Ge en gåva

Kvällsritualer

You want to fight about it?

När jag ska gå och lägga mig måste det vara ”färdigtbuffat”. Det är ett ord som hittills bara jag känt till (och några stackars pojkvänner längst vägen).

färdigbuffa -r -de -t adj. = när överkastet och prydnadskuddarna i sängen är borttagna, lakanet slätt och täcken och kuddar skakade på ett speciellt sätt

Man kan inte buffa hur som helst. Det ska helst inte vara en enda skrynkla på lakanet och ingenting bör ligga snett. Ganska logiskt kallas detta moment ”kvällsbuff” och på morgonen gäller samma sak fast omvänt = ”morgonbuff”. Allt är oerhört traumatiskt. Bara att skriva om detta ger mig visst mått av ångest.

Men först måste jag tvätta ansiktet på ett speciellt sätt. Och för att göra det behöver jag min hårmokafjong.

hårmokafjong -en -ar s. = rund sak som håller håret borta från ansiktet

Min hårmokafjong är en pissgul, sladdrig historia i frotté, inköpt i Kairo. Utan den kan jag inte tvätta mig i ansiktet. Tro mig när jag bedyrar att jag har försökt med annat. Men det är som att hela världen rasar samman om jag inte hittar min hårmokafjong. Den är inte bara ful – den är dum också. Ständigt gömmer den sig på nya ställen. Det är en uppfinningsrik liten rackare.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är en hel vetenskap att gå till sängs i den här lilla familjen. Med egen ordlista och allt. Nu när vi köpt nya gardiner har jag fått konkurrens. I går pustade min pojkvän när vi släckt lampan:

– Puh, gardinen är nu perfekt fördragen så det inte blir ljus på Tove, men fortfarande med en lagom glipa så Marilyn kan hoppa upp i fönstret (hon hade tydligen klagat natten innan).

Jag tror han somnar gott i alla fall.

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Kvällsritualer

 1. C

  Hahaha, ordet hårmokafjong är helt underbart! Min hårmokafjong är blå med vita prickar på och den hänger på tandborstankan, bredvid tandborsten. Har nästan lärt mig att hänga upp den varje kväll, hur smidigt som helst!
  Var tvungen att byta deodorantsort idag eftersom min gamla hade slutat fungera, har gått runt och stört mig på att jag luktat ”fel” hela dagen… Urgh! Har du problem med lukter?

  Svara
 2. Tove Lundin

  Haha! Vad vore livet utan en hårmokafjong! Då skulle det ju komma hårstrån i ansiktet när man tvättade sig.. Jag försöker hänga upp den på en krok, men oftast glömmer jag att ta av den och beroende på var jag upptäckt det mellan badrum och toalett – där hamnar den..
  Jag använder parfymfri deodorant, har jag lånat någons med lukt kan dagen bli förstörd! Tycker det är jätteintressant att fler verkar ha problem med sina sinnen! Det är ju inte bara så att man inte gillar lukten. Utan som du säger – man går runt och är riktigt störd på den en hel dag (ibland även på gränsen till förbannad)!

  Katarina: Haha! Det var en riktig lyckträff, den bilden 🙂

  Svara
 3. Linda

  Hej igen!
  Tack för ditt svar, jag känner igen mig så väl.
  Flyttade hemifrån för ett år sedan, skolan har varit en ren tolvårig pina och jag har alltid sett mig som ointelligent och korkad för att jag inte hänger med på lektionerna hur mycket jag än har ansträngt mig.
  Mina kvinnliga förebilder är så ”perfekta” det är alltid så rent och perfekt hemma hos dem, jag vill också ha det så men jag verkar aldrig komma dit hur mycket jag än anstränger mig! (har en liten kille på 9 månader)
  Det känns ganska pinsamt nästan att påbörja en utredning, tänk om det visar sig att jag inte har det. Tänk om jag bara är ovanligt korkad?
  Jag har gått hos psykolog och terapeut i några år och de har aldrig nämt någonting om det…
  Det vore ändå skönt att ha det svart på vitt, åh allt är kaos!
  Tack för att du svarade på mitt inlägg!

  Svara
 4. Tove Lundin

  Hej igen!
  Hihi! Oroa dig inte.. Du är absolut inte ovanligt korkad! Det har jag fått höra många gånger, men att ha städat hemma, kunna höger och vänster och orka hänga med på en föreläsning är ju inga tecken på intelligens. Diagnos eller inte så har du vissa svårigheter, men de handlar inte om smarthet!! Och hur lätt kan det va att ha perfekt hemma med en liten knodd?! Jag tycker det är fruktansvärt obehagligt att komma hem till en person som har det tokstädat! Jag vet vad du menar med sådana kvinnor. Kikar man runt lite på vissa bloggar får man ju panik! De verkar ju bo i inredningsmagasin..

  Svara
 5. Linda

  Hej!
  Haha ja verkligen (min moster är nämligen inredare och jag jobbar för henne)
  I ett inlägg skrev du om relationen till din dåvarande pojkvän, du önskade mest av allt att han skulle göra slut, så har jag alltid känt i alla mina förhållanden, varför blir det så?

  Svara
 6. Tove Lundin

  Oj så många anledningar jag kan komma på… Och ändå inte riktigt veta vad som stämmer..
  Separationsångest, man känner sig inte värdig någons kärlek, man överanalyserar sina känslor tills de blir små molekyler, rastlösheten i ett stabilt, förutsägbart förhållande kväver en, man vill inte såra någon… Haha, kärleksförhållanden är det värsta jag vet! Speciellt när man har den känslan (har också haft den i alla mina förhållanden). Och sen när de väl gör slut ångrar man sig och fattar inte hur man tänkte! (Fast ibland är det bara skönt).
  Vilket jobb du har… Fattar att du har höga krav på hur det ska se ut hemma!

  Svara
 7. Linda

  Precis så känns det! Jag har aldrig förstått hur personer i min omgivning kan hitta en person och tycka att han/hon är helt ok och sen gå och gifta sig. För mig måste ungefär en miljon saker stämma…
  Jo jag vet, men jag är inte inredare jag bär mest möbler och textilier upp för trappor, sätter upp gardiner, bäddar sängar etc. Jag är verkligen jättedålig på att få det fint hemma!

  Svara
 8. Tove Lundin

  Samma här! Det är så tröttsamt att aldrig bara kunna se vad man har.. Men har lärt mig lite med åren. En sak jag brukar tänka är att man inte kan få allt i en person. Vissa saker kan man få hos sina vänner, en smart kompis sa det till mig och det har hjälpt att tänka så.. Jag tycker det är positivt också att man ifrågasätter..

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.