasätta mer!

   Svara
 7. Tove Lundin

  Det är verkligen så tråkigt, framförallt då man redan är en utsatt person, mitt i en utsatt situation..

  Svara
 8. Amo

  Tänk vad mycket man ska stå ut med för att man inte passar in i ramen som folk har skapat för att få känna sig ”normala”. Min tes är att det finns två sorters människor.
  1. De som har diagnoser på psykiska besvär
  2. De som inte har diagnoser på sina psykiska besvär
  Den sjuksköterska som inför andra säger att du måste kissa under bevakning bör få sin diagnos snabbt. Så hon kan få stöd och medicinering mot sin empatistörning och sin oförmåga att vara diskret. Men för att få diagnoserna måste hon självklart lämna urinprov…….

  Svara
  • Tove Lundin

   Ja det är verkligen sorgligt! Jag tror det kan handla om att människor med psykisk (o)hälsa, en redan utsatt grupp i samhället, har svårare än andra att stå upp för sig själva och ställa krav. Det saknas forum där vi kan samlas, formulera krav och arbeta gemensamt. Det i sin tur leder till ett fördomsfullt samhälle och många som lider i det tysta.. Jag vill verkligen ha ett slut på det nu!
   Mina tårar ledde till att sköterskan visade respekt genom att vända sig bort inne på toaletten, men det kommer krävas fler tårar för en förändring i attityden..

   Svara
 9. Anette G

  Jag blev helt utan ADHD-utredning då neuroöverläkaren!! sa att eftersom jag inte drogat och klarade av att fylla i alla papper med kryss hit och dit utan att hänga i takkronan och yla (obs. min formulering 😉 så kunde jag inte ha ADHD, att mina ben hade studsat som två kastanjetter med nervsammanbrott under bordet medan jag fyllde i kryss lite hit och dit såg ju tydligen inte han.
  Att jag inte hade någon aning om vad jag kryssade i nästan efter en stund och ställde samma upprepande frågor för att jag inte kom ihåg vad han svarat för typ bara tre minuter sedan hade ju inte med saken att göra. och att jag fått diverse over-the-top utbrott under min uppväxt och hotat förskole + mellanstadiefröknar + tant där jag bodde när jag var liten att skära upp magen på dem och ta dra ut tarmarna och stoppa ner dem i halsen på dem och kissa i deras uppskurna magar etc. etc. och om de skvallrade vad jag sagt så skulle jag ta reda på var de bodde, för jag visste ju redan deras namn!, och skära halsen av hela deras familj, – Nej, det frågade han ju inte alls något om!
  Tack och lov så har jag haft turen att möta en SUVERÄN arbetspsykolog som TALADE med mig och som STÄLLDE FRÅGOR till mig istället och som flera gånger sa att han inte kunde fatta hur de kunnat missa mig då jag för honom var så solklar ADHD, han uppmärksammade även mina ”dansanta ben” under bordet och mina, milt sagt, aktiva händer, allt plockade de i även hans privata papper om de låg inom sträckavstånd. Han uppmärksammade också att jag INTE uppmärksammade men, paradoxallt, nog uppmärksammade ALLT runt omkring när vi talade kolla där flög en fluga är inte de döda nu det är ju vinter å vad skönt att det kommit snö äntligen ser du vad fin rimfrosten är på trädet utanför och oj vad talade vi om nu igen ja just det jag kunde ju inte alls koncentrera mig i skolan å ja appropå skolan så läste jag en artikel igår eller var det för en vecka sen eller var det kanske på TV jag såg det eller skit samma någonstans var det å vad irriterande att jag inte kommer ihåg när saker händer å vad FAEN VAR DET JAG PRATADE OM NU IGEN!!!!
  Men jag kan ju inte ha ADHD för JAG HAR JU INTE ANVÄNT DROGER, satans jävla standard formulär!! 😉
  Och oj var jag skrivit mycket nu helt appropå ditt kiss men kom just på att jag glömt min ADHD-medicin hela helgen (som jag fått via öppenvårdspsykolog utan utredning för hon läste vad min arbetspsykolog skrivit och såg ju vad hon såg när hon träffade mig!) å jag får ADHD-speed nästan direkt när jag inte tar den, som synes/läses 😉 SORRY om du blev helt matt av att läsa min harang.

  En stor kram till dig för din styrka att gråta så hon såg och för att du skriver så vi andra får läsa. ♥

  Svara
  • Tove Lundin

   Underbart att du fått så bra hjälp av en arbetspsykolog! Ett jättebra tips till många här på bloggen. Hittade lite fakta om det här.
   Tack snälla för att du delar med dig av din historia – det hjälper många!

   Svara
 10. Olof Johansson

  Vilken träffsäker och fantastisk beskrivning av hur svårt det kan vara att försöka fungera med adhd i samhället, kände igen mig själv.

  Svara
 11. Martina Gonzales

  Hej och lycka till!Jag anser INTE atat DU är sjuk!Det är ett väldigt väldigt sjukt samhälle och det är det i (tyvär) varenda land.Jg har rest jorden runt men naturligtvis inte varit i alla länder men sett ganska många och inte har jag upplevt eller läst(är välutbildad) om ett enda samhälle alls nånsin som alal mått bra i.De är ju för jävligt att väldigt många,inte bara du gumman iútan nästan ALLA måste drogas sej tex varje helg nästan festar mina vänner för atat fly från verklighyen men dagen efter så är verkligheten mycket värre.Därför använder inte jag varken mediciner eller droger men kan inte påstå atata jag mår bra av atat se hur sinnesjukt samhället är uppbyggt.OM alal skulle använda sina hjärnor mycket mera,INTE leva som ANDRA vill utan lev som DU vill,men under förutsättning atat man aldrig skadar någo elelr något förstås så skulle alal må mycket bättre.Mediciner lindrar symptomen men tar inte bort orsaken.Orskaen sitter först i Regeringen sen i rakt nedstigande led genom samhället och egentligen tror jag DU är friskare än de flesta men bara för du inte är lika hjärntvättad som DOM så tvingar de dej ta mediceíner för ata slippa höra.Jag har förstått aatta du vet det.Därför tycker jag du ska göra som DU vill och helt bara ta mediciner så lite som möjligt för det är alltid biverkningar.Min syster tex var jättedeppig,hemskt deppad för hennes man dog i olycka,vi var lal ledsna men för henne försvann hela världen,så kände jag när pappa dog när jag var liten med.Men min syrra fick Fluxotin nåt liknande och det gör atta självmordstankar ökar jätte,yclet tills hjärnan och kroppen vant sej det tog 6veckor sa hon,hon kände lukter hon aldrig känt,alal ljud blev förvrängda och hon superdeppig,vi fick hålla kolla på henne det är livafarligt ala de sk lyckopillren.Bäst är en lugnade eller alltid så lie medicin som möjligt då vi tyvär inte kan medicinera bort våra sjuka rika+regeringarna som är styrda helt av de superrika.Kramar och lycka till!Ursäkta stavfel,jag talar mest Spanska.

  Svara
  • Tove Lundin

   Hej Martina!
   Tack!
   Jag tycker också att mediciner kan vara läskiga, alla biverkningar som man inte känner till.. Önskar mer forskning med fokus på individen. Och – precis som du: ett mer accepterande samhälle där man får vara den man är. Vad skönt att din syster mår bättre i dag! Det är ju så individuellt, hur man reagerar på sorgliga händelser. Vissa klarar inte av det och behöver massor av stöd från sina anhöriga – tur att ni fanns där! Tänk om det gick att hitta en medicin mot korruption och orättvisor!
   (Tycker du skriver jättebra svenska :))
   Kramar

   Svara
 12. Lilly

  Jag inser att jag har haft tur för att jag har inte behövt att göra något sådant test (påbörjade en utredning förra året i juli och blev precis klar). Stå på dig och kom ihåg vem det är du gör utredningen för. Dig själv. Det skall sjuksköterskan ge blanka sjutton i. 😛

  Är det vanligt att man testas för droger under en adhdutredning i Stockholms län eller vad är det frågan om? För detta låter ju helt bisarrt i mina öron (dock fick jag ta en helmassa blodprov). Det är konstigt att man skulle bemöda sig om att tjata sig till en utredning om man vet med sig att man har tagit droger sedan innan. O.o

  ps. Mina blodprov visade att jag hade b12brist. wow. Jag behövde extra vitaminer varje dag utöver adhdmedicinen. 😉

  Svara
  • Tove Lundin

   Intressant att de också kollar om man har brist på något! Det ska jag fråga om. Jag vet att det är olika beroende på vilken mottagning man går till. När det gäller min är det typ noll tolerans till droger. Du kan till och med få din utredning indragen om du har alkohol i kisset, dvs att du druckit något med alkohol de senaste tre dagarna.. Där faller nog många bort…

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.